Καλά φαίνεται πως είναι τα νέα για τις γυναίκες που παραμένουν σε φόρμα και γυμνάζονται συχνά, μιας και σύμφωνα με νέα έρευνα από μια ομάδα διατροφολόγων αθλητών οι γυναίκες που είναι υγιείς και διατηρούνται σε φόρμα τείνουν να καίνε περισσότερο λίπος όταν γυμνάζονται σε σύγκριση με τους άντρες.
Η έρευνα περιελάμβανε δύο νέες μελέτες από ακαδημαϊκούς από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία. Αναλύθηκαν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που επηρέασαν την ικανότητα των ατόμων να καίνε σωματικό λίπος όταν έπαιρναν μέρος σε αθλήματα αντοχής όπως για παράδειγμα η ποδηλασία, το τρίαθλο, η κολύμβηση και το τρέξιμο.
Γιατί είναι σημαντική η καύση του λίπους; Ο τρόπος που το σώμα καίει το λίπος συμβάλλει στη διατήρηση ενός καλού μεταβολισμού και στη ρύθμιση της ινσουλίνης κάτι που οδηγεί με τη σειρά του στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όμως όπως αναδεικνύει η έρευνα, όσον αφορά τα αθλήματα αντοχής η διαδικασία της καύσης του λίπους είναι που μετράει μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας της καύσης. Προηγούμενες μελέτες από την ίδια ομάδα ερευνητών απέδειξε ότι στους αθλητές που παίρνουν μέρος σε αθλήματα αντοχής, κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα αποθέματα υδατανθράκων του σώματος τους υποχωρούν γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η αξιοποίηση των αποθεμάτων λίπους γίνεται απαραίτητη για την απόδοσή τους.
Η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Medicine και εξέτασε 73 υγιείς ενήλικες ηλικίας 19-63 (41 άντρες και 32 γυναίκες). Διερευνήθηκε ο τρόπος ζωής τους και οι βιολογικοί παράγοντες που βελτιστοποίησαν την καύση του λίπους. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε ένα τεστ άσκησης στην ποδηλασία μετρώντας τους βασικούς δείκτες. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι γυναίκες και συγκεκριμένα αυτές που είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση και σε όλη την ηλικιακή κλίμακα, έκαψαν λίπος πιο αποτελεσματικά κατά την εκγύμναση σε σύγκριση με τους άντρες.
Η δεύτερη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology πρόσθεσε ακόμα ένα λιθαράκι στην έρευνα οδηγώντας την έρευνα σε μοριακό επίπεδο. Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί ποιοι μοριακοί παράγοντες στους μύες και τον λιπώδη ιστό καθορίζουν το πώς καίγεται το λίπος. Σε αυτό το πείραμα οι ερευνητές έλαβαν βιοψίες του λίπους και των μυών των συμμετεχόντων για να αναλύσουν πώς οι διαφορές στις πρωτεΐνες του λίπους και του μυϊκού ιστού μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να κάψουν λίπος.
Ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες των μυών που διασπούν το αποθηκευμένο λίπος σε μικρότερα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες υπεύθυνες για τη μεταφορά αυτών των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια των μυών (το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας των κυττάρων) συσχετίζονται με την μεγαλύτερη ικανότητα καύσης του λίπους. Όμως, οι μοριακοί αυτοί παράγοντες που διερευνήθηκαν δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες έκαψαν περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τους άντρες.
Υπάρχει ακόμα μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ της καύσης του λίπους και της απώλειας βάρους που τονίζουν οι ερευνητές. Η ικανότητα καύσης του λίπους φαίνεται ότι μας διαφυλάσσει από κάποια μελλοντική αύξηση βάρους, όμως η ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος δε θα πρέπει να συγχέεται με την ικανότητα να χάσουμε βάρος. Η απώλεια βάρους συνεπάγεται με τη μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε και είναι μια αλλαγή στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και που μεταφράζεται σε ενέργεια: «Η διαχείριση του βάρους αφορά κυρίως στο να ισορροπήσουμε την ενέργεια που παράγει το σώμα, οπότε για να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, άτομα που μπορούν ευκολότερα να κάψουν λίπος φαίνεται πως είναι με κάποιο τρόπο προστατευμένα από κάποια μελλοντική αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να σχετίζεται με το πώς η καύση του λίπους επηρεάζει την πρόσληψη τροφής και την κατανάλωση ενέργειας» καταλήγει ο δρ Javier Gonzalez από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπαθ.
Πηγή: ygeiamou.gr