Μια από τις πιο ατυχείς εκφράσεις που ακούμε στην καθημερινότητά μας είναι η παραίνεση «ηρέμησε». Βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τις φράσεις «μη στενοχωριέσαι», «μην αγχώνεσαι» και πολλές φορές είναι η πιο εκνευριστική από όλες. Ένας δικηγόρος συμβουλεύει όσους ακούνε αυτή τη φράση συχνά να απαντούν με τον κατάλληλο τρόπο και δίνει δυο παραδείγματα απλά, αλλά ταυτόχρονα και αποστομωτικά.
Ο Αμερικανός δικηγόρος Jefferson Fisher, μέσα από ένα TikTok video, απευθύνθηκε στους ακολούθους του για το συγκεκριμένο θέμα και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να μιλάει άσχημα σε όποιον του λέει τη φράση «ηρέμησε», παρότι εκλαμβάνει άμεσα το θράσος με τον οποίο την εκστομίζει. Ο ίδιος υποστηρίζει, και μάλλον έχει δίκιο, πως αν κάποιος θέλει να έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων του και, συνακόλουθα, της κάθε κατάστασης, πρέπει να απαντήσει κάτι από τα παρακάτω:
1. «Εννοείς να ηρεμήσω ή να σωπάσω;»
Αυτή η ερώτηση είναι πράγματι διευκρινιστική και όχι ειρωνική. Ο συνομιλητής μας καλείται να απαντήσει αν απλώς δεν θέλει εκείνη τη στιγμή να ακούσει τα παράπονά μας, για τον οποιονδήποτε λόγο, όπως π.χ. επειδή καθώς θα τα εκφράζουμε θα θυμώνουμε ακόμα περισσότερο.
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δείχνει αν ο συνομιλητής μας θέλει πράγματι να έχουμε ψυχική ηρεμία ή απλά θέλει να μην μιλάμε, για να μην ενοχλείται.
2. «Όχι»
Η πιο δωρική απάντηση συνδυάζεται ιδανικά με επεξηγήσεις όπως οι παρακάτω: «Εγώ θα αποφασίσω αν θέλω να είμαι ήρεμος», «Δεν μπορώ να προσαρμόζω τα συναισθήματά μου ανάλογα με το αν αισθάνεσαι άνετα απέναντί τους».
Μπορεί, πάντα, να ειπωθεί και μόνη της, και με αυτό τον τρόπο ο συνομιλητής καταλαβαίνει ότι δεν είμαστε εδώ για να παίζουμε παιχνίδια και να κάνουμε το χατίρι των άλλων.