«Καλώς ήρθατε στην εμμηνόπαυση! Από τη μία, έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκεφάλους, αϋπνία, συναισθηματικές μεταπτώσεις και ό,τι στο καλό συμβαίνει στα γόνατά μου. Από την άλλη, έχετε την τεράστια δύναμη του να μη σας νοιάζει πλέον τι σκέφτονται οι άλλοι». Αυτό το μήνυμα είναι γραμμένο σε μια κάρτα που σχεδίασε η συγγραφέας και εικονογράφος Emily McDowell, η οποία παρουσίασε τα πρώτα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα στα 39 της.
«Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε» λέει σήμερα η McDowell στη Washington Post, σε ένα νέο άρθρο της εφημερίδας για την είσοδο στην εμμηνόπαυση των πρώτων γυναικών της γενιάς των millennials. Όταν τελικά κατάλαβε, συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό ήταν να αρχίσουμε να το συζητάμε.
Το θέμα παραμένει ταμπού, αν και όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν αρχίσει να μιλούν γι’ αυτό, από την 49χρονη Drew Barrymore μέχρι την 60χρονη Michelle Obama. Έτσι πλέον γνωρίζουμε ότι η περιεμμηνόπαυση, η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση, αρχίζει σε διαφορετική ηλικία για κάθε γυναίκα – σε κάποιες, ήδη από τα 30+ χρόνια τους.
«Οι millennials διορθώνουν τα λάθη, δεν θέλουν οι γυναίκες να νιώθουν ότι απορρίπτονται, και ότι δεν υποστηρίζονται, και να παραμένουν στο σκοτάδι» σχολιάζει η ψυχίατρος Judith Joseph, βοηθός καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman School of Medicine. «Νομίζω ότι αυτό είναι που τις κάνει τόσο μοναδικές στη συζήτηση για την εμμηνόπαυση».
«Οι γυναίκες έχουμε παραμεληθεί. Έχουμε παραπλανηθεί» λέει η Donna Klassen, κοινωνική λειτουργός και συνιδρύτρια της οργάνωσης Let’s Talk Menopause. «Έχουμε υποφέρει στη σιωπή».
Σε μια προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης, το νέο άρθρο της Washington Post δίνει τις παρακάτω πληροφορίες:
1. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν νωρίτερα από όσο περιμένουμε, χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, και να ποικίλλουν, από νευρικότητα, συναισθηματικές μεταπτώσεις και διαταραχές ύπνου μέχρι πόνο στις αρθρώσεις, ταχυπαλμία, εκζέματα και συχνές ουρολοιμώξεις.
2. Για τις μαύρες γυναίκες τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να έρθουν νωρίτερα, να είναι πιο έντονα και να κρατήσουν περισσότερο.
3. Είναι σημαντικό να βρούμε έναν γιατρό που ειδικεύεται σε αυτή την περίοδο. Θα μας συστήσει τεχνικές διαχείρισης των συμπτωμάτων (για παράδειγμα ασκήσεις πυελικού εδάφους ή ελέγχου του στρες) και ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή.
4. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και παραπλανητικές διαφημίσεις προϊόντων. Όπως έχει πει η γυναικολόγος Jen Gunter, συγγραφέας του βιβλίου «Το μανιφέστο της εμμηνόπαυσης» (εκδ. Μεταίχμιο) στο Marie Claire, απαντώντας στην ερώτηση «γιατί οι αμφιλεγόμενες θεραπείες προσελκύουν τόσο πολλές γυναίκες;»: «Αυτές οι θεραπείες είναι ελκυστικές γιατί δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις. Αν δεν σε ενδιαφέρει να πεις την αλήθεια, μπορείς να πεις οτιδήποτε. Και όλοι επιθυμούν να νιώσουν σύντομα καλύτερα και ευκολότερα, ακόμα και οι γιατροί! Επομένως, αντιλαμβάνομαι το δέλεαρ. Αλλά τα γιατροσόφια είναι αρχαία και οι τακτικές δεν έχουν αλλάξει πολύ από το μακρινό παρελθόν. Οι ψευδείς ισχυρισμοί, όπως αυτοί στις πλατφόρμες ευεξίας, απαιτούν υποστηρικτικά στοιχεία, τα οποία όμως πάντα απουσιάζουν».
5. Ακόμα και αν δεν έχουμε συμπτώματα, πρέπει να συζητάμε την εμμηνόπαυση με τον γιατρό μας. Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης το σώμα μας σταματάει να παράγει οιστρογόνα, κι αυτή η μεταβολή του οργανισμού συνδέεται, μεταξύ άλλων, με απώλεια οστικής μάζας, καρδιαγγειακές νόσους και μεταβολικές διαταραχές.
6. Δεν περιμένουμε να μπούμε στην εμμηνόπαυση για να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Για να αντιμετωπίσουμε τις μεταβολές στο σώμα μας, επενδύουμε στην άσκηση και σε μια πιο υγιεινή διατροφή όσο το δυνατόν νωρίτερα.
7. Το συζητάμε και με φίλους. Δεν διστάζουμε να μοιραστούμε θέματα που αποτελούσαν στο παρελθόν ταμπού, όπως οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης.