Μία μεγάλη πρόκληση στην καθημερινή μας διατροφή είναι ο εντοπισμός των τροφών που θεωρούμε υγιεινές αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης.
Μόνο το είδος μιας τροφής δεν αρκεί για να βγάλουμε το συμπέρασμα αν είναι ωφέλιμη για την οργανισμό μας. Μπορεί π.χ. το κέικ να περιλαμβάνει εκ των πραγμάτων ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ουσία, ωστόσο δεν θα σκεφτούμε το ίδιο για το γιαούρτι. Η διατροφική ετικέτα των προϊόντων, ωστόσο, καθώς και ο τρόπος παρασκευής τους κρύβουν όλη τη διατροφική τους αλήθεια, την οποία καλούμαστε να μάθουμε πώς να διακρίνουμε.
Ποιες είναι λοιπόν πέντε τροφές στις οποίες μπορεί να κρύβεται η ζάχαρη;
Πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και προβιοτικά, το γιαούρτι είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό μας, όμως πολύ συχνά κρύβει μέσα του σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, ως και δέκα γραμμάρια ανά μερίδα. Ειδικά τα γιαούρτια που είναι εμπλουτισμένα με κομμάτια ή χυμούς φρούτων, καθώς και με δημητριακά ή άλλα στοιχεία που δίνουν πιο πλούσια γεύση, είναι επίφοβα ως προς την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη κι έτσι είναι καλό να ελέγχουμε διεξοδικά τη διατροφική ετικέτα πριν τα βάλουμε στη διατροφή μας. Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, προτιμάμε το κλασικό στραγγιστό γιαούρτι ή το κατσικίσιο.
Χυμοί και smoothies
Συχνά οι χυμοί του εμπορίου, ακόμα και οι φρεσκοστυμμένοι, μπορεί να σερβίρονται χωρίς τις φυτικές τους ίνες ή με βελτιωτικά γεύσης. Περιέχουν βιταμίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά, ωστόσο πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση, γιατί μία μερίδα μπορεί να περιλαμβάνει ως και πενήντα γραμμάρια ζάχαρη. Προτιμάμε να καταναλώνουμε χυμούς που έχουμε παρασκευάσει μόνοι μας και επιδιώκουμε να προσθέτουμε μέσα τους λαχανικά, όπως το σπανάκι, που δεν περιέχουν ζάχαρη και μειώνουν σημαντικά τον γλυκαιμικό δείκτη τους.
Μπάρες δημητριακών
Είναι σωτήριες, καθώς μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε την ημέρα μας και αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές σνακ που υπάρχει σχεδόν μέσα σε κάθε τσάντα. Ωστόσο, πολλά είδη μπάρας κρύβουν μέσα τους μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ιδίως σε μορφή γλυκόζης. Για να ελέγξουμε, λοιπόν, την ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει σε μία μπάρα δημητριακών, κοιτάμε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα και επιδιώκουμε να καταναλώνουμε αυτές που περιλαμβάνουν φυσικά γλυκαντικά, όπως οι χουρμάδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα.
Granola
Όπως και οι μπάρες δημητριακών, έτσι και η granola είναι μία ιδανική κρυψώνα για τη ζάχαρη. Βέβαια, αποτελεί πολύτιμη πηγή φυτικών ινών, και μπορούμε να την κρατήσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, επιλέγοντας όμως brands που παράγουν granola χωρίς ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες. Ξανά, η προσθήκη αποξηραμένων φρούτων δίνει ένα πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα και μας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Αποξηραμένα φρούτα
Ίσως η πιο δύσκολη «πίστα» από όλες αυτές να είναι τα αποξηραμένα φρούτα, ειδικά όσα αγοράζουμε χύμα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε τις διατροφικές τους ετικέτες. Πάντα, ωστόσο, μπορούμε να ρωτήσουμε στο κατάστημα ποια από τα προϊόντα τους έχουν πρόσθετη ζάχαρη και να προτιμήσουμε αποξηραμένα φρούτα που δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία. Οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες και οι φράουλες είναι μερικές ασφαλείς επιλογές και σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι για την περιεκτικότητά τους σε επεξεργασμένη ζάχαρη, προτιμάμε να προμηθευτούμε για ένα γρήγορο σνακ λίγα ανάλατα αμύγδαλα.
με πληροφορίες από το Psychology Today