Ακόμα και τα νέα κορίτσια που έχουν την τύχη να ενημερώνονται σωστά για τη λειτουργία της έμμηνου ρύσης προτού ακόμα δουν την πρώτη κηλίδα στο εσώρουχό τους, συνήθως αγνοούν ό,τι αφορά την ωορρηξία, αν και η συγκεκριμένη φάση του κύκλου συνδέεται με τη γονιμότητα και τη γυναικεία υγεία. Το ίδιο συμβαίνει, μάλιστα, και με πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμα και όσες έχουν αρχίσει την προσπάθεια να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί.

Έτσι, μια ερευνήτρια από την Αυστραλία, η Felicity Roux, συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Curtin σε θέματα Γυναικείας Υγείας και Αναπαραγωγής, στο theconversation.com (που φιλοξενεί επιστημονικά άρθρα γραμμένα με εκλαϊκευμένο τρόπο), ουσιαστικά θέτει την εξής ρητορική ερώτηση: Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε – και να εκπαιδευτούμε – όχι μόνο για την έμμηνο ρύση αλλά και για την ωορρηξία; Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι ακριβώς είναι η ωορρηξία;

Η ωορρηξία συμβαίνει μία φορά το μήνα, όποτε μια από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο (ή και περισσότερα). Σε έναν τυπικό κύκλο, των 28 ημερών, τοποθετείται γύρω στη 14η με 15η ημέρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα σημάδια της έχουν αναγνωριστεί μόλις τα τελευταία 40 χρόνια, όπως επισημαίνει η ειδικός, παρόλο που, για μια γυναίκα που ονειρεύεται να γίνει μητέρα, είναι στη διάρκεια αυτών των ημερών που απογειώνονται οι πιθανότητες σύλληψης.

Επιπλέον, η αναγνώριση της ωορρηξίας μας βοηθάει όλες να κατανοήσουμε καλύτερα τις συναισθηματικές μεταπτώσεις και τα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τις ορμονικές μεταβολές στη διάρκεια του κύκλου (όπως καταθλιπτικά συμπτώματα ή αντίστοιχα κράμπες χαμηλά στην κοιλιά), ώστε να τα αντιμετωπίσουμε κατάλληλα.

«Όταν διδάσκεται ο γυναικείος κύκλος, κυριαρχεί η έμμηνος ρύση, πιθανότατα επειδή πρέπει κάπως να αντιμετωπίσουμε την αιμορραγία» σχολιάζει η ειδικός. Είναι σημαντικό όμως αφενός να συμπεριλάβουμε και την ωορρηξία στη διδασκαλία του, αφετέρου να απαλλάξουμε τον γυναικείο κύκλο από οποιοδήποτε ταμπού-υπόλειμμα του παρελθόντος και να τον συνδέσουμε με τους βιολογικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και συναισθηματικούς παράγοντες με τους οποίους αλληλεπιδρά.

Οι γονείς κοριτσιών στην εφηβεία είναι σημαντικό, ακόμα, να τα ενθαρρύνουν να κάνουν υγιεινές επιλογές ζωής (όπως είναι η θρεπτική διατροφή και ο επαρκής ύπνος), μεταξύ άλλων γιατί επηρεάζουν τον κύκλο τους όπου οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή μπορεί να αποτελεί δείκτη κάποιας διαταραχής.

Η αλλαγή έρχεται από την Αυστραλία

Μάλιστα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Curtin, με το οποίο συνεργάζεται η Felicity Roux, έχει αρχίσει να αναπτύσσει το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα My Vital Cycles, που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία της Αυστραλίας, με σκοπό να δώσει σε εκπαιδευτικούς, γονείς και εφήβους τα εργαλεία για να κατανοήσουν τον γυναικείο κύκλο ως σύνολο. Ας ελπίσουμε αυτή η αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής να επεκταθεί σύντομα και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below