Κάθε μορφής και έντασης σωματική δραστηριότητα αποτελεί σύμμαχο της καλής υγείας, όμως για τα βέλτιστα οφέλη φαίνεται πως θα χρειαστεί να… ιδρώσουμε λίγο παραπάνω, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη
Η υψηλής έντασης άσκηση κρατά τα «σκήπτρα» ως προς τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η γυμναστική στην υγεία, όπως προκύπτει από τη μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη που έχει διενεργηθεί μέχρι στιγμής για τη σωματική δραστηριότητα, η οποία φέρει την υπογραφή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο Nature Medicine, βασίστηκαν στην ανάλυση δεδομένων 96.476 μεσηλίκων, εγγεγραμμένων στη βάση δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Ζητούμενο των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν εάν η άσκηση μέτριας ή υψηλότερης έντασης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, πέραν της συμβολής της στον συνολικό όγκο σωματικής δραστηριότητας.
Οι συμμετέχοντες φόρεσαν στον καρπό ιχνηλάτη δραστηριότητας για διάστημα μίας εβδομάδας και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για τη διάρκεια και ένταση των κινήσεών τους ώστε να υπολογίσουν τη συνολική ενεργειακή δαπάνη φυσικής δραστηριότητας. Παράλληλα καθόρισαν το ποσοστό της ενεργειακής δαπάνης που προήλθε μέσω μέτριας και υψηλής έντασης δραστηριότητα.
Κατά μέσο όρο η ενεργειακή δαπάνη των συμμετεχόντων ήταν 40 kJ/kg/την ημέρα, με το ένα τρίτο να προέρχεται από τουλάχιστον μέτριας έντασης δραστηριότητα -και πάλι κατά μέσο όρο.
Εν συνεχεία διερευνήθηκε εάν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο θανάτου κατά τη μεταγενέστερη περίοδο παρακολούθησης των συμμετεχόντων στη μελέτη, η οποία κράτησε κατά μέσο όρο 3,1 έτη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 732 από τους 96.476 συμμετέχοντες πέθαναν. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές απέκλεισαν εκείνους που πέθαναν εντός του πρώτου έτους από την ανάλυσή τους, και έλαβαν υπόψη προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, καθώς μπορούν να μειώσουν τη σωματική δραστηριότητα.
Και αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η δαπάνη περισσότερης ενέργειας οποιασδήποτε έντασης συσχετίστηκε έντονα με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στην πάροδο αυτής της τριετίας.
Οι συμμετέχοντες με ενεργειακή δαπάνη 20 kJ/kg/ημέρα μέσω σωματικής άσκησης ήταν κατά ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να πεθάνουν σε σύγκριση με συμμετέχοντες με ενεργειακή δαπάνη 15 kJ/kg/ημέρα, όταν το ποσοστό που αναλογούσε σε τουλάχιστον μέτριας έντασης δραστηριότητα ήταν 10% και στις δύο περιπτώσεις. Η πρόσθετη δραστηριότητα είναι ισοδύναμη με μια βόλτα 35 λεπτών, με επιπλέον δύο λεπτά σε πιο γρήγορο ρυθμό.
Άτομα με ενεργειακή δαπάνη 30 kJ/kg/ημέρα είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που συγκέντρωσαν 15 kJ/kg/ημέρα, όταν η αναλογία από τουλάχιστον μέτρια δραστηριότητα έντασης ήταν 10% και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, εάν στη μέτρηση 30 kJ/kg/ημέρα, το 30% προερχόταν από δραστηριότητα τουλάχιστον μέτριας έντασης, τότε οι πιθανότητες μειώνονταν στο ένα τέταρτο. Η διαφορά μεταξύ αυτού του σεναρίου και της αναφοράς των 15 kJ/kg/ημέρα και 10% ισοδυναμεί με μία βόλτα μιας ώρας συν 35 λεπτά σε πιο γρήγορο ρυθμό.
«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν πως περισσότερη σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης είναι ωφέλιμη, αλλά το να ‘καίμε’ τις θερμίδες με πιο έντονη δραστηριότητα είναι ακόμα καλύτερο. Αυξάνοντας προοδευτικά την ένταση της σωματικής δραστηριότητας που κάνουμε κάθε μέρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη μελλοντική μας υγεία» τονίζει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Tessa Strain του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Πηγή: ygeiamou.gr