Το μαγγάνιο, αν και συζητείται ελάχιστα, είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που προάγει την υγεία και την ευεξία. Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης καθημερινά σημαίνει πρώτα απ’ όλα προστασία από εξάντληση και κούραση, και μείωση του κινδύνου να πάσχετε από διάφορους τύπους διαταραχών.
Τι είναι όμως ακριβώς το μαγγάνιο; Είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται ο οργανισμός για πολλές ζωτικές λειτουργίες, εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας, στον σχηματισμό οστών και σε διαδικασίες που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και επομένως από τη γήρανση και την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.
Σε τι χρησιμεύει το μαγγάνιο
Το μαγγάνιο συμβάλλει μαζί με το ασβέστιο και το μαγνήσιο στην υγεία των οστών και επομένως είναι πολύτιμο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων διαταραχών των οποίων ο κίνδυνος αυξάνεται ιδιαίτερα για τις γυναίκες με την ηλικία.
Συμμετέχει επίσης στις αντιοξειδωτικές διαδικασίες του σώματος. Η επαρκής πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας που το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει από μόνο του αλλά πρέπει να λάβει μέσω της διατροφής σας επιτρέπει να μεγαλώνετε καλύτερα και πιο αργά.
Το μαγγάνιο είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας τη γνωστική λειτουργία. Πού βρίσκεται όμως; Εδώ είναι τα τρόφιμα που είναι πιο πλούσια σε αυτό.
Τι να φάτε για να πάρετε το μαγγάνιο σας
Ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι έχετε μαγγάνιο στο τραπέζι σας είναι να συμπεριλάβετε στο μενού σας τροφές όπως καστανό ρύζι, βρώμη και κινόα που είναι εξαιρετικές πηγές αυτού του ορυκτού.
Καρύδια
Η κατανάλωση καρυδιών για πρωινό ή ως σνακ ή απλά η προσθήκη τους σε σαλάτες για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμβάλετε στις καθημερινές σας ανάγκες σε μαγγάνιο. Τα καρύδια, μαζί με άλλα είδη ξηρών καρπών, όπως τα πεκάν, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, παρέχουν καλές ποσότητες.
Ρεβύθια και άλλα όσπρια
Ως σνακ, σε σούπα ή σε μορφή χούμους. Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγγάνιο όπως και οι φακές, ο αρακάς και γενικότερα τα όσπρια. Η σόγια είναι επίσης μια καλή πηγή όπως και τα παράγωγά της, συμπεριλαμβανομένου του τόφου.
Σπανάκι
Ανάμεσα στις τροφές πλούσιες σε μαγγάνιο είναι και τα φυλλώδη λαχανικά. Το σπανάκι, αλλά και το σέσκουλο και το λάχανο εγγυώνται καλή πρόσληψη.
Μύδια και αχιβάδες
Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη μαγγανίου, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μύδια και αχιβάδες στο τραπέζι. Αυτά τα τρόφιμα σε συνδυασμό με σπόρους, όπως σουσάμι, λινάρι, κολοκύθα ή ηλίανθο, που είναι επίσης καλές πηγές, βοηθούν στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων αυτού του ορυκτού, προάγοντας τη σωματική και ψυχική ευεξία.