Το bed rotting ή αλλιώς το να λιώνουμε στο κρεβάτι μας κοιτώντας το κινητό χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο έχει ένα «ξαδερφάκι» το οποίο έρχεται από τη Σκωτία και μάλλον το υιοθετείτε και εσείς ήδη.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πιθανότατα ήδη αγαπάτε το “hurkle-durkle” – μια τάση που είναι γνωστή στα αγγλόφωνα social media και τείνει να γίνει και στα παγκόσμια.
Όλοι και όλες έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση: το ξυπνητήρι χτυπάει και ξέρετε ότι είναι ώρα να ξεκινήσετε τη μέρα σας – αλλά εσείς, κουλουριάζεστε στα ζεστά σκεπάσματα και επιλέγετε να καθυστερήσετε.
Σύμφωνα με τα λεξικά στη Σκωτία το hurkle-durkle σημαίνει «να παραμένεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ενώ θα έπρεπε να είσαι ξύπνιος και να κάνεις άλλα πράγματα».
Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις ύπνου είναι ότι το bed rotting υπονοεί μια απεριόριστη κατάσταση νωθρότητας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ το hurkle-durkling αφορά αποκλειστικά τις πρωινές ώρες.
Ο σκωτσέζικος όρος χρονολογείται από το 1800 – με το “hurkle” να ορίζεται ως «το να σέρνεις το σώμα μαζί», σύμφωνα με το ετυμολογικό λεξικό της σκωτσέζικης γλώσσας.
Όπως εξηγείται σε ένα viral βίντεο στο TikTok με 3,9 εκατομμύρια προβολές, «οι Σκωτσέζοι έχουν μια λέξη για όταν μένουμε στο κρεβάτι αφού είναι ώρα να σηκωθούμε. Αυτή είναι το hurkle-durkling».
Τώρα, εκατοντάδες χρόνια αργότερα, οι χρήστες του TikTok έχουν κολλήσει με αυτή την «τακτική χαλάρωσης» και μοιράζονται στους λογαριασμούς τους τις δικές τους στιγμές “hurkle-durkle”.
@carolinemcquistin Bedding 🔗 in 👤 #cosyhome #hurkledurkle #isleofskye #scottishhighlands #scottishtiktok #snowedin #countrysidelife ♬ original sound – Kira Kosarin
«Ζεις σε ένα νησί της Σκωτίας και όλη την εβδομάδα παραδίδεσαι στο hurkle-durkle», έγραψε μία χρήστρια του TikTok.
Μια άλλη από τη Σκωτία υποστήριξε επιπλέον ότι το να κάνεις hurkle-durkle είναι καλό για το σώμα και την ψυχή.
«Το hurkle-durkle είναι ένας όρος 200 ετών στη Σκωτία που σημαίνει να αράζεις στο κρεβάτι ακόμα κι αν έχει περάσει κατά πολύ η ώρα κατά την οποία έπρεπε να έχεις σηκώθεί», ανέφερε σε ένα TikTok με πάνω από 719.000 προβολές. «Τότε ήξεραν ότι ήταν τόσο κρίσιμο για την ευημερία τους, που έφτιαξαν έναν ολόκληρο όρο γι’ αυτό».
«Οπότε όχι, δεν είμαι τεμπέλα ούτε σπαταλάω τη ζωή μου. Εξασκώ ένα προγονικό δικαίωμα. Συνδέομαι με την κουλτούρα και την κληρονομιά μου», αστειεύτηκε, επίσης, στο video της.
@devriebrynnme 🤝 my Scottish ancestors = just chillin’ as a culture♬ original sound – Devriebrynn
Αν και πολλοί είναι όσοι λένε πως είναι καλύτερο για την υγεία να ξυπνάς κάθε ημέρα την ίδια ώρα και να διατηρείς το πρόγραμμά σου σταθερό, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το να «αγκαλιάζεις» τα τεμπέλικα πρωινά μπορεί πραγματικά να είναι ευλογία για την ευεξία.
Μια μελέτη του Δεκεμβρίου του 2023 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health υποδηλώνει ότι ο παραπάνω ύπνος τα Σαββατοκύριακα θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας μακροπρόθεσμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο επιπλέον ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 63% – ειδικά για τους ανθρώπους που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
«Διαπιστώσαμε ότι ο παραπάνω ύπνος το Σαββατοκύριακο στους ενήλικες σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο στηθάγχης, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου», έγραψαν οι ερευνητές.
Οι άνθρωποι με έλλειψη ύπνου που επέτρεπαν στον εαυτό τους να πατάει το snooze τις ημέρες που δεν είχαν κάποια υποχρέωση, φάνηκε να έχουν κατά δύο τρίτα λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά επείγοντα περιστατικά.
Επιπλέον, έρευνα από τον Οκτώβριο του 2023 διαπίστωσε ότι το να κοιμηθείτε μερικά λεπτά παραπάνω μετά το κλείσιμο του ξυπνητηριού, θα μπορούσε να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται πολύ να ξυπνήσουν το πρωί να τα καταφέρουν καλύτερα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sleep Research, διαπίστωσε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που πατούσαν αναβολή στο ξυπνητήρι τους συχνά ήταν σε περισσότερη εγρήγορση μετά το ξύπνημα, παρά τις διακοπές στον ύπνο τους.