Μια σοκαριστική υπόθεση δημοσίευσε το BBC, για την ψυχιατρική κλινική Skye House στη Γλασκώβη, στη Σκωτία. Πολλές πρώην τρόφιμοι, που την περίοδο της νοσηλείας τους ήταν έφηβες, περιγράφουν εμπειρίες κακοποίησης από το νοσηλευτικό προσωπικό. Λόγω των μαρτυριών τους, μάλιστα, έχει ξεκινήσει μια έρευνα για τις συνθήκες στο νοσοκομείο.
Μια από αυτές περιγράφει τη νοσηλεία της εκεί σαν «κόλαση: Θα έλεγα ότι επικρατούσε μια τοξική κουλτούρα στο νοσηλευτικό προσωπικό. Για να είμαι ειλικρινής, πολλές από αυτές γίνονται, συχνά, αρκετά σκληρές».
Δεν πρόκειται μάλιστα για παλιά υπόθεση: Οι μαρτυρίες καλύπτουν μια περίοδο μεταξύ του 2017 και του 2024, με πρώην ασθενείς να λένε ότι τις έσερναν για να τις βγάλουν από τα κρεβάτια τους ή τις κρατούσαν διά της βίας στο πάτωμα για να τους κάνουν ενέσεις.
Οι μαρτυρίες καλύπτουν μια περίοδο μεταξύ του 2017 και του 2024, με πρώην ασθενείς να λένε ότι τις έσερναν για να τις βγάλουν από τα κρεβάτια τους ή τις κρατούσαν διά της βίας στο πάτωμα για να τους κάνουν ενέσεις.
Άλλες λένε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση φαρμάκων και ηρεμιστικών για να μπορεί να έχει μια ήρεμη βάρδια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι «σαν ζόμπι».
Κάποιες αναφέρουν ότι τις τιμωρούσαν για συμπεριφορές που είχαν να κάνουν με την πάθησή τους, για παράδειγμα αναγκάζοντάς τις να καθαρίζουν το δικό τους αίμα μετά από ένα επεισόδιο αυτοτραυματισμού.
Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο σοκαριστικά δεδομένου ότι στην κλινική νοσηλεύονται αποκλειστικά ανήλικοι, μεταξύ 12 και 18 ετών. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να πάρουν εξιτήριο παρά μόνο μετά την έγκριση των γιατρών.
Η έρευνα του BBC ξεκίνησε όταν μια νέα ασθενής ανέφερε την αντιμετώπισή της στη μονάδα, στην οποία άρχισαν να προστίθενται σύντομα και άλλες περιπτώσεις.
Μια από αυτές τις γυναίκες είναι η Cara, που πέρασε πάνω από δύο χρόνια στην κλινική, από τα 16 έως τα 18 της, λόγω ανορεξίας. Όπως επιβεβαιώνει το ιατρικό ιστορικό της, την ακινητοποίησαν πάνω από 400 φορές μέσα σε διάστημα περίπου 18 μηνών, αφήνοντάς της μώλωπες. Σε μια περίπτωση, ξερίζωσαν μια τούφα από τα μαλλιά της.
Μια από αυτές τις γυναίκες είναι η Cara, που πέρασε πάνω από δύο χρόνια στην κλινική, από τα 16 έως τα 18 της, λόγω ανορεξίας. Όπως επιβεβαιώνει το ιατρικό ιστορικό της, την ακινητοποίησαν πάνω από 400 φορές μέσα σε διάστημα περίπου 18 μηνών, αφήνοντάς της μώλωπες. Σε μια περίπτωση, ξερίζωσαν μια τούφα από τα μαλλιά της.
«Σε τραυματίζει, δεν μπορείς να το ξεχάσεις» σχολιάζει σήμερα.
Προς το παρόν έως και πέντε νοσηλεύτριες φαίνεται να εμπλέκονται σε περιστατικά ακινητοποίησης των τροφίμων στο κρεβάτι ή στο πάτωμα. Ωστόσο οι επίσημες συστάσεις λένε ότι αυτή η πρακτική πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως ύστατη λύση, όταν όλες οι άλλες τακτικές αποκλιμάκωσης έχουν αποτύχει.
Η 21χρονη σήμερα Cara πιστεύει ότι πολλές φορές που την είχαν ακινητοποιήσει δεν ήταν απαραίτητο: το προσωπικό θα μπορούσε να είχε δοκιμάσει αρχικά να της μιλήσει. Μια φορά θυμάται μια ιδιαίτερα τρομακτική εμπειρία, όταν ένας άντρας στεκόταν από πάνω της και την κρατούσε στο πάτωμα. «Άφησε το αποτύπωμα του χεριού του γύρω από τον λαιμό μου».
Μια άλλη γυναίκα, η 16χρονη τότε Jenna, που έκανε εισαγωγή με κατάθλιψη και διατροφική διαταραχή, θυμάται να την υποβάλουν σε αναγκαστική σίτιση, με ρινογαστρικό σωλήνα, μια κοινή αλλά επεμβατική μέθοδος όπου ένας σωλήνας εισάγεται μέσα από τη μύτη και φτάνει έως το στομάχι, αφού την ακινητοποιούσαν «όσοι νοσηλευτές χρειαζόταν». Ο χειρισμός τους ήταν τόσο βίαιος, προσθέτει, που της προκαλούσαν μώλωπες και αιμορραγίες. «Ήταν μια έμμεση τιμωρία, για να μου δώσουν ένα μάθημα» καταλήγει.
Μια άλλη γυναίκα, η 16χρονη τότε Jenna, που έκανε εισαγωγή με κατάθλιψη και διατροφική διαταραχή, θυμάται να την υποβάλουν σε αναγκαστική σίτιση, με ρινογαστρικό σωλήνα, μια κοινή αλλά επεμβατική μέθοδος όπου ένας σωλήνας εισάγεται μέσα από τη μύτη και φτάνει έως το στομάχι, αφού την ακινητοποιούσαν «όσοι νοσηλευτές χρειαζόταν».
Μια άλλη πρώην τρόφιμος, η 14χρονη τότε, αυτιστική Abby, μπήκε στην κλινική μετά από απόπειρες αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας και πέρασε εκεί δυόμιση χρόνια. Σήμερα νιώθει ότι το προσωπικό την εκφόβιζε και την κακοποιούσε λεκτικά. Θυμάται μια νοσηλεύτρια να την κοροϊδεύει για τους αυτοτραυματισμούς: «Ήρθε σχεδόν χαμογελώντας ειρωνικά και μου είπε, είσαι αξιολύπητη, κοίτα τον εαυτό σου». Όπως πολλές ακόμα ασθενείς, πιστεύει ότι τους χορηγούσαν υπερβολικά πολλά φάρμακα: «Ήμασταν σαν τα ζόμπι. Μας νάρκωναν σε σημείο που οι προσωπικότητές μας σχεδόν εξαφανίζονταν».
Η συνταξιούχος νοσηλεύτρια Jane Heslop επιβεβαιώνει στο BBC τη βαναυσότητα αυτών των μεθόδων: «Είναι κακοποιητικές, εντελώς λάθος. Αν αυτά συνέβησαν όπως τα περιγράφουν οι νέες γυναίκες, είναι απόλυτα απαράδεκτα».
Δείτε ένα σχετικό βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.