Είναι γεγονός: αποτελούν μειοψηφία οι γυναίκες που αισθάνονται ικανοποιημένες με το σώμα τους. Για του λόγου το αληθές, σε μια δημοσκόπηση του 2020 σε 8.000 άτομα, σε ποσοστό 62% αισθάνονται δυσαρέσκεια για την εικόνα του (το αντίστοιχο στους άντρες ανέρχεται στο 53%). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χαιρόμαστε να μας το υπενθυμίζουν οι άλλοι. Είτε πρόκειται για «φίλους» στα social media είτε για μέλη της οικογένειάς μας είτε, ακόμα, για τον σύντροφό μας.
Την τελευταία εμπειρία έζησε μια 32χρονη γυναίκα, η Jennifer, που μίλησε στο Popsugar. Ο σύντροφός της της είπε πως «ανησυχεί γιατί πρόσφατα πήρα κάποια κιλά, που έχουν αρχίσει να φαίνονται όταν φοράω συγκεκριμένα ρούχα. Μου το έθεσε με διακριτικό τρόπο, αλλά ακόμα κι έτσι εμένα με σόκαρε. Δεν περίμενα ποτέ να μου το πει αυτός ούτε κανένας άλλος σύντροφος. Μετά τη συζήτησή μας ένιωσα τόσο πεσμένη ψυχολογικά, τέτοια αμηχανία για το σώμα μου που δεν είχα αισθανθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν».
Ωστόσο η ψυχοθεραπεύτρια Sam Jahara πιστεύει ότι ο σύντροφός μας «μπορεί να μιλήσει για το βάρος και την εμφάνισή μας εφόσον η πρόθεσή του είναι η φροντίδα ή το ενδιαφέρον. Σημασία έχει όμως και πώς εκφράζεται. Στόχος πρέπει να είναι να ανοίξει ένας διάλογος για μια αλλαγή που παρατηρούμε στον σύντροφό μας, ρωτώντας τον αν νιώθει καλά, όχι να τον κριτικάρουμε ή να τον μειώσουμε».
«Μπορεί να μιλήσει για το βάρος και την εμφάνισή μας εφόσον η πρόθεσή του είναι η φροντίδα ή το ενδιαφέρον. Σημασία έχει όμως και πώς εκφράζεται. Στόχος πρέπει να είναι να ανοίξει ένας διάλογος για μια αλλαγή που παρατηρούμε στον σύντροφό μας, ρωτώντας τον αν νιώθει καλά, όχι να τον κριτικάρουμε ή να τον μειώσουμε».
Σημασία έχει επίσης το θεμέλιο αυτών των συζητήσεων να είναι η αγάπη και η αποδοχή. «Είναι σημαντικό ο σύντροφός σας να κάνει σαφές ότι αγαπάει και εκτιμάει το σώμα σας όπως ακριβώς είναι» προσθέτει η ψυχολόγος Mairead Molloy. «Το γεγονός και μόνο ότι κάποιος παίρνει βάρος ή φοράει ένα μέγεθος στα ρούχα που ένας άλλος θεωρεί “μη υγιές” δεν σημαίνει ότι πραγματικά δεν είναι υγιής. Η υγεία δεν καθορίζεται από το μέγεθος στα ρούχα και είναι πολλοί όσοι ανακάλυψαν μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή αφού πήραν κάποια κιλά».
Για τις γυναίκες είναι ακόμα πιο δύσκολες αυτές οι συζητήσεις, όπως επισημαίνει η Molloy, «όχι μόνο γιατί προσπαθούν να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό τους αλλά και επειδή ίσως να μη βρουν κατανόηση στους συντρόφους τους για τα ζητήματα που αφορούν το δικό τους σώμα».
Μάλιστα τα πραγματικά κακόβουλα σχόλια για το σώμα μας μπορεί να αγγίζουν τα όρια της κακοποίησης. Η ψυχολόγος εξηγεί: «Μια πολύ κοινή τακτική των κακοποιητών είναι να υποτιμούν το σώμα της συντρόφου τους. Οι κακοποιητικές σχέσεις αφορούν την εξουσία και τον έλεγχο και ένας τρόπος με τον οποίο κάποιος ελέγχει τον σύντροφό του είναι κάνοντάς τον να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του».