Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργήσουν αν θέλουν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους – αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στη διαίσθησή τους, ανάληψη ευθυνών και ρίσκων, είναι μερικά από τα βασικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Steve Jobs, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που συχνά παραβλέπεται και είναι πιο σημαντικό από όλα τα υπόλοιπα.
Η μία απλή τακτική που έχουν κατακτήσει οι άνθρωποι που κάνουν πάντα τα όνειρά τους πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Steve Jobs, είναι να ζητούν βοήθεια.
Σε μια συνέντευξη του 1994, ο Jobs τόνισε πως αυτή η πρακτική τον οδήγησε στην επιτυχία. Επέμεινε ότι το να ζητάει βοήθεια του επέτρεψε να ζήσει τα όνειρά του.
«Στην πραγματικότητα, πάντα έβρισκα κάτι πολύ αληθινό, το οποίο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποκτούν αυτές τις εμπειρίες επειδή δεν θα το ζητούσαν ποτέ», είπε.
«Δεν έχω βρει ποτέ κανέναν που δεν ήθελε να με βοηθήσει αν το ζητούσα», συνέχισε.
Το μήνυμά του έχει σκοπό να εμπνεύσει, και σίγουρα το κάνει, ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν στοιχεία που δυσκολεύουν κάποιους να έχουν πρόσβαση στο είδος της βοήθειας που εκείνος μπόρεσε να ζητήσει και να λάβει.
Παρ’ όλα αυτά, η καθοδήγηση του Jobs έχει σωστή βάση. Το να ζητάμε υποστήριξη από τους ανθρώπους γύρω μας είναι αυτό που μας βοηθάει να πετύχουμε. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να το κάνουμε.
Σε ένα άρθρο της για το Psychology Today, η ψυχολόγος, Joan Rosenberg, Ph.D., έγραψε σχετικά: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε πολιτισμούς που προάγουν τον ατομικισμό, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, συχνά αναθρέφονται με την πεποίθηση ότι το να στηρίζεσαι σε άλλους και να ζητάς βοήθεια είναι βάρος και σε κάνει να φαίνεσαι αδύναμος. Παρά τις απόψεις αυτές, υπάρχουν τελικά πολύ λίγα πράγματα που κάνει ο καθένας από εμάς για να πετύχει πλήρως μόνος του, ακόμη και αν αυτό είναι δύσκολο να το αναγνωρίσουμε. Χρειάζεστε τόσο την ανεξαρτησία όσο και την εξάρτηση – όχι ή το ένα ή το άλλο».
Στο video από το 1994 ο Steve Jobs θυμήθηκε πως όταν ήταν 12 ετών τηλεφώνησε στον Bill Hewlett, τον μηχανικό και συνιδρυτή της Hewlett-Packard.
«Γεια σας, είμαι ο Steve Jobs, είμαι 12 ετών», θυμήθηκε να λέει κατά τη διάρκεια της κλήσης. «Είμαι μαθητής και θέλω να φτιάξω έναν μετρητή συχνοτήτων. Αναρωτιόμουν αν έχετε ανταλλακτικά που θα μπορούσα να έχω».
«Γέλασε και μου έδωσε τα ανταλλακτικά για να φτιάξω αυτόν τον μετρητή συχνότητας και μου έδωσε δουλειά εκείνο το καλοκαίρι στη Hewlett-Packard, στη γραμμή συναρμολόγησης. Τοποθετούσα παξιμάδια και μπουλόνια σε μετρητές συχνότητας», είπε. «Ήμουν στον παράδεισο».
«Δεν βρήκα ποτέ κανέναν που να είπε όχι ή να έκλεισε το τηλέφωνο όταν τηλεφώνησα», πρόσθεσε ο Jobs. «Απλά ρώτησα. Αν φοβάσαι να αποτύχεις».
Ο Jobs εξήγησε ότι μόλις έφτασε στην κορυφή της βιομηχανίας του, είχε ως στόχο να βοηθήσει τους άλλους, σημειώνοντας: «Όταν μου το ζητούν οι άνθρωποι, προσπαθώ να ανταποκριθώ όσο το δυνατόν καλύτερα, ξέρετε, για να ανταποδώσω αυτό το χρέος ευγνωμοσύνης. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σηκώνουν ποτέ το τηλέφωνο και δεν ζητούν ποτέ βοήθεια. Και αυτό είναι που διαχωρίζει, μερικές φορές, τους ανθρώπους που κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα από εκείνους που απλώς τα ονειρεύονται».
«Πρέπει να δράσετε», κατέληξε. «Και πρέπει να είστε πρόθυμοι να αποτύχετε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να καταρρεύσετε και να “καείτε” με ανθρώπους στο τηλέφωνο, για την ίδρυση μιας εταιρείας ή το οτιδήποτε. Αν φοβάσαι να αποτύχεις, δεν θα πας πολύ μακριά».
Έχουμε μάθει πως το να ζητάμε βοήθεια μπορεί να δείχνει αδυναμία, αλλά -όπως αποδεικνύει η ιστορία του Steve Jobs, δεν είναι. Είναι μια πράξη δύναμης και γενναιότητας και ποτέ δεν ξέρετε πόσο μακριά μπορεί να σας πάει.