Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 18 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 20 λεπτά
Για 6 άτομα
Υλικά
Για την τάρτα
1 φύλλο έτοιμη ζύμη τάρτας
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο
Οσπρια ή ρύζι
Για την κρέμα
4 αχλάδια γινωμένα
3 κ.σ. μασκαρπόνε
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 βανίλια
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 φύλλα ζελατίνας
6 κ.σ. γάλα
Για τα μήλα
2 μήλα πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κ .σ. βούτυρο
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Αμύγδαλα φιλέ για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα 28 εκ. στρώνουμε το φύλλο τάρτας, σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και τη στρώνουμε με όσπρια ή ρύζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 15 λεπτά.
Μόλις περάσουν 15 λεπτά αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια τα οποία φυλάμε για μία άλλη φορά, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 3 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά η βάση μας προτού τη γεμίσουμε.
Καθαρίζουμε και λιώνουμε τα αχλάδια με τη βοήθεια ενός πολυκοπτικού. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ομογενοποιούμε.
Αφού βάλουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μαλακώσει, την αφήνουμε να λιώσει σε ζεστό γάλα. Προσθέτουμε τις λιωμένες ζελατίνες στο μίγμα με τα αχλάδια, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε.
Ετοιμάζουμε τα μήλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, ρίχνουμε τις φέτες μήλου και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμα να καραμελώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Συναρμολογούμε την τάρτα μας στρώνοντας την κρέμα αχλαδιού μέσα στην τάρτα με τη βοήθεια ενός κουταλιού, στρώνουμε τα μήλα από πάνω ακτινωτά και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμύγδαλο (αν χρησιμοποιήσουμε).