Πολλές φορές έχουμε ακούσει γυναίκες να μιλούν για τις ιστορίες τους με την ενδομητρίωση, τον πόνο που τους προκάλεσε και τις δύσκολες θεραπείες που έπρεπε να ακολουθήσουν για να την νικήσουν. Εξίσου πολλές φορές έχουμε ακούσει ιστορίες γυναικών, οι οποίες υπέφεραν από ενδομητρίωση, χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς οι διαγνώσεις των γιατρών δεν ήταν ξεκάθαρες ή – όπως ακούγεται συχνά – έφταιγε ότι ο πόνος «ήταν στο μυαλό τους».

Είναι αλήθεια πως ο γυναικείος οργανισμός έχει μελετηθεί ελάχιστα, σε σύγκριση με τον ανδρικό, ωστόσο, η επιστήμη έχει προχωρήσει και θεραπείες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του αυτοάνουσου αυτού νοσήματος έχουν βρεθεί και εξελίσσονται με τον καιρό.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Οι γυναίκες έχουν συνηθίσει να ζουν από μικρή ηλικία με τον πόνο της περιόδου, γι’ αυτό και ορισμένες φορές μπορεί απλώς να τον ανέχονται, χωρίς να το ψάχνουν περισσότερο, αποδίδοντας τις έντονες ενοχλήσεις στην εμμηνόρροια και τα συμπτώματά της. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι και προβληματικός.

Αν μία γυναίκα κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου χρειάζεται πάντα αναλγητικά χάπια, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενδομητρίωσης. Παράλληλα, οι τάσεις για εμετό, η εσωστρέφεια, η κούραση, το πρήξιμο ή η δυσκοιλιότητα, αποτελούν ενδείξεις ή συμπτώματα της νόσου. Στα πιο σημαντικά συμπτώματα η mayo clinic, συμπεριλαμβάνει τα εξής: επίπονες περιόδους, πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ, υπερβολική αιμορραγία και υπογονιμότητα, ενώ οι αιτίες που την προκαλούν δεν είναι ακόμα εντελώς ξεκάθαρες.

Ορισμένα άτομα με ενδομητρίωση δεν έχουν καν συμπτώματα. Συχνά, ανακαλύπτουν ότι έχουν την πάθηση όταν δεν μπορούν να μείνουν έγκυες ή αφού υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για άλλο λόγο.

Τι είναι, όμως, η ενδομητρίωση και πώς θα καταλάβετε ποια θεραπεία σας ταιριάζει καλύτερα;

«Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση κατά την οποία ιστός που θα έπρεπε να αναπτύσσεται, φυσιολογικά εντός της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτή, στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης. Έτσι δημιουργούνται εστίες ή κύστες που προκαλούν πόνο και φλεγμονή», εξηγεί σε video του ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, Δρ. Στέλιος Μανουσάκης.

Όσο για τη θεραπεία, ο ίδιος τονίζει πως αυτή «πρέπει να είναι εξατομικευμένη και καθορίζεται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την επιθυμία της γυναίκας για τεκνοποίηση».

Εξηγεί, επίσης, ότι: «Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ελαφρά, συνήθως, γίνεται η σύσταση για παυσίπονα. Αν ο πόνος επιμένει και η γυναίκα δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει μπορεί να γίνει ορμονική θεραπεία. Αν υπάρχει ενδομητρίωση μεγάλου βαθμού, τελευταία λύση είναι η χειρουργική θεραπεία, που γίνεται πλέον, λαπαροσκοπικά».

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση είναι το πρώτο και το κυριότερο βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση – πάντα με τη συμβουλή του γιατρού που εμπιστεύεστε.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below