Η ραπαμυκίνη, ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χορηγείται μετά από μεταμοσχεύσεις, φαίνεται πως είναι ασφαλές για χορήγηση στις γυναίκες που επιθυμούν να παρατείνουν τη γονιμότητά τους και υπόσχεται θετικά αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες.
Η ουσία αυτή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων ως προς τις χρήσεις της στην εμμηνόπαυση και με αυτή την αφορμή σχεδιάστηκε μια μελέτη που σκοπεύει να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στις ωοθήκες, καθυστερώντας την εμμηνόπαυση, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας και παρατείνοντας τη γυναικεία γονιμότητα. Σε πρώτη φάση εκτιμάται πως το συγκεκριμένο φάρμακο θα παρατείνει τη γυναικεία γονιμότητα κατά 20%, και μάλιστα χωρίς οι γυναίκες που τη λαμβάνουν να αντιμετωπίσουν κάποια από τις 44 μέχρι σήμερα καταγεγραμμένες παρενέργειες της ραπαμυκίνης.
Μέχρι στιγμής οι γυναίκες που έχουν συμμετάσχει στην έρευνα έχουν αναφέρει βελτίωση της κατάσταση της υγείας τους, από την ποιότητα των μαλλιών τους, ως τα επίπεδα ενέργειάς τους. Μπορεί τα αποτελέσματα από 35 συμμετέχουσες να μην είναι αρκετά για να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη γύρω από το θέμα, η έρευνα ωστόσο θα συμπεριλάβει πάνω από 1000 γυναίκες κι έτσι συν τω χρόνω θα έχουμε στα χέρια μας αναλυτικά στοιχεία για τη δράση του φαρμάκου.
Αυτή είναι η πρώτη στα χρονικά μελέτη που γίνεται πάνω στο συγκεκριμένο φάρμακο για το συγκεκριμένο σκοπό και θα κοστίσει συνολικά πάνω από ένα εκ. δολάρια. Μια από τις επικεφαλής της έρευνας δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μοιάζουν να είναι «πολύ καλά για αληθινά», με δεδομένο ότι η ραπαμυκίνη είναι και μια πολύ φτηνή ουσία.
Ήδη στα τρωκτικά έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα και, καθώς η ουσία είναι ασφαλής για χρήση από τους ανθρώπους, είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η μελέτη και να καταλήξουμε στον τρόπο δράσης της στις ωοθήκες.
Αν μια γυναίκα που βρίσκεται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της αρχίσει να παίρνει μικρές δόσεις του φαρμάκου κάθε εβδομάδα, ο αριθμός των ωαρίων που θα απελευθερώνει σε μηναία βάση θα είναι μικρότερος από τον κανονικό κι έτσι θα καθυστερεί η γήρανση των ωοθηκών της. Μέχρι στιγμής, οι γυναίκες που έχουν λάβει το φάρμακο σε μικρή δόση συνεχίζουν να έχουν εμμηνόρροια κι έτσι οι επιστήμονες πρέπει να βρουν την ιδανική ποσότητα για κάθε οργανισμό, ώστε να διατηρηθεί αυτή η συνθήκη.
Σε δύο περίπου χρόνια η έρευνα θα περάσει στη δεύτερη φάση της και στο μεταξύ οι 12 επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτήν θα μπορούν να ενημερώσουν το κοινό για τα ενδιάμεσα συμπεράσματά τους, με μεγαλύτερη σιγουριά και συγκεκριμένους αριθμούς.