H Tallulah Willis, που διαγνώστηκε με αυτισμό στα 30 χρόνια της, δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Όλο και περισσότερες διαγνώσεις γίνονται ακόμα και πολύ μετά την ενηλικίωση, καθώς τα νεότερα κριτήρια και εργαλεία των ειδικών είναι πιο ευαίσθητα από ό,τι στο παρελθόν. Μια τέτοια διάγνωση, φυσικά, δεν αποτελεί στίγμα ούτε καταδίκη, απεναντίας μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά κάποια μακροχρόνια προβλήματά μας – όπως, σε αυτή την περίπτωση, αισθητηριακά ή κοινωνικοποίησης.

Πώς θα καταλάβουμε όμως ότι εμείς ή κάποιο πρόσωπο στο κοντινό περιβάλλον μας βρίσκεται στο φάσμα; Οι διαβαθμίσεις είναι άπειρες και τα συμπτώματα διαφορετικά ανά περίπτωση και, ειδικά όταν μιλάμε για γυναίκες, αψηφούν τα στερεότυπα. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες που υποψιαζόμαστε ότι συνδέονται με μια τέτοια διάγνωση, η πλατφόρμα Girlboss επιχειρεί να μας καθοδηγήσει με απλά λόγια μέσα από ένα νέο άρθρο της, ώστε να απευθυνθούμε στον κατάλληλο επαγγελματία.

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος επικοινωνεί, αλληλεπιδράει αλλά και επεξεργάζεται αισθητηριακές πληροφορίες. Η λέξη φάσμα χρησιμοποιείται επειδή τόσο τα χαρακτηριστικά όσο και οι προκλήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά από άτομο σε άτομο. Αντιπροσωπεύει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του γενικού πληθυσμού που, σύμφωνα τουλάχιστον με αμερικανικά στοιχεία, ανέρχεται στο 2,2% των ενηλίκων.

Κοινά χαρακτηριστικά του αυτισμού

Δυσχέρεια στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις: Μπορεί κάποιος να δυσκολεύεται να κατανοήσει το νόημα μιας συμπεριφοράς, να διατηρήσει βλεμματική επαφή ή να κάνει μια συζήτηση όπως οι νευροτυπικοί.

Ευαισθησία σε αισθητηριακά ερεθίσματα: Όπως στους δυνατούς ήχους, τα έντονα φώτα ή συγκεκριμένες υφές.

Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή ρουτίνες: Ενδεχομένως, για παράδειγμα, να ανεμίζει τα χέρια του ή να μένει προσκολλημένος σε μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα.

Δυσκολία στην επικοινωνία: Κάποιοι καθυστερούν να μιλήσουν ή αντιμετωπίζουν δυσχέρεια κατανόησης της γλώσσας του σώματος του συνομιλητή τους.

Η διάγνωση σε γυναίκες είναι δυσκολότερη γιατί εκδηλώνουν διαφορετικά τον αυτισμό και κάποιες φορές, στην παιδική ηλικία, περνούν απαρατήρητες από τους ειδικούς παιδαγωγούς. Αυτή τη στιγμή, η αναλογία στις διαγνώσεις είναι περίπου μία γυναίκα ανά τρεις άντρες, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά σε γυναίκες που παραμένουν αδιάγνωστα, λόγω των λιγότερο ξεκάθαρων συμπτωμάτων, των κοινωνικών προσδοκιών και των τάσεων που έχει μια γυναίκα να κρύβει τα αυτιστικά χαρακτηριστικά της.

Στον χώρο εργασίας, ειδικότερα, μια γυναίκα στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες επικοινωνίας με συναδέλφους, κατανόησης των άγραφων κανόνων ενός γραφείου ή διαχείρισης των αισθητηριακών ερεθισμάτων, π.χ., σε ένα περιβάλλον με πολλή φασαρία. Από την άλλη, ίσως ξεχωρίζει για την προσοχή της στη λεπτομέρεια, τον δημιουργικό τρόπο να επιλύνει προβλήματα και να σκέφτεται ιδέες και τη βαθιά συγκέντρωσή της.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below