Πέντε λεπτά περισσότερη άσκηση δεν ακούγονται τόσο άσχημα, σωστά; Ειδικά όταν μια τόσο μικρή προσθήκη χρόνου μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή σας πίεση.

«Η ενσωμάτωση ακόμη και λίγων λεπτών σωματικής δραστηριοτήτας υψηλότερης έντασης, όπως το γρήγορο περπάτημα ή η ποδηλασία, στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεση)», δήλωσε η Δρ Jo Blodgett, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας του University College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που έκανε το Πανεπιστήμιο για την επιρροή ακόμη και ελάχιστων λεπτών έντονης σωματικής δραστηριότητας στην πίεση του αίματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 15.000 άτομα που φορούσαν μόνιτορ δραστηριότητας και παρακολουθούσαν την αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Οι δραστηριότητες χωρίστηκαν σε έξι κατηγορίες στη διάρκεια της ημέρας, για τις ανάγκες της μελέτης: ύπνος, καθιστική συμπεριφορά, αργό περπάτημα, γρήγορο περπάτημα, ορθοστασία και πιο έντονη άσκηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της αντικατάστασης του χρόνου καθιστικής ζωής με τις άλλες δραστηριότητες.

«Μόλις πέντε λεπτά περισσότερη άσκηση την ημέρα συνδέθηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, και μόλις 10 έως 20 λεπτά περισσότερο συνδέθηκαν με μια κλινικά σημαντική αλλαγή στην αρτηριακή πίεση (που ορίζεται ως μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2mmHg ή της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 1mmHg)», δήλωσε ο Blodgett.

«Οι κλινικά σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να σημαίνουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια», δήλωσε η Δρ Susan Cheng, καθηγήτρια και αντιπρόεδρος έρευνας στο τμήμα καρδιολογίας του Ινστιτούτου Καρδιάς Smidt του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

«Η μελέτη προσφέρει κάποιες πολύ λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σχετικά αδρανείς για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά», ανέφερε η ίδια στο CNN.

Η άσκηση καταλαμβάνει το μικρότερο κομμάτι της ημέρας μας

Δεκαετίες προηγούμενων μελετών έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με πιο βέλτιστα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

«Η τελευταία μελέτη ξεχωρίζει για την παρατήρηση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, αντί να τους βάζει σε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα άσκησης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Mark Hamer, καθηγητής αθλητικής ιατρικής και ιατρικής της άσκησης στο Institute of Sport, Exercise & Health στο University College του Λονδίνου.

«Η δυσκολία με αυτού του είδους τις μελέτες είναι ότι παρόλο που λειτουργούν για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όταν οι άνθρωποι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα συνήθως επιστρέφουν στις καθιστικές τους συνήθειες», πρόσθεσε.

Τα δεδομένα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι κάνουν μια ιδιαίτερα καθιστική ζωή.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο μέσος ενήλικας κάθεται για περίπου 11 ώρες την ημέρα, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 3 ώρες όρθιος, 1-2 ώρες περπατώντας αργά και περίπου μία ώρα περπατώντας γρήγορα – αλλά το σημαντικό είναι ότι ξοδεύει κατά μέσο όρο περίπου 15-16 λεπτά κάνοντας οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας που μοιάζει με άσκηση», δήλωσαν οι ερευνητές.

Unsplash.com

Η καθιστική ζωή χειρότερη για τις γυναίκες

Υπήρξε μια μικρή διαφορά στα δεδομένα, που δείχνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι χειρότερη για την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. «Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ενώ τα συνολικά συμπεράσματα της μελέτης είναι σημαντικά για όλους τους ενήλικες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες», σημειώνουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, η απάντηση για καλύτερη αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό περίπατο στο πάρκο.

Όταν ο καθιστικός χρόνος αντικαταστάθηκε με συμπεριφορές που δεν είχαν σχέση με την άσκηση – όπως ο ύπνος, η ορθοστασία ή το αργό περπάτημα – υπήρξε μικρό έως μηδαμινό όφελος.

«Η αντικατάσταση του χρόνου που καθόμαστε με δραστηριότητες μη υψηλής έντασης, όπως ο ύπνος, η ορθοστασία ή το περπάτημα, απαιτεί σημαντική ανακατανομή του χρόνου κάθε μέρα για να έχει αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση. Το να αντικαταστήσετε την καθιστική ζωή με μικρές ποσότητες δραστηριότητας ή άσκησης υψηλότερης έντασης κάθε μέρα μπορεί να είναι μια πιο εφικτή στρατηγική. Ένας καλός κανόνας για τον χρόνο της άσκησης είναι να φτάνει κανείς να λαχανιάζει σε σημείο που να δυσκολεύεται να μιλήσει με πλήρεις προτάσεις», δήλωσε στο CNN ο Δρ Shaan Khurshid, καρδιολόγος ηλεκτροφυσιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που όμως δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ευτυχώς, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε ακόμη και σε όσους έκαναν τη μικρότερη δραστηριότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά. «Αν αυτή τη στιγμή δεν κάνετε καθόλου ή κάνετε πολύ λίγη δραστηριότητα υψηλότερης έντασης, στοχεύστε να την αυξήσετε κατά 5 λεπτά την ημέρα για να δείτε αποτελέσματα», προτείνουν οι ειδικοί.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below