Αν αντιμετωπίζεις δυσάρεστα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα – πονοκεφάλους, αλλαγές στη διάθεση και κόπωση – ίσως οφείλονται στην κατανάλωση αλκόολ.
“Υπήρξε κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι τα συμπτώματα PMS (Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) όπως πονοκεφάλοι, διαταραχές της διάθεσης κι ευαισθησία του μαστού μπορεί να γίνουν χειρότερα με την κατανάλωση αλκοόλ”, δήλωσε η γιατρός Heather Irobund με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό θα μπορούσε να συμβάλει στην αφυδάτωση του οργανισμού. Αυτή η αφυδάτωση θα μπορούσε να εντείνει την ταλαιπωρία ενός πονοκέφαλου, εξήγησε η Δρ Irobunda. Επιπλέον, αν αντιμετωπίζεις αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την εμπειρία αυτού του συμπτώματος, επειδή έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις διαθέσεις.
Εκτός από τα συγκεκριμένα συμπτώματα που ενισχύονται, μια μελέτη του 2017 απέδειξε ότι όσες γυναίκες έπιναν περισσότερο από το επιτρεπόμενο είχαν διαταραχές στον έμμηνο κύκλο.
“Η θεωρία πίσω από αυτή τη μελέτη ήταν ότι η χρήση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου”, είπε. “Επιπλέον, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA). Αυτές οι χημικές ουσίες πιστεύεται ότι παίζουν επίσης ρόλο στο PMS.”
Όσον αφορά την επίδραση του αλκοόλ στην περίοδο και την κανονικότητα της, η Δρ Irobunda είπε ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ωστόσο, η βαρύτερη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει σε παράτυπες περιόδους.
“Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων. Επιπλέον, αν το αλκόολ είναι αρκετά βαρύ εκτός από βλάβη στο ήπαρ, μπορεί να προκαλέσει επώδυνη περίοδο. Αυτό παρατηρείται συνήθως σε άτομα με εξάρτηση από αλκοόλ και όχι σε όσους κάνουν περιστασιακή χρήση αλκοόλ”, είπε.
Όσον αφορά το κόκκινο κρασί, η Δρ Irobunda επιβεβαίωσε ότι μπορείς να πιεις στην περίοδό σου. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνιστάται για ορισμένες ιατρικές παθήσεις, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις συμβουλές του δικού σου ιατρού.
Με βάση τους κινδύνους της επίδρασης του αλκοόλ στον εμμηνορροϊκό κύκλο και το σώμα γενικά, η κλινική Mayo συστήνει μέτρια κατανάλωση ποτών σε υγιείς ενήλικες – ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.