Τα Χριστούγεννα είναι μία υπέροχη περίοδος που μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε με τους φίλους, την οικογένεια και γενικά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Είτε αποφασίσουμε να βγούμε έξω για να γιορτάσουμε είτε να μείνουμε στη θαλπωρή κάποιου σπιτιού, ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα μας περιτριγυρίζουν τα πιο λαχταριστά και νόστιμα χριστουγεννιάτικα εδέσματα.
Όλοι μας τα αγαπάμε και από την πρώτη Δεκέμβρη κάθε χρόνο, σκεφτόμαστε με λαχτάρα τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο των γιορτών δεν είναι τα φαγητά και τα γλυκά αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις και η ευκαιρία που μας δίνεται να απολαύσουμε την παρέα ανθρώπων που πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να έχουμε μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητας.
Μέσα λοιπόν στα τραπέζια, τα ρεβεγιόν, τις ταβέρνες, ακόμα και τα πάρτυ που ενδεχομένως διοργανώνει η εργασία μας θυμόμαστε να κρατάμε μία ισορροπία και να απολαμβάνουμε τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές με τρόπο που δεν θα βλάψει την υγεία μας και να θυμόμαστε το πραγματικό ανθρώπινο νόημα των εορταστικών ημερών. Η κλινική διαιτολόγος Κλειώ Δημητριάδου έχει τον τρόπο και τον μοιράζεται μαζί μας.
Γενικές οδηγίες:
- Όταν είσαι καλεσμένος/η σε κάποιο γεύμα, καλό είναι να μην πηγαίνεις εντελώς νηστικός/ή διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές και να σε δυσκολέψει αρκετά να κρατήσεις κάποιο μέτρο.
- Καλό είναι να είσαι επιλεκτικός/ή. Να μην τρως δηλαδή, από τα πάντα επειδή υπάρχουν απλά πάνω στο τραπέζι, αλλά να δοκιμάζεις κάτι το ιδιαίτερο το οποίο δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να καταναλώσεις. Το κλειδί είναι το μοτίβο: ποικιλία – μέτρο – ισορροπία! Δε θα πρέπει να ξεχνάς πως δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Όλα τα τρόφιμα είναι επιτρεπτά αλλά πάντα με μέτρο.
- Θα πρέπει να φροντίσεις να γεμίσεις το πιάτο σου μόνο μια φορά και να προσπαθήσεις να τρως από αυτό χωρίς να τσιμπολογάς από τα πιάτα τριγύρω σου. Καλό είναι να συμπεριλάβεις στις επιλογές σου άφθονα λαχανικά, τα οποία χάρη στις φυτικές τους ίνες βοηθούν στον κορεσμό και συγχρόνως έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Προτιμότερο είναι βέβαια να προτιμήσεις τις σαλάτες που περιέχουν ελαιόλαδο και όχι κάποια σως που μπορεί να τις καταστήσει ιδιαιτέρως επιβαρυντικές.
- Στα περισσότερα γεύματα το μενού περιλαμβάνει ποικιλία κρεατικών όπως γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι κλπ. Ό,τι και να επιλέξεις η γενική οδηγία είναι να αφαιρείς πάντα την πέτσα και το ορατό λίπος διότι αυτά είναι κορεσμένα λίπη τα οποία επιβαρύνουν τη θερμιδική αξία του γεύματος και συγχρόνως ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Το πιο άπαχο από τα κρεατικά είναι η γαλοπούλα και εναλλακτικά μπορείς να φας κοτόπουλο.
- Όσον αφορά την κατανάλωση του αλκοόλ, καλό θα είναι να είσαι προσεκτικός/ή και να μην κάνεις υπερβάσεις. 2-3 ποτηράκια κατά προτίμηση κρασί είναι ό,τι πρέπει για να διασκεδάσεις και να μην αισθάνεσαι ότι δε συμμετέχεις στην παρέα. Ενδιάμεσα μπορείς να καταναλώνεις σόδα, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή νερό ώστε να ξεδιψάς και να μην ξεγελαστείς και πιεις περισσότερο.
- Θα πρέπει να επιστρατεύσεις τη λογική σου και να μη σε πιάσει η απογοήτευση ότι τα «θαλάσσωσες» και να συνεχίσεις να τρώμε ακατάπαυστα. Ο οργανισμός καταλαβαίνει αν η παρασπονδία συνέβη μόνο σε ένα γεύμα ή αν εξακολούθησες τις υπερβολές όλη τη βδομάδα.
- Μην ξεχνάς ότι δε χρειάζεται να περιστρέφονται τα πάντα γύρω από το φαγητό. Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να συναναστραφείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να χαρείς ανεξάρτητα από το φαγητό.
Τα γλυκά των Χριστουγέννων:
- 1 κουραμπιές: 200 kcal
- 1 μελομακάρονο: 150 kcal
- 1 δίπλα: 250 kcal
- 1 κομμάτι βασιλόπιτα: από 250 έως και 500 kcal
- 1 κομμάτι πανετόνε: 170 kcal
- 1 λεπτή φέτα τσουρέκι: 150 kcal
- 1 λεπτή φέτα τσουρέκι με γέμιση: 300 kcal
- 1 gingerbread cookie: 90 kcal
- 1 κουλούρι/ βούτημα βουτύρου ή 2 μικρά: 100 kcal
TIPS
-
- Δοκίμασε να φτιάξεις σπιτικά γλυκά με υποκατάστατο ζάχαρης ή στέβια.
- Αν κάνεις τραπέζι στο σπίτι, μοίρασε τα γλυκά στους καλεσμένους σου για να τα πάρουν στο σπίτι τους. Μάλιστα, αν αισθάνεσαι άβολα, θα μπορούσες να αγοράσεις όμορφα κουτάκια, στα οποία να δέσεις με μια κορδέλα ένα γούρι και σε καθένα να βάλεις μια ποικιλία από τα γλυκά που τους προσέφερες.
- Αν με κάποιο τρόπο ξεμείνεις με γλυκά στο σπίτι, κάλεσε φίλους για καφέ ή πήγαινέ τα στη δουλειά και οι συνάδελφοι θα το εκτιμήσουν πολύ.
- Μη διστάσεις να πετάξεις κάτι αν έχουν περάσει λίγες μέρες.
- Τοποθέτησε τα γλυκά σε σημείο που να μην είναι ορατά από παντού και καλύτερα μέσα σε μπολ που δεν είναι διάφανα
- Προσπάθησε αυτές τις μέρες να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα για να εξισορροπήσεις τις επιπλέον θερμίδες που θα προσλάβεις.
- Θυμήσου να πίνεις αρκετό νερό και κάνε μια προσπάθεια να περιορίσεις το αλκοόλ το οποίο διαταράσσει το σάκχαρό σου και είναι κακός συνδυασμός με τα γλυκά. Σε περίπτωση κατάχρησης, μπορείς πιεις το πρωί με άδειο στομάχι αφέψημα γαϊδουράγκαθο που βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού.
- Προσπάθησε να απολαύσεις την κάθε γλυκιά μπουκιά χωρίς τύψεις και κάθε φορά που λες όχι σε κάποιο κέρασμα να έχεις στο νου σου ότι με αυτόν τον τρόπο σε φρόντισες.
- Η μαγεία των Χριστουγέννων δεν έχει καμία σχέση με την κατανάλωση φαγητών ή γλυκών και αυτό θα πρέπει πάντα να το θυμάσαι.
Το θέμα είναι ότι όσο περισσότερο τρως γλυκά, τόσο περισσότερο θα τα αναζητάς. Ωστόσο, η έξη αυτή είναι καθαρά ψυχολογική και κανείς δεν παρουσίασε πραγματικό στερητικό σύνδρομο με συμπτώματα σωματικά, τη στιγμή που στερήθηκε το γλυκό. Σε μια φυσιολογική διατροφή λοιπόν, όλα τα τρόφιμα είναι επιτρεπτά αρκεί να βρεις το μέτρο. Σίγουρα μέσα στις γιορτές θα φας τα γλυκάκια σου, ειδικά τα εποχιακά τα οποία δεν τα γεύεσαι τον υπόλοιπο χρόνο, αλλά θα πρέπει να κάνεις κράτει τις ενδιάμεσες μέρες.
Σε ένα πλαίσιο μιας σωστής διατροφής τα απλά σάκχαρα θα πρέπει να αποτελούν μέχρι το 10% του συνόλου των θερμίδων, οπότε αν στο γιορτινό τραπέζι καταναλώσεις 2 κουραμπιέδες και 2 μελομακάρονα, καλό είναι να μη συνεχίσεις με τον ίδιο ρυθμό όλη τη βδομάδα. Το κλειδί είναι να μην αποκλείσεις τα γλυκά από τη διατροφή σου και συγχρόνως να είσαι επιλεκτικός/ή. Επίσης, ένα γλυκό έχει την ίδια γεύση είτε φας 2 μπουκιές είτε 10. Αυτό που πρέπει να σε καθοδηγεί είναι η απόλαυση!
Όσο νόστιμο και αν είναι κάποιο γλύκισμα, η ευχαρίστηση που παίρνεις μειώνεται όσο λιγώνεσαι. Όπως και να έχει πάντως, είναι σημαντικό να μείνεις ικανοποιημένος/η από τα γιορτινά εδέσματα και να μη σηκωθείς από το τραπέζι ούτε με απωθημένα ούτε με τύψεις.