Η εμπειρία της πανδημίας φαίνεται πως άλλαξε ριζικά τα εργασιακά ήθη. Κάποιους τους έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την καθημερινότητα της τηλεργασίας, ενώ σε άλλους σύστησε μια ζωή μακριά από το γραφείο, ωθώντας μάλιστα ένα ολόκληρο κύμα εργαζομένων στην παραίτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό MARIE CLAIRE, αφού ένωσε τις δυνάμεις του με την πλατφόρμα του LinkedIn για μια δημοσκόπηση σε 1.132 συμμετέχοντες, γυναίκες και non-binary, κατέληξε, μεταξύ άλλων, στο εξής: Το 41% θα ήθελε να συνεχίσει την τηλεργασία full time, το 33% επιθυμεί την εργασία από το γραφείο full time, ενώ το 26% θα προτιμούσε έναν «υβριδικό» διακανονισμό, ώστε να μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο σπίτι και τον χώρο εργασίας του.
Για τους λάτρεις της τηλεργασίας έρχεται λοιπόν μια καλή είδηση από άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Τέξας A&M. Οι ερευνητές παρακολούθησαν εργαζομένους που αναγκάστηκαν να δουλέψουν εξ αποστάσεως για μια περίοδο το 2017, εξαιτίας του Τυφώνα Χάρβεϊ. Τα συμπεράσματά τους βγήκαν πάνω στην ώρα, σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες από εμάς έχουμε επιστρέψει στο γραφείο, αλλά θα φλερτάραμε και με την ιδέα να εργαζόμαστε, τουλάχιστον κάποιες μέρες, από το σπίτι: Δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, στην επιστημονική επιθεώρηση «IOS Press», και καταλήγουν ότι η τηλεργασία είναι εξίσου αποδοτική με την εργασία στο γραφείο.
Νέα μελέτη καταλήγει ότι η τηλεργασία είναι εξίσου αποδοτική με την εργασία στο γραφείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιπτώσεις του τυφώνα προκάλεσαν μείωση της παραγωγικότητας στη διάρκεια των πρώτων ημερών εργασίας, λόγω της ξαφνικής αλλαγής ρουτίνας, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε από την αύξησή της στις ημέρες που ακολούθησαν. Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι το μοντέλο της τηλεργασίας πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από ειδικούς και θεσμοθέτες ως μια εναλλακτική ή έστω συμπληρωματική λύση, καθώς συνοδεύεται από πλήθος πλεονεκτημάτων, που δεν περιορίζεται μόνο στον περιορισμό της διασποράς μιας πιθανής πανδημίας.