Σύμφωνα με το Journal General Psychiatry ο μεσημεριανός ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με καλύτερη πνευματική διαύγεια, λεκτική ευχέρεια και καλή λειτουργία της μνήμης.
Όσο μεγαλώνουμε και το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται, αυξάνεται επίσης και η πιθανότητα της άνοιας, η οποία προσβάλλει περίπου έναν στους δέκα ανθρώπους άνω των 65. Επιπλέον, ο τρόπος που κοιμόμαστε αλλάζει όσο γερνάμε και ο μεσημεριανός ύπνος εντάσσεται στην καθημερινότητα μας. Στην προκειμένη έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν 2214 υγιείς ασθενείς με ηλικία εώς 60 ετών από την Κίνα για να διαπιστώσουν το κατά πόσο ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποτρέψει την άνοια και γενικά την ήπια γνωστική εξασθένιση.
Από τους συμμετέχοντες, οι 1534 έπαιρναν κανονικά έναν υπνάκο το μεσημέρι, ενώ οι 680 δεν κοιμόντουσαν καθόλου μέσα στη μέρα. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε υγειονομικούς ελέγχους και γνωστικές αξιολογήσεις, όπως επίσης και σε μια εξέταση για την άνοια. Ο μέσος χρόνος του βραδινού τους ύπνου ήταν 6,5 ώρες και στις δύο ομάδες των συμμετεχόντων. Για τις συνθήκες της έρευνας, ο μεσημεριανός ύπνος ορίστηκε ως μια περίοδος διάρκειας 5 λεπτών εώς δύο ωρών μετά το μεσημερινανό φαγητό. Οι συμμετέχοντες επίσης έπαιρναν έναν υπνάκο από μια φορά την εβδομάδα έως και κάθε μέρα.
Οι εξετάσεις που έγιναν για την άνοια εστίασαν στην γνωστική ικανότητα, τη μνήμη, την προσοχή, την επίλυση προβλημάτων, την επίγνωση για το πού βρίσκονται και την λεκτική ευχέρεια. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν το μεσημέρι ήταν καλύτερα σε σχέση με αυτούς που δεν ξεκουράζονταν καθόλου. Συγκεκριμένα, η επίγνωση του χώρου, η λεκτική ευχέρεια και η μνήμη τους ήταν βελτιωμένη.
Οπότε όσο περισσότερο κοιμάσαι το μεσημέρι, καθώς περνούν τα χρόνια τόσο πιο καθαρό μυαλό θα έχεις.
Πηγή: ygeiamou.gr