Η παράταση της νεότητας είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα της σύγχρονης επιστήμης και μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και της Σιγκαπούρης φαίνεται πως βρίσκεται αρκετά κοντά στην επίτευξή της.

Επιστήμονες από το Imperial College London και την Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης συνεργάζονται εδώ και καιρό, διεξάγοντας πειράματα σε ποντίκια, τα οποία μάλιστα αποκαλούν «σούπερ μόντελ γιαγιάδες», επειδή έχουν μεγάλη ηλικία, αλλά νεανική εξωτερική εμφάνιση. Ουσία που χορηγήθηκε σε αυτά τα πειραματόζωα έδειξε ότι παρατείνει τη ζωή τους σχεδόν κατά 25% κι έτσι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να καθυστερεί τα γηρατειά στους ανθρώπους.

Τα συγκεκριμένα ποντίκια δεν μοιάζουν απλά νεότερα σε σχέση με την ηλικία τους, αλλά είναι και πιο υγιή, ενώ ανέπτυξαν λιγότερους καρκίνους σε σχέση με άλλα πειραματόζωα του ίδιου εργαστηρίου.

Η συγκεκριμένη ουσία ήδη δοκιμάζεται σε ανθρώπους και οι επιστήμονες καταγράφουν κάθε εξέλιξη της δεύτερης φάσης του πειράματός τους. Αυτό που κάνει είναι να σταματάει τη δράση της πρωτεΐνης ιντερλευκίνη-11, της οποίας η συγκέντρωση στο σώμα αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας και ευθύνεται για την εμφάνιση φλεγμονών. Ο έλεγχος της δράσης αυτής της ουσίας αναμένεται να έχει θετική επίδραση σε ανθρώπινους βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση του σώματος.

Ο καθηγητής Stuart Cook, που συμμετέχει στην έρευνα, μίλησε σχετικά με τα αποτελέσματά της στο BBC:

«Προσπαθώ να μην ενθουσιάζομαι πάρα πολύ, επειδή σκέφτομαι ‘μήπως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό;’. Αλλά μένω στα δεδομένα, τα οποία λένε πολλά πράγματα».

Ο ίδιος τόνισε ότι, αν η συγκεκριμένη μέθοδος, που βασίζεται στον έλεγχο της πρωτεΐνης, δώσει θετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους, χωρίς να εμφανιστούν παρενέργειες, τότε θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στην αντιμετώπιση των γηρατειών από τη σύγχρονη ιατρική.

Ωστόσο, η ιντερλευκίνη-11 παίζει σημαντικό ρόλο στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και έτσι θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο χρονικό σημείο στο οποίο θα χορηγηθεί στα αντικείμενα της μελέτης το χάπι που αναστέλλει τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Cook, τα πρώτα δείγματα της δοκιμής του φαρμάκου λένε πως είναι ασφαλές για τους ανθρώπους κι έτσι θα περιμένουμε με αισιοδοξία τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below