Η ακριβής σύνθεση των προϊόντων προσωπικής υγιεινής και οι τυχόν επιπτώσεις της στην υγεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια και μια πρόσφατη μελέτη ήρθε για να ανησυχήσει ξανά όσες τα χρησιμοποιούν.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Environmental International και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα 14 από τα 30 brand ταμπόν που εξετάστηκαν εργαστηριακά περιέχουν βαριά μέταλλα, όπως ο μόλυβδος.
Παρότι και στο παρελθόν έχουν ανιχνευτεί τέτοια στοιχεία στα υλικά προϊόντων προσωπικής υγιεινής, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται ακριβής μέτρηση των ποσοτήτων τους, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια των πανεπιστημίων Columbia και Michigan State. Τα ταμπόν που εξετάστηκαν είχαν αγοραστεί σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2022 ως τον Μάρτιο του 2023, τόσο online όσο και από φυσικά καταστήματα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα.
Η απορρόφηση βαρέων μετάλλων από τον ανθρώπινο οργανισμό έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, την επιβάρυνση της λειτουργίας του συκωτιού, τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, καθώς και κάποιους τύπους καρκίνου. Η ανησυχία του αγοραστικού κοινού είναι, συνεπώς, παραπάνω από εύλογη, ωστόσο κάποιοι επιστήμονες έσπευσαν να διευκρινίσουν τι μπορεί να σημαίνει η παρουσία αυτών των μετάλλων στα ταμπόν.
Ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο έχουν εισέλθει στο βαμβάκι από το οποίο φτιάχνονται τα ταμπόν, πιθανότατα από το έδαφος ή το νερό, και τα ποσοστά συγκέντρωσής τους ήταν διαφορετικά σε κάθε brand, ανάλογα με τον τόπο όπου αγοράστηκαν ή την ιδιότητά τους ως οργανικά και μη οργανικά. Για παράδειγμα, στα οργανικά ταμπόν εντοπίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού, ενώ στα μη οργανικά υπερτερούσε ο μόλυβδος.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων των ΗΠΑ, απαιτούνται κι άλλες έρευνες ώστε να διευκρινιστεί το αν αυτές οι ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό, π.χ. μέσω του αίματος, και πως ο οργανισμός θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση από εδώ και στο εξής.
Το Βρετανικό Κέντρο Υγιεινής τονίζει, ομοίως, ότι αυτά τα στοιχεία δεν έχουν προστεθεί επί τούτου από τους κατασκευαστές στα ταμπόν και πως η ασφάλεια των προϊόντων τους είναι εξασφαλισμένη με βάση τους υπάρχοντες νόμους.
Η γνωστή γυναικολόγος Dr. Jen Gunter τοποθετήθηκε για το ζήτημα, λέγοντας ότι δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και πως πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα πάνω στην κινητικότητα και επικινδυνότητα αυτών των μετάλλων. Η ίδια τόνισε, ωστόσο, πως μέχρι στιγμής η χρήση ταμπόν δεν έχει συνδεθεί με άλλες μολύνσεις, πέραν π.χ. του σπάνιου συνδρόμου τοξικού σοκ.
Σε ποια ποσότητα είναι, λοιπόν, βλαβερά τα συγκεκριμένα μέταλλα, όπως εντοπίζονται στα ταμπόν και, πιθανότατα, σε άλλα είδη προσωπικής υγιεινής; Ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί κάποια απάντηση σε αυτό το πολύ σημαντικό ερώτημα, που αφορά στο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.