Οι πρώτες μέρες της άνοιξης κάποιους από εμάς μάς ξελογιάζουν, σε σημείο ώστε, ανάλογα με την ηλικία και το κοινωνικό στάτους μας, δάσκαλοι, γονείς, εργοδότες ή φίλοι να μας αναζητούν σε παραλίες και ανθισμένα πάρκα, και άλλους μάς γεμίζουν με ενοχές. Το τελευταίο μπορεί να ακούγεται παράδοξο κι όμως συμβαίνει τόσο συχνά, που έχει τροφοδοτήσει και ένα ακόμα TikTok trend με τίτλο «sunshine guilt», δηλαδή «η ενοχή της λιακάδας».

Αναφέρεται σε εκείνο το συναίσθημα που βιώνουν όσοι, τις ηλιόλουστες μέρες που οι άλλοι βγαίνουν έξω, είτε από κούραση είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, προτιμούν να παραμείνουν στον καναπέ τους και να κάνουν binge watching, χωρίς όμως να το απολαμβάνουν απόλυτα, καθώς μια επικριτική φωνή μέσα τους επαναλαμβάνει ξανά και ξανά: «Με τον ήλιο να λάμπει, τα λουλούδια να ανθίζουν και τις μέλισσες να ζουζουνίζουν, και όλους τους φίλους σου να έχουν βγει βόλτα, εσύ τι κάνεις βυθισμένη στα σκοτάδια του σαλονιού σου;».

Ανάμεσα στις TikToker που έχουν μιλήσει γι’ αυτό είναι η @thereneereina: «Νιώθω αυτή την πίεση να βγω μια βόλτα και να απολαύσω τον καιρό όσο κρατάει. Αυτές τις μέρες δεν απολαμβάνω το σπίτι μου γιατί σκέφτομαι συνέχεια ότι θα έπρεπε να είμαι έξω. Έτσι, ουσιαστικά η μέρα που έχει καταστραφεί». Κάποιος μάλιστα τής γράφει από κάτω: «Γι’ αυτό ανέκαθεν μου άρεσαν οι χειμωνιάτικες και βροχερές μέρες. Δεν δημιουργούν προσδοκίες και είναι γαλήνιες».

«Νιώθω αυτή την πίεση να βγω μια βόλτα και να απολαύσω τον καιρό όσο κρατάει. Αυτές τις μέρες δεν απολαμβάνω το σπίτι μου γιατί σκέφτομαι συνέχεια ότι θα έπρεπε να είμαι έξω. Έτσι, ουσιαστικά η μέρα που έχει καταστραφεί».

Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που ακόμα και μια ψυχολόγος από το κέντρο ψυχικής υγείας Moment of Clarity Mental Health Center, η Dr. Nadia Teymoorian, το σχολιάζει περιγράφοντάς το ως το συναίσθημα γεμάτο ενοχές που μας κυριεύει όποτε μένουμε στο σπίτι σε μια μέρα με καλό καιρό, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν υποθέτουμε ότι όλοι οι άλλοι είναι έξω περνώντας τις ομορφότερες στιγμές της ζωής τους.

Το συναίσθημα μπορεί να είναι πιο κοινό σε βροχερές χώρες όπως η Ιρλανδία, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Bustle, αλλά μπορεί να εμφανιστεί παντού, ακόμα και στην Ελλάδα, ειδικά τις πρώτες μέρες με λιακάδα μετά τον χειμώνα.

«Κάποιοι κοινοί παράγοντές του συνδέονται με κοινωνικούς κανόνες ή αξίες που αισθανόμαστε ότι δεν ικανοποιούμε» υποστηρίζει με τη σειρά του ο ψυχοθεραπευτής Kevin Belcastro. Μοιάζει με το Fear of Missing Out (FOMO), που αναφέρεται στον φόβο –ολοένα και πιο κοινό μετά την έλευση των social media– ότι χάνουμε ένα σπουδαίο γεγονός, όπως μια συναυλία ή ένα πάρτι, για το οποίο μάς κυριεύει η παράλογη ιδέα ότι θα είναι όλοι εκεί εκτός από εμάς.

Μοιάζει με το Fear of Missing Out (FOMO), που αναφέρεται στον φόβο –ολοένα και πιο κοινό μετά την έλευση των social media– ότι χάνουμε ένα σπουδαίο γεγονός, όπως μια συναυλία ή ένα πάρτι, για το οποίο μάς κυριεύει η παράλογη ιδέα ότι θα είναι όλοι εκεί εκτός από εμάς.

Ο Belcastro μάς υπενθυμίζει, ωστόσο, κάτι που μπορεί να μοιάζει αυτονόητο αλλά δεν είναι απαραίτητα – ή τείνουμε να το ξεχνάμε με τις πρώτες λιακάδες: Να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια των ενοχών μας. Μήπως μάς έχει επηρεάσει το οικογενειακό αφήγημα, της μαμάς που πάντα μας έλεγε «τι κάνεις μέσα στο σπίτι τώρα που έχει καλό καιρό, βγες έξω να παίξεις με τους φίλους σου»; Ή μήπως το παιχνίδι σύγκρισης και ανταγωνισμού στο οποίο έχουμε μπει με άλλους χρήστες των social media, έστω κι αν δεν το συνειδητοποιούμε αμέσως, να ανεβάσουμε τις περισσότερες ηλιόλουστες selfies;

Στην πραγματικότητα, η λύση είναι αρκετά απλή, όπως την παρουσιάζει η Teymoorian: «Εστιάστε στην αυτοφροντίδα σας, στις προθέσεις και τις προτεραιότητές σας». Είτε αυτό σημαίνει να δείτε όλα τα επεισόδια της αγαπημένης σας τηλεοπτικής σειράς σε μία μέρα είτε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα μόνες στο μπαλκόνι (να μια μέση λύση) είτε να κάνετε μια beauty day, με σπιτικές μάσκες ομορφιάς και αφρόλουτρο, «να θυμάστε ότι εσείς γράφετε τη δική σας ιστορία, εξαρτάται από εσάς να δημιουργήσετε μέσα σας ένα αίσθημα ισορροπίας και ευτυχίας» όπως καταλήγει η Teymoorian. «Να δημιουργήσετε ευτυχισμένες αναμνήσεις σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below