Σας έχει τύχει να αναζητάτε ένα υλικό στα ντουλάπια της κουζίνας σας, να μην το βρίσκετε, να σπεύδετε στο σουπερμάρκετ να το αγοράσετε και επιστρέφοντας να το ανακαλύπτετε κρυμμένο πίσω από βάζα και μπουκάλια; Ή να διαπιστώνετε ότι ένα προϊόν είχε λήξει απλά γιατί ξεχάστηκε κάπου στο βάθος ενός πάγκου; Στην πραγματικότητα, όπως μια στριμωγμένη ντουλάπα γκαρνταρόμπας δεν μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ στο εσωτερικό της, το ίδιο ισχύει και με τα υπερφορτωμένα με τρόφιμα ράφια και ντουλάπια της κουζίνας.
Γι’ αυτό βρήκαμε ιδιαίτερα πρακτικό το άρθρο της σεφ Brooke Lark, για τα δέκα υλικά που πρέπει να έχουμε στην κουζίνα μας, για να μπορούμε αν ετοιμάσουμε μια τεράστια γκάμα φαγητών – αφού κάνουμε ένα γερό ξεκαθάρισμα σε όλα τα υπόλοιπα.
1. Μέλι: Προστίθεται ως γλυκαντικό σε ροφήματα, γλυκίσματα αλλά και αλμυρές συνταγές. Καταναλώνεται ακόμα και σκέτο, όταν αναζητάμε μια πιο υγιεινή εναλλακτική στη ζάχαρη.
2. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Για εξοικονόμηση κόστους μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως προσθήκη στο φαγητό και σε σαλάτες, όχι για το τηγάνισμα.
3. Αλάτι: Επιλέγουμε, ιδανικά, το χοντροκομμένο και ανεπεξέργαστο – που αλέθουμε, στις συνταγές που το απαιτούν, σε μύλο.
4. Πιπέρι: Παρομοίως με το αλάτι προτιμάμε τους κόκκους πιπεριού, που αλέθουμε σε μύλο, ώστε να είναι πιο ανεπεξέργαστοι και να διατηρούν καλύτερα το άρωμα και τη γεύση τους. Σε κάποιες συνταγές, άλλωστε, όπως σούπες με κρέας, μπορούμε να τους προσθέσουμε ολόκληρους.
5. Βούτυρο: Είτε ζωικό είτε φυτικό.
6. Σκόρδο: Ειδικά το ψιλοκομμένο σκόρδο, που βρίσκουμε έτοιμο σε βαζάκι, μας βοηθάει να εξοικονομήσουμε χρόνο, αν και δεν προσφέρει την ίδια ευελιξία στη μαγειρική με τις ολόκληρες σκελίδες.
7. Μηλόξιδο: Χρησιμοποιείται σε συνταγές, μαρινάδες και ντρέσινγκ για σαλάτες και, όπως τα περισσότερα από τα παραπάνω υλικά, διατηρείται για καιρό.
8. Αυγά: Προτιμήστε από κότες ελευθέρας βοσκής ή έστω βιολογικά, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα. Παλέτες με πολλά αυγά θα σας λύσουν τα χέρια σε άπειρες αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές.
9. Λάδι καρύδας: Το καλοκαίρι διατηρήστε το στο ψυγείο, τον χειμώνα στο ντουλάπι, για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, νοστιμίζοντας κάθε πιάτο με μια ασιατική εσάνς.
10. Σόγια σος: Δεν χρησιμοποιείται μόνο σε άπειρες ασιατικές συνταγές αλλά και σε μαρινάδες για κρέας και ψάρι.