Οι περισσότεροι όταν ξεκινούν να εξοικειώνονται με την γυμναστική, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο ενόψει των πασίγνωστων «New Year’s resolutions», ξεκινούν με cardio γενικά και ακόμη πιο συγκεκριμένα με το τρέξιμο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Από την ντροπή και εσωστρέφεια που νιώθουν όσοι είναι καινούριοι στο γυμναστήριο και έτσι καταφεύγουν στον «εύκολο διάδρομο» έως και τη μανία που έχουν διαδώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε μέρα ο ασκούμενος ώστε να θεωρείται ότι γυμνάστηκε αρκετά. Υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι που αξιοθαύμαστα λένε «Φέτος θα είναι η χρονιά που θα τρέξω το πρωτο μου μαραθώνιο!».
Η κάθε μορφή κίνησης και θέλησης για βελτίωση της υγείας είναι πάντα ένα θετικό βήμα. Όμως, ο ενθουσιασμός και η προσέγγιση μας στο τρέξιμο κάποιες φορές μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και σε κάθε περίπτωση για να μπορέσουμε να απολαύσουμε όλα τα οφέλη αυτού του είδους αερόβιας γυμναστικής θα πρέπει, προς έκπληξη πολλών, να μην πέσουμε με τα μούτρα κατ’ αποκλειστικότητα σε αυτό. Το κλειδί της επιτυχίας ενός προγράμματος γυμναστικής είναι να είναι συνδυαστικό. Και αυτό που λείπει από την εξίσωση του κάθε αρχάριου δρομέα, αυτό είναι η προπόνηση με αντιστάσεις.
Τι είναι όμως η προπόνηση με αντιστάσεις;
Στην ουσία είναι μια μορφή άσκησης που περιλαμβάνει την άσκηση των μυών ενάντια σε ένα βάρος ή δύναμη. Αυτή η δύναμη βάρους μπορεί να είναι πολλά πράγματα, όπως ελεύθερα βάρη, ζώνες αντίστασης, μηχανές βάρους ή ακόμα και το ίδιο το σωματικό βάρος.
Ο λόγος όμως που πρέπει να την εντάξουμε στο fitness routine μας είναι πολύ απλός: είναι ο τρόπος ο ασκούμενος να χτίσει αλλά και να ενδυναμώσει τους μύες του με πολύ μεγάλη απόδοση. Προφανώς και το συνεχές τρέξιμο βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, η προπόνηση με αντιστάσεις καταφέρνει αυτή την ενδυνάμωση πολύ πιο γρήγορα και στοχευμένα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο κάθε προπόνησης αλλά φυσικά και αυτής είναι να φροντίζουμε να μην τη συνηθίζει ο οργανισμός. Όπως αυξάνουμε τα μέτρα που τρέχουμε με τον καιρό έτσι αυξάνουμε την αντίσταση ή/και τα σετ.
Πάντα πρέπει να θυμόμαστε βέβαια ότι το μυστικό είναι το σωστό πρόγραμμα και η ισορροπία ανάμεσα στα δύο είδη άθλησης. Καλό είναι να ξεκινάμε με δύο φορές την εβδομάδα και οι υπόλοιπες μέρες να είναι για το τρέξιμο ή το περπάτημα. Όσο εξελισσόμαστε, μπορούμε να προσαρμόζουμε τις αναλογίες κατά προτίμηση. Πάντως, η προπόνηση μέσα στο γυμναστήριο έστω και για λίγες μέρες μπορεί να αυξήσει την δύναμη των ποδιών και να οδηγήσει σε περισσότερα χιλιόμετρα που θα τρέξουμε με άνεση. Και ίσως, μέχρι το Δεκέμβριο , θα έχουν τρέξει αγώνες περισσότεροι από αυτούς που το δήλωσαν στην αρχή της χρονιάς.