Τη στιγμή που η αποφυγή της κοντινής επαφής με τους άλλους συνιστά μέτρο-κλειδί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η ειρωνεία είναι ότι το 2020 είναι μια χρονιά που χρειαζόμαστε μια αγκαλιά περισσότερο από ποτέ. Πόσο επικίνδυνη είναι, λοιπόν, μια αγκαλιά στην εποχή της COVID-19;
Η ανθρώπινη επαφή είναι σημαντική
Η πρώτη μας επαφή στη ζωή είναι ουσιαστικά η αγκαλιά: τα νεογέννητα αισθάνονται συνεχώς ένα άγγιγμα, όταν η μητέρα τα κρατά ή τα θηλάζει. Και παρόλο που η αγκαλιά μπορεί να μας προσφέρει αυτό το πρωταρχικό αίσθημα της ευτυχίας και της ασφάλειας, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία πίσω από τα οφέλη της αγκαλιάς για την ψυχική υγεία και κατάσταση.
Έρευνα δείχνει ότι η δερματική επαφή ήδη από τη γέννηση προσφέρει στα βρέφη την πρώιμη ικανότητα ανάπτυξης συναισθημάτων και κοινωνικών δεξιοτήτων και μειώνει το στρες τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.
Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον ως ενήλικες, απελευθερώνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς», που ενισχύει το δέσιμο, μειώνει το στρες και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Ένα θετικό άγγιγμα απευλευθερώνει, επίσης, τη «χημική ουσία της χαράς» σεροτονίνη, η οποία σε χαμηλά επίπεδα μαζί με τη ντοπαμίνης, μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος και την κακή ψυχική υγεία.
Ο «αποκλεισμός από το άγγιγμα» έχει γίνει μια σοβαρή συνέπεια της πανδημίας και μπορεί να έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων, ιδίως όσων ζουν μόνοι ή βρίσκονται σε ασταθείς σχέσεις.
Έτσι λοιπόν, όχι μόνο μας λείπουν τα θετικά συναισθήματα που προσφέρει μια αγκαλιά, αλλά χάνουμε και τα βιοχημικά και σωματικά οφέλη της.
Μπορούμε να αγκαλιαζόμαστε με ασφάλεια;
Όπως ήδη γνωρίζουμε, μπορούμε να κολλήσουμε COVID-19 από την κοντινή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, επομένως και μόνο η κίνηση της αγκαλιάς είναι επικίνδυνη, αν κάποιος από τους δύο είναι μολυσμένος.
Δεδομένου, όμως, ότι οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, μια απλή αγκαλιά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Τελικά, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη τακτική είναι να αποφεύγουμε τη σωματική επαφή με ανθρώπους που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με εμάς.
Αν θέλoυμε οπωσδήποτε να αγκαλιάσουμε κάποιον, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να θυμόμαστε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης.
6 tips για να περιορίσεις τον κίνδυνο
- Μην αγκαλιάζεις κάποιον που παρουσιάζει συμπτώματα COVID-19, ή είσαι εσύ αυτός.
- Μην αγκαλιάζεις άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα), καθώς οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αν νοσήσουν από κορωνοϊό.
- Όταν αγκαλιάζεις ένα άλλο, υγιές άτομο, απόφυγε την επαφή στα μάγουλα, γυρνώντας το πρόσωπό σου από την άλλη.
- Φόρα μάσκα.
- Αν είναι δυνατό, κράτα την αναπνοή σου. Έτσι θα αποφύγεις τη μετάδοση ή την εισπνοή των μολυσματικών αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς.
- Πλύνε ή απολύμανε τα χέρια σου πριν και μετά την αγκαλιά.
Άλλα τρόποι να πάρεις και να δώσεις στοργή
Η επαφή με τα ζώα μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη ψυχικής υγείας με την αγκαλιά, αλλά και να αυξήσει την ωκυτοκίνη, γι’αυτό και η ζωοθεραπεία χρησιμοποιείται πλέον εκτενώς σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή σε αρρώστους.
Η διατήρηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και επαφών εν τη απουσία της άμεσης σωματικής επαφής μπορεί επίσης να φανεί ευεργετική. Οι διαδικτυακές συγκεντρώσεις μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική κατάσταση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της απομόνωσης.
Καταληκτικά, η πανδημία μας έχει κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η κοινωνική και σωματική επαφή για την υγεία και τη συνολική μας κατάσταση. Και μπορεί τώρα να εκτιμούμε για πρώτη φορά την αξία μιας αγκαλιάς, αλλά προς το παρόν είναι πιο ασφαλές να αναζητούμε τη συναισθηματική υποστήριξη με άλλους τρόπους.
Πηγή: ygeiamou.gr