Ακόμα και αν έχουμε αντικαταστήσει, σε μεγάλο βαθμό, τα πλαστικά μπουκάλια με το προσωπικό μας παγούρι, που γεμίζουμε ξανά και ξανά, ίσως έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν καθημερινά αυτά, και πολλά ακόμα πλαστικά μίας χρήσης, ξανά και ξανά – μπορεί, για παράδειγμα, η μητέρα ή η γιαγιά μας να έχει μετατρέψει παλιές συσκευασίες παγωτού και φαγητού σε τάπερ.

Όμως σύμφωνα και με ένα νέο άρθρο της Washington Post, τακτικές όπως οι παραπάνω ενέχουν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας – άλλωστε στην πραγματικότητα αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Όπως είπε η Sherri Mason, η οποία ερευνά τις συνέπειες από τη ρύπανση των πλαστικών, πλέον οι επιστήμονες «τα εντοπίζουν σχεδόν σε κάθε είδος φαγητού».

Τα πλαστικά μίας χρήσης, ειδικότερα, απελευθερώνουν νανοπλαστικά και άλλες χημικές ουσίες όταν έρχονται σε επαφή με πηγές θερμότητας, ειδικά όταν τα τοποθετούμε σε φούρνο μικροκυμάτων, αλλά ακόμα και όταν τα βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων ή έστω τα γεμίζουμε με ζεστό, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Η προειδοποίηση της ειδικού; «Οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία είναι υπαρκτοί και σοβαροί, είτε μιλάμε για φαγητά είτε για ροφήματα». Ακόμα περισσότερο, στην περίπτωση των παιδιών και των ατόμων αναπαραγωγικής ηλικίας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below