Η εμπιστοσύνη είναι ένα τεράστιο μέρος της ψυχολογικής βάσης της ανθρωπότητας. Παίζει ζωτικό ρόλο στις φιλίες, τις σχέσεις, τη δυναμική της οικογένειας και στη δουλειά. Έτσι, το να γνωρίζετε ποιους μπορείτε να εμπιστευτείτε και πότε μπορείτε να τους εμπιστευτείτε είναι πάντα σημαντικό. Το δυσάρεστο είναι πως δεν είναι όλοι αξιόπιστοι και, δυστυχώς, δεν μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε ποιοι είναι αυτοί. Ευτυχώς, η επιστήμη της συμπεριφορικής (γνωστικής) ψυχολογίας έχει εργαστεί στο να βρει τα μη λεκτικά στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν μπορούμε να εμπιστευτούμε κάποιον ή όχι.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα υπάρχουν τέσσερις μη λεκτικές ενδείξεις που αν παρατηρήσετε σε κάποιον είναι καλύτερο να αποφύγετε τις εκμυστηρεύσεις. Αν παρατηρήσετε αυτά τα στοιχεία μεμονωμένα, μπορεί να μην καταλάβετε πολλά. Ωστόσο, αν ένας άνθρωπος βασίζει τη συμπεριφορά του συχνά σε αυτά τα τέσσερα στοιχεία, τότε θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά πριν του δείξετε εμπιστοσύνη.
Αυτά τα τέσσερα στοιχεία είναι κάτι που πιθανότατα έχετε δει αρκετά ή ακόμα και κάτι που κάνετε και εσείς συχνά. Οι τέσσερις μη λεκτικές αυτές ενδείξεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρίνετε αν πρέπει να εμπιστευτείτε κάποιον ή όχι είναι: το άγγιγμα του προσώπου, οι νευρικές κινήσεις των δαχτύλων, το σταύρωμα των χεριών και η απομάκρυνση από τον συνομιλητή την ώρα της κουβέντας (σκύψιμο προς τα πίσω).
«Το να βλέπετε κάποιον να σταυρώνει απλώς τα χέρια του δεν είναι απαραίτητα ένδειξη αναξιοπιστίας, ακριβώς όπως και το να γείρε για λίγο στην καρέκλα του, καθώς μιλάτε δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρετα», λέει ο Nick Hobson, συμπεριφορικός επιστήμονας στο Inc.com. Θα μπορούσε απλώς να τεντώνει τους μύες τους ή να σταυρώνει τα χέρια για να νιώθει πιο άνετα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ειδικός ο συνδυασμός των παραπάνω κινήσεων, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε το κατά πόσο θα δείξετε εμπιστοσύνη σε ένα πρόσωπο. Μάλιστα, όσο πιο συχνά ένας άνθρωπος κάνει τις συγκεκριμένες κινήσεις, τόσο λιγότερο αξιόπιστος είναι.