Με το πέρας της «σεζόν των πάρτυ» και πολλά χριστουγεννιάτικα τραπέζια μετά, μας βρίσκει ο Ιανουάριος και το νέο έτος να δίνουμε νέες υποσχέσεις στον εαυτό μας, να θέτουμε νέους στόχους και γενικά να αναπροσαρμόζουμε τις προτεραιότητες μας. Μια πάρα πολύ σημαντική δέσμευση που αναλαμβάνουμε συνήθως είναι αυτή στην βελτίωση της υγείας μας είτε αυτό μεταφράζεται σε πιο ισορροπημένη διατροφή ή πιο συχνές επισκέψεις στο γυμναστήριο. Ένα όμως πλέον καθιερωμένο συνήθειο- έναρξη αυτής της δέσμευσης είναι το λεγόμενο «Dry January». Μετά την καλοπέραση και τα ίσως λίγο περισσότερα ποτήρια στις διακοπές, σειρά έχει μια αποτοξίνωση από το αλκοόλ.
H Dominique Morisano, κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και η Launette Rieb, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής Πρακτικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας μοιράζονται στη συνέντευξη τους στο Chatelaine, κάποιες σκέψεις.
Κατ’ αρχάς, όταν κάποιος σκέφτεται να κόψει αλκοόλ πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του τα πιθανά συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου. Όσο περισσότερο αλκοόλ και σε όση μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης, τόσο πιο πολλά και βαριά θα είναι τα συμπτώματα. Μπορούν να ξεκινήσουν από απλή ζαλάδα και πονοκέφαλο και να φτάσουν ακόμα και σε επιληπτικές κρίσεις εάν η αλλαγή είναι απότομη. Οπότε, για όποιον επιθυμεί να κάνει Dry January, το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι μια σωστή αξιολόγηση.
Όμως τα καλά νέα είναι ότι οι θετικές συνέπειες είναι γρήγορα εμφανείς. Οι γιατροί και καθηγητές σημειώνουν ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στην ποιότητα του ύπνου. Η αποχή από αυτό μπορεί να βοηθήσει τόσο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη όσο και αυτούς που δυσκολεύονται με την συγκέντρωση. Παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπνική άπνοιας και να οδηγεί σε ξεκούραστο ύπνο.
Ωστόσο, δεν θα έχουμε όλα τα οφέλη τού να είμαστε νηφάλιοι μετά από μόλις ένα μήνα. Για παράδειγμα, η Rieb λέει ότι το συκώτι δεν θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα ενζύμων για περίπου τρεις μήνες εάν πριν κάναμε βαριά κατανάλωση. Αλλά η αποχή μόνο για ένα μήνα μπορεί ακόμα να κάνει πολλά καλά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι τακτικοί πότες που απέχουν για ένα μήνα είδαν βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Σε κάθε περίπτωση, είτε συμμετέχουμε στο Dry January πλήρως είτε σταδιακά, το αλκοόλ δεν παύει να είναι κάτι που εάν το απολαμβάνουμε με μέτρο και δεν το δαιμονοποιούμε, θα δούμε σίγουρα τα πιο ισορροπημένα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.