Η Jasmin Paris από τη Σκωτία ολοκλήρωσε των Μαραθώνιο Barkley μόλις ένα λεπτό και 39 δευτερόλεπτα πριν από το όριο των 60 ωρών, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του αγώνα. Η ίδια δήλωσε στο BBC ότι ήταν «πανευτυχής» και ότι είχε ένα ισχυρό προαίσθημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει.
Τι είναι ο Μαραθώνιος Barkley
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Μαραθώνιος του Barkley διεξάγεται κάθε χρόνο στο Tennessee και είναι γνωστός για την ακραία δυσκολία του. Αποτελείται από μια διαδρομή περίπου 160 χιλιομέτρων που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 60 ώρες. Περιλαμβάνει την πλοήγηση μέσα σε δύσβατο, συχνά χωρίς μονοπάτια, έδαφος, με συνολική υψομετρική αύξηση που ισοδυναμεί με την ανάβαση του όρους Έβερεστ δύο φορές.
Από την έναρξή του,το 1986, είναι γνωστός για τις σκληρές συνθήκες και τους ιδιαίτερους κανόνες του, αλλά και το γεγονός ότι πολύ λίγοι συμμετέχοντες έχουν ποτέ ολοκληρώσει τη διαδρομή εντός του χρονικού ορίου, καθιστώντας τον μια από τις πιο σκληρές προκλήσεις αντοχής στον κόσμο.
Σχεδόν 20 άτομα έχουν καταφέρει να φτάσουν στο τέλος του αγώνα μέσα στις 60 ώρες που προβλέπονται από τότε που ο αγώνας επεκτάθηκε στα 160 χλμ το 1989.
Η 40χρονη κτηνίατρος, Jasmin Paris, έπρεπε να διασχίσει αχαρτογράφητα εδάφη, συνεχίζοντας να τρέχει ακόμα και μέσα στη νύχτα. Οι φωτογραφίες στη γραμμή τερματισμού του αγώνα την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, δείχνουν τα πόδια της γδαρμένα από τους αιχμηρούς θάμνους, και γεμάτα πληγές από τα χτυπήματα σε απότομες πλαγιές γεμάτες βράχους. Ήταν η μία, ανάμεσα στους πέντε, που κατόρθωσαν να τερματίσουν τον φετινό αγώνα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η πρώτη γυναίκα που τερματίζει τον μαραθώνιο εντός χρονικού ορίου
Πριν από τον φετινό αγώνα, μόνο 17 άνδρες – και καμία γυναίκα – είχαν ολοκληρώσει και τους πέντε κύκλους του αγώνα μέσα στο όριο των 60 ωρών που απαιτείται.
Η Jasmin Paris έχει επαναπροσδιορίσει αυτό που πολλοί πίστευαν ότι ήταν αδύνατο στους Μαραθώνιους Barkley – ακόμη και ο διοργανωτής του αγώνα Gary Cantrell, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «πολύ δύσκολος για τις γυναίκες».
Σχόλια όπως αυτό έδωσαν τροφή στην Paris καθώς ετοιμαζόταν να αγωνιστεί φέτος.
«Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου διαφορετικό από έναν άνδρα όσον αφορά το τι μπορώ να πετύχω», λέει στο CNN Sport.
«Είμαι πραγματικά χαρούμενη για το γεγονός ότι μια γυναίκα τερμάτισε τον αγώνα, αλλά ήθελα να αποδείξω και στον εαυτό μου ότι μπορούσα να το κάνω… Και ποτέ δεν ένιωσα ότι το ότι είμαι γυναίκα ήταν εμπόδιο σε αυτό».
Η μητέρα δύο παιδιών ολοκλήρωσε τον τελευταίο της γύρο με δραματικό τρόπο, φτάνοντας στον τερματισμό του αγώνα σε 59 ώρες, 58 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα – μόλις 99 δευτερόλεπτα εντός του χρόνου των 60 ωρών.
Έκανε ένα απελπισμένο σπριντ στα τελευταία στάδια πριν φτάσει στο τέρμα και σωριαστεί στο έδαφος εξαντλημένη.
«Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να αναπνεύσω και αυτό ήταν το μόνο που φώναζε το σώμα μου: να ξαπλώσω και να αναπνεύσω», λέει η Paris για τον τερματισμό του αγώνα.
«Αυτό το τελευταίο χιλιόμετρο ήταν το πρώτο σημείο, νομίζω, όπου πραγματικά άρχισα να αμφιβάλλω ότι θα τα κατάφερνα. Πίστευα στον εαυτό μου μέχρι εκείνο το σημείο και τότε ξαφνικά σκέφτηκα: “Θα φτάσω πραγματικά μέχρι τέλους;”».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η αναγνώριση από συναθλητές
«Σε αυτή την εποχή της αβεβαιότητας, των συγκρούσεων μεταξύ των εθνών και της πίεσης στον πλανήτη, ο τερματισμός της Jasmin είναι μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα ως άτομα και ως πολιτισμός», συνόψισε στο σχόλιό του στο CNN Sport ο Αμερικανός υπεραθλητής Harvey Lewis, ο οποίος συμμετείχε για τρίτη φορά φέτος στο Barkley.
«Ο τερματισμός της σηματοδοτεί το υψηλότερο επίτευγμα – έχοντας τρέξει το ισοδύναμο του να ανεβοκατεβεί δύο φορές το Έβερεστ, μέσα από αγκάθια, πέτρες, γκρεμίλες και εκτός μονοπατιών κατάφερε να δείξει πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος».
To πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα
«Επιστρέφεις σε πρωτώγνωρα στάδια επιβίωσης. Βάζεις τους ανθρώπους στα έσχατα όρια του τι είναι ικανοί να κάνουν, και με κάποιο τρόπο αποκαλύπτεται το ποιοι πραγματικά είναι», λέει η αθλήτρια και σημειώνει ότι αυτό που κάνει τόσο επίπονο τον αγώνα είναι το χρονικό όριο που ουσιαστικά δε σου αφήνει αρκετό χρόνο να κοιμηθείς. «Μπορείς να ξαποστάσεις μόνο για λίγα λεπτά, για ένα γρήγορο ύπνο να ανακτήσεις κάποιες δυνάμεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από ένα σημείο του αγώνα και μετά οι αθλητές να πάσχουν από δυνατές παραισθήσεις. Το μυαλό σου δημιουργεί εικόνες εκεί που δεν υπάρχουν και βλέπεις άλλα πράγματα από την πραγματικότητα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς τα κατάφερε
Για να κατακτήσει των Μαραθώνιο Berkley, η Paris χρειαζόταν καύσιμα. Ζυμαρικά, ρυζόγαλο, κουάκερ, ψωμάκια, σάντουιτς με τυρί και πίκλες, σοκολάτες, μίγμα με συμπληρώματα και βιταμίνες, Coca-Cola και μπανάνες – «η υπερτροφή του αγώνα μου είναι η μπανάνα», λέει – «καταναλώθηκαν σε ποσότητα, αλλά η διατροφική μου στρατηγική κατά κάποιο τρόπο κατέρρευσε μετά τον δεύτερο γύρο».
Αντίθετα, ήταν οι εβδομάδες προπόνησης που έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχία της Paris στο Barkley. Για το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας της, πήγαινε για ύπνο στις 8 μ.μ., ξυπνούσε τα μεσάνυχτα και ανέβαινε τον ίδιο λόφο 17 φορές σε οκτώμισι ώρες. Σε αυτό το διάστημα, αντιμετώπιζε το χιόνι, το χιονόνερο τη βροχή, τα άγρια ζώα και είχε μόνη συντροφιά τον σκύλο της.
Πάντως, η ίδια αμφιβάλλει για το αν θα τρέξει ποτέ ξανά στον αγώνα Barkley, εν μέρει επειδή ο αγώνας δεν θα είναι ο ίδιος έχοντας τερματίσει ήδη μία φορά στο παρελθόν και εν μέρει επειδή έχει συνείδηση του τρόπου με τον οποίο η πτήση της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για έναν αγώνα επηρεάζει το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.
«Έχω μειώσει τον αριθμό των αγώνων για τους οποίους ταξιδεύω και όλα αυτά για περιβαλλοντικούς λόγους. Ξέρουμε ότι τα ταξίδια είναι ένα επιβαρυντικό στοιχείο για το αποτύπωμα του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».
Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @jasminforspoty/@drewbdarby