Η μαρτυρία του Δημήτρη Αντωνίου ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΑΜΕΑ ακόμα και σε μια δραστηριότητα τόσο ευχάριστη για άλλους ανθρώπους όσο ένα ταξίδι. Πρόσφατα, και ενώ πολλοί από εμάς ετοιμαζόμαστε να επιβιβαστούμε για κάποιο νησί, άρχισε μια διαδικτυακή εκστρατεία που διεκδικεί ισότιμη μεταχείρισή τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικότερα στα πλοία.
Όπως περιέγραψε ο Δημήτρης Αντωνίου:
«9 Αυγούστου 2018 ήταν η μέρα που προσπάθησα να μετακινηθώ με πλοίο (προς Θάσο) για πρώτη φορά στη ζωή μου με το αναπηρικό αμαξίδιο μου. Αυτό που αντιμετώπισα εκείνη την ημέρα έκανε τον γύρο της Ελλάδας, γιατί ήρθαμε ξαφνικά αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ίση αντιμετώπιση στη χώρα μας ούτε διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί ακριβώς αυτό συνέβη όταν έμεινα κάτω στο γκαράζ των αυτοκινήτων αντί να είμαι επάνω στο κατάστρωμα όπως οι περισσότεροι. Γιατί μαζί με εμένα αναγκάζουν και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ανέβουν σκάλες να μείνουν κάτω. Άνθρωποι τραυματισμένοι, γονείς με καρότσια παιδικά, όλοι αυτοί είμαστε εμποδιζόμενοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να βρεθούμε στο κατάστρωμα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
«Άνθρωποι τραυματισμένοι, γονείς με καρότσια παιδικά, όλοι αυτοί είμαστε εμποδιζόμενοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να βρεθούμε στο κατάστρωμα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
»Μου πρότειναν να με κουβαλήσουν στα χέρια. Αυτό μου είπαν λέει ο νόμος (ΑΔΑ: 73ΣΒ4653ΠΩ-7ΜΛ). Και αν σας “φύγω”, ρε παιδιά, πάνω στις σκάλες, ποιος θα μου δώσει τη ζωή μου πίσω; Εσείς ή ο “νόμος΄”. Και γιατί να με πονέσετε κουβαλώντας με; Γιατί να με εξευτελίσετε κουβαλώντας με; Α, ξέχασα… το λέει ο νόμος.
»Όλα τα παραπάνω ΠΡΕΠΕΙ και ΜΠΟΡΟΥΝ να αλλάξουν με μελέτη και αποφασιστικότητα ώστε ΟΛΑ τα φέρυ μποτ στο μέλλον να συμπεριλαμβάνουν ασανσέρ ή πλατφόρμα-αναβατόριο για να μεταφερόμαστε τα εμποδιζόμενα άτομα στο κατάστρωμα του πλοίου ΜΑΖΙ με το αμαξίδιο-βοήθημά μας με τρόπο ΑΣΦΑΛΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ. Γι’ αυτό διεκδικούμε την ισότιμη αντιμετώπιση και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας με κάθε δυνατό τρόπο, ένας απ’ τους οποίους είναι αυτό εδώ το ψήφισμα!».
Στο ίδιο πρόβλημα αναφέρθηκε και η ηθοποιός Έλη Δρίβα, πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς του ANT1+ «Στα 4», στο 5ο Marie Claire Power Trip, την Τρίτη, 30 Μαΐου στο Cape Sounio. Συμμετέχοντας σε μία συζήτηση που συντόνισε η Ανδρονίκη Κολοβού, editor in Chief στο travel.gr, και στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια των Travelgems και Mindfulgems, και Jasmin Harsono, ιδρύτρια του Emerald and Tiger και ειδικός Wellbeing, η Έλη Δρίβα μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος χρήστης αμαξιδίπου όπως εκείνη στα ταξίδια του: «Κόσμος που ταξιδεύει με αναπηρικό αμαξίδιο με το πλοίο πρέπει να ταξιδέψει στο γκαράζ, που είναι αποπνικτικό. Στο αεροπλάνο δεν μπορείς να μπεις με το αμαξίδιο. Αλλά το αμαξίδιο για εμάς δεν είναι ένα μέσο μεταφοράς, είναι η προέκτασή μας. Αν με βάλει κάποιος στο κάθισμα δεν θα είμαι οκ, γιατί θα μου έχει κόψει τα πόδια. Και επίσης είναι πολύ δύσκολο γιατί μπορεί να υποστεί φθορά το αμαξίδιο και όταν φτάσεις στον προορισμό σου να μείνεις χωρίς αμαξίδιο. Κάποιοι μπορούν και το κάνουν, αλλά όλες οι βλάβες δεν είναι ίδιες. Δεν είναι εύκολο για τον καθένα».
Συμμετέχετε στη διαδικτυακή εκστρατεία ψηφίζοντας εδώ.
Παρακολουθήστε το 5o Marie Claire Power Trip:
Marie Claire – Power Trip from MarieClaire.gr on Vimeo.