Η ηθοποιός, τραγουδίστρια και εικαστικός Julia Fox απασχόλησε ξανά τα μέσα ενημέρωσης, αυτή τη φορά με τις δηλώσεις για την αποχή της από το σεξ, που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια και συνεχίζεται για τους ίδιους πολιτικούς λόγους που την απασχολούν έντονα.
H 34χρονη εμφανίστηκε στην εκπομπή του Andy Cohen, Watch What Happens Live, και εξήγησε στο κοινό ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση.
«Νομίζω ότι τίποτα καλό δεν συμβαίνει όταν κάνεις σεξ», δήλωσε η Fox, για να συμπληρώσει με περιπαικτικό ύφος ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το να αποκτάς παιδιά.
«Πιστεύω ότι με την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade και με την αποστέρηση των δικαιωμάτων μας, [η αποχή] είναι ένας τρόπος να πάρουμε ξανά τον έλεγχο. Και είναι κρίμα που πρέπει να γίνει έτσι, αλλά δεν θα αισθανθώ άνετα μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα».
Η Fox διευκρίνισε ότι αρχικά πήρε την απόφαση αποχής από το σεξ για έξι μήνες, οι οποίοι μετά έγιναν ένας χρόνος, για να φτάσουμε στο σήμερα και τα δυόμισι χρόνια, κάτι το οποίο ούτε η ίδια περίμενε.
«Νομίζω ότι είναι σαν να ξεπερνάς το οτιδήποτε, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά… Τελικά ξεχνάς και όλη η ενέργεια που έβαζες στο σεξ, μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού».
Η Fox μπορεί να φαίνεται πως πήρε μια περίεργη – ως και αψυχολόγητη για τον μέσο άνθρωπο – απόφαση, πίσω όμως από το σκεπτικό της βρίσκεται μια σύγχρονη τάση, που έχει υιοθετηθεί από πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η τάση αυτή αποτυπώνεται στο TikTok, όπου κάποιοι χρήστες, κυρίως γυναίκες νεαρών ηλικιών, αναρτούν περιεχόμενο μέσα από το οποίο εκθειάζουν τα πλεονεκτήματα της αποχής από το σεξ.
Σε χώρες όπως η Νότια Κορέα η πιο πάνω τάση έχει πάρει τη μορφή κινήματος. Συγκεκριμένα, το κίνημα 4Β, όπως ονομάζεται χάρη στα αρχικά των λέξεων που προσδιορίζουν την ιδεολογία του, μετρά πολλές υποστηρίκτριες που λένε όχι στις παρακάτω έννοιες: bihon, που σημαίνει ετεροφυλόφιλος γάμος, bichulsan, δηλαδή γέννα, biyeonae, που σημαίνει ραντεβού, και bisekseu, δηλαδή «όχι ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές σχέσεις». Κάτι πιο απλό ιδεολογικά έχει ξεκινήσει και στις ΗΠΑ, με αφορμή την κωμικό Hope Woodward, η οποία διαφημίζει την τάση «boysober», συγκρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις σεξουαλικές σχέσεις με την εξάρτηση που προκαλεί το αλκοόλ. Η Woodward καλεί συστηματικά τις νεαρές γυναίκες που ανήκουν στη γενιά Ζ να μην κάνουν dating και οι προσπάθειές της έχουν αντίκρισμα. Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει η αρθρογράφος του The Guardian Arwa Mahdawi, οι κοινωνιολογικές μελέτες που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο αυτή την περίοδο αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι νεαροί άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά να μην κάνουν σεξ.
Η αποχή από το σεξ, λοιπόν, φαίνεται πως αψηφά τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να παντρεύεται και να αποκτά παιδιά (όπως συμβαίνει στη Νότια Κορέα), και ερείδεται στην αντίληψη ότι οι γυναίκες μαθαίνουν από νεαρή ηλικία να ικανοποιούν πρώτα τους άλλους και μετά τους εαυτούς τους. Όπως αναφέρει η Woodward, η αποχή είναι ένας τρόπος να αισθανθεί ξανά πως έχει την ιδιοκτησία του σώματός της και να μάθει τι είναι ακριβώς αυτό που θέλει.
Πριν από λίγες ημέρες η δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών Bumble κυκλοφόρησε μία καμπάνια στο πλαίσιο της οποίας προωθούσε τις υπηρεσίες της, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο όρκος αποχής δεν είναι η απάντηση». Πολλές γυναίκες καταφέρθηκαν εναντίον της εταιρείας, όπως το πρώην μοντέλο του Playboy, Jordan Emanuel, η οποία είχε δηλώσει ότι απείχε από το σεξ:
«Σε έναν κόσμο όπου μαχόμαστε για το σεβασμό και την αυτονομία των σωμάτων μας, είναι σοκαριστικό το να βλέπουμε μια πλατφόρμα γνωριμιών να υποσκάπτει τις επιλογές των γυναικών», έγραψε στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter.
Κάποιοι επικριτές της καμπάνιας δήλωσαν δημόσια ότι η αποχή μπορεί να αποτελεί κατά περίπτωση και αντίδραση απέναντι στο ψυχικό τραύμα, συνεπώς οι περισπούδαστες δηλώσεις μιας εταιρείας που βγάζει χρήματα από τις ανθρώπινες σχέσεις είναι περιττές. Τελικά το Bumble εξέδωσε μια ανακοίνωση στο πλαίσιο της οποίας ζήτησε συγγνώμη για το περιεχόμενο της διαφήμισης.
Είναι όμως όλο αυτό κομμάτι του σύγχρονου φεμινισμού; Τεχνικά μιλώντας ναι. Μια γυναίκα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει αυτό που θέλει με το σώμα της και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το να μην κάνει σεξ. Όταν η ελευθερία των γυναικών δέχεται απανωτά πλήγματα, όπως η αποστέρηση του δικαιώματος στην άμβλωση, δεν είναι δύσκολο να φτάσει κάποια στο σημείο να πει ότι δεν θέλει να κάνει σεξ μέχρι να αλλάξει το καθεστώς καθημερινής τρομοκρατίας. Δυστυχώς, όμως, εδώ δεν υπάρχει απελευθέρωση των γυναικών. Οι περισσότερες που παίρνουν αυτή την απόφαση το κάνουν γιατί αισθάνονται εγκλωβισμένες. Είναι για εκείνες μια δίοδος διαφυγής, ούτε καν μια προσωρινή λύση ανάγκης. Και ο σύγχρονος φεμινισμός δεν μπορεί να προχωρήσει με μπαλώματα.