Επιτέλους, μετά από περίπου δύο χρόνια επιστρέφουμε σιγά σιγά με την οικογένειά μας στις καθημερινές χαρές της ζωής. Ενώ ο φόβος της πανδημίας της COVID υποχωρεί και αίρονται οι υγειονομικοί περιορισμοί, δίνουμε ξανά ραντεβού σε παιδικά πάρτι και παιδικές χαρές, σε πάρκα και παραλίες. Επιπλέον, όπως στο τέλος κάθε άνοιξης έτσι και φέτος μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από πολλούς ακόμα παθογόνους ιούς και βακτήρια, με αποτέλεσμα να επαναπαυόμαστε και τα θερμόμετρα και τα αντιπυρετικά να ξαναμπαίνουν, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, στο ντουλάπι του σπιτικού φαρμακείου.
Όμως υπάρχει μια νόσος που δεν έχει εποχικότητα: που απειλεί την υγεία των παιδιών μας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι σπάνια, αλλά έχει εξαιρετικά σοβαρές πιθανές επιπλοκές. Αν και μπορεί να την αφήσαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας στη διάρκεια της πανδημίας, δεν παύει να συνιστά απειλή.
Πρόκειται για τη μηνιγγίτιδα Β, την οποία ήρθε να μας «θυμίσει» ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σε πολύ μικρό παιδί. Ωθώντας μας να αναρωτηθούμε: καθώς τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού χαλαρώνουν, μήπως ο κίνδυνος μηνιγγίτιδας Β επιστρέφει μεγαλύτερος; Κι αυτό γιατί, όπως έχει προειδοποιήσει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας στη διάρκεια της πανδημίας επηρέασε και τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β -για την οποία πριν από την πανδημία η εμβολιαστική κάλυψη άγγιζε το 40%- δημιουργώντας έτσι ένα «εμβολιαστικό κενό».
Η μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας στη διάρκεια της πανδημίας επηρέασε και τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β -για την οποία πριν από την πανδημία η εμβολιαστική κάλυψη άγγιζε το 40%- δημιουργώντας έτσι ένα «εμβολιαστικό κενό».
Για αυτό το κενό ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ζήτησε τα εξής, με έκδηλη αγωνία για την υγεία των παιδιών και των εφήβων: «Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία να προωθήσουν άμεσα τον εμβολισμό των παιδιών μας που έχει καθυστερήσει δραματικά λόγω της πανδημίας του COVID-19, με στόχο να επανέλθει η κοινωνία στα εμβολιαστικά επίπεδα προ της πανδημίας. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές».
Οι κίνδυνοι της μηνιγγίτιδας Β
Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες ενώ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, 1 στα 10 περιστατικά οδηγεί στο θάνατο.
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, όμως τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα τα βρέφη, ηλικίας κάτω του 1 έτους, διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, ενώ ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Δηλαδή πιο ευάλωτα είναι τα πολύ μικρά παιδιά, τα οποία μάλιστα δυσκολεύονται να περιγράψουν τα συμπτώματά τους, δυσχεραίνοντας και τη διάγνωση μιας νόσου. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από μηνιγγίτιδα Β.
Πράγματι, όπως επιβεβαιώνει η Δρ. Γεωργακοπούλου Θεανώ, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος στο Γραφείο Νοσημάτων που Προλαμβάνονται με Εμβολιασμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., μελέτη για τη χρονική περίοδο 2004-2017 έδειξε ότι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών.
Μελέτη για τη χρονική περίοδο 2004-2017 έδειξε ότι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών.
Γιατί είναι ύπουλη
Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β μοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Εκδηλώνεται με κοινά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, αλλά χαρακτηρίζεται και από πιο ειδικά, όπως είναι η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα. Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα τελευταία τρία συμπτώματα στο παιδί σας, μην καθυστερήσετε ούτε λεπτό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Η πιο αποτελεσματική προστασία
Ένας στους δέκα ενήλικες φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β, το οποίο μπορεί να μεταδώσει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσα από καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η φράση «η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία» ισχύει στο μέγιστο βαθμό στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας Β. Και δεν υπάρχει ουσιαστικότερος τρόπος πρόληψης από τον εμβολιασμό, ο οποίος μάλιστα μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των δύο μηνών. Είναι εκπληκτικό το πώς ένα μικρό τσιμπηματάκι μπορεί να σώσει τη ζωή του πολυτιμότερου πλάσματος στη ζωή μας.