Η αγορά εργασίας αλλάζει ραγδαία, το ίδιο και τα ήθη των εργαζομένων, ιδιαίτερα καθώς η μία γενιά διαδέχεται την άλλη (έχουμε γράψει και εδώ αρκετές φορές για τις διαφορές ανάμεσα στη γενιά Ζ και τις παλαιότερες). Ανάμεσα στις νέες εξελίξεις είναι και μια τάση που οι New York Times σε ένα νέο αφιέρωμά τους αποκαλούν «micro-retirement», δηλαδή «μίνι συνταξιοδότηση».
Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απόφαση κάποιων εργαζομένων που δεν βρίσκονται ακόμα σε ηλικία συνταξιοδότησης αλλά, αντί να περιμένουν μέχρι να μαζέψουν αρκετά ένσημα (ελπίζοντας να έχουν μέχρι την τρίτη ηλικία αρκετά καλή υγεία ώστε να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν ελεύθεροι από υποχρεώσεις πλέον), κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά τους, ώστε να ανακτήσουν δυνάμεις ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν πώς μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της καριέρας τους.
Ανάμεσα στις νέες εξελίξεις είναι και μια τάση που οι New York Times σε ένα νέο αφιέρωμά τους αποκαλούν «micro-retirement», δηλαδή «μίνι συνταξιοδότηση».
Αυτό προϋποθέτει φυσικά να έχουν ένα κεφάλαιο που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν στο διάστημα της αεργίας τους. Διαφορετικά, μπορούν να επιλέξουν το «quiet-quitting», ή «σιωπηρή παραίτηση», δηλαδή να πάρουν την πρωτοβουλία να κατεβάσουν όσο το δυνατόν ρυθμούς στη δουλειά για να κάνουν χώρο και για άλλα πράγματα στη ζωή τους – ή έστω να γλιτώσουν το burnout.
Επιστρέφοντας στο «micro-retirement», μια από τις νέες εργαζόμενες που το επέλεξαν είναι η 27χρονη Isabel Falls, η οποία εγκατέλειψε τη δουλειά της στη Νέα Υόρκη και άρχισε να ταξιδεύει στον κόσμο. Το ρεπορτάζ των New York Times τη βρήκε στην Πόλη του Μεξικού, να συνεχίζει να αναρωτιέται τι θα κάνει στη ζωή της. Μια άλλη γυναίκα, η 30χρονη Marina Kauser, παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και έμεινε σκόπιμα για τρεις μήνες εκτός εργασίας, για να ασχοληθεί με άλλα πράγματα, που είχε παραμελήσει στη διάρκεια της καριέρας της. «Για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου, δεν είχα αυτό το απειλητικό μαύρο σύννεφο της δουλειάς πάνω από το κεφάλι μου» θυμάται σήμερα.
Μια άλλη γυναίκα, η 35χρονη Sandra De La Cruz, επέλεξε το 2015 να απέχει για τέσσερις μήνες από την αγορά εργασίας. Πιστεύει ότι η σημερινή δουλειά της, ως αναλύτρια συμβολαίων, είναι αποτέλεσμα εκείνης της περιόδου, που της έδωσε την αυτοπεποίθηση να διαχειριστεί την ανασφάλεια στον χώρο της.