Όπως πολλά άλλα πράγματα στον κόσμο, συχνά θεωρούμε ότι το φαγητό μας διασπάται το ίδιο. Έτσι, πετάμε το φαγητό που περισσεύει, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι με τη σωστή συντήρηση ή το προγραμματισμένο μαγείρεμα θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε αυτή τη σπατάλη. Πέρα από την οικονομική ζημία που βιώνουμε εμείς, τα αποφάγια μας που καταλήγουν σε χωματερές παράγουν τo μεθάνιο, ένα αέριο που θεωρείται πιο επικίνδυνο και από το διοξείδιο του άνθρακα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού στο σπίτι;
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους συντήρησης φαγητού, που μπορούν να γίνουν εύκολα στην κουζίνα σας και μία μέθοδο πρόληψης της σπατάλης. Πριν ξεκινήσετε να θυμάστε ότι όλες οι νέες διαδικασίες (κυρίως στην αρχή) απαιτούν χρόνο και υπομονή.
Ψύξη
Ο πιο εύκολος και διαδεδομένος τρόπος, ειδικά τώρα που τα ψυγεία έχουν γίνει «έξυπνα» και μπορούν να ενημερώνουν ακόμη και για τη στιγμή που κάτι χαλάει στα ράφια τους. Για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός ο τρόπος σημειώστε πάνω στις συσκευασίες πότε τις τοποθετήσατε στο ψυγείο, για να γνωρίζετε ακριβώς τον χρόνο συντήρησής τους. Επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες και μειώστε έτσι περισσότερο τα σκουπίδια που μπορεί να αφήνετε στο περιβάλλον.
Μπορείτε να κρατήσετε στο ψυγείο σας μία τροφή μέχρι και τρεις μήνες, ανάλογα με τη σύστασή της, χωρίς να αλλοιωθεί πολύ η γεύση της. Μην ξεχνάτε να σημειώνετε τις ημερομηνίες ψύξης για γνωρίζετε επακριβώς πόσο καιρό μπορείτε να κρατήσετε κάτι πριν το καταναλώσετε.
Αποξήρανση
Μία από τις πιο παλιές μεθόδους συντήρησης φαγητών, η οποία δεν χρειάζεται και περίπλοκο εξοπλισμό για να υλοποιηθεί. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η συγκέντρωση σε μικρότερη ποσότητα των χύμα τροφών. Σχεδόν όλα τα φαγητά μπορούν να αποξηραθούν (σκεφτείτε τις λιαστές τομάτες ή τα αποξηραμένα φρούτα). Ίσως φανεί λιγάκι δύσκολη στην αρχή, αλλά με τα σωστά εργαλεία (αποχυμωτής, κοφτερά μαχαίρια, μεγάλες λεκάνες και γυάλινα βάζα για την αποθήκευση) και λίγη εξάσκηση γίνεται πολύ εύκολη.
Είναι ιδανική μέθοδος αν θέλετε να κρατήσετε κάποιο τρόφιμο για όλο τον χρόνο, ειδικά αν διατηρήσετε την τροφή καλά κλεισμένη και μακριά από την υγρασία.
Ζύμωση
Μία επίσης αρκετά διαδεδομένη μέθοδος η οποία περιλαμβάνει το τουρσί, την διατήρηση σε άλμη (κονσέρβα) και τη ζύμωση. Όλες οι μέθοδοι χρησιμοποιούν φρέσκα λαχανικά, ξύδι και μπαχαρικά για να διατηρήσουν ένα τρόφιμο για περισσότερο. Η ζύμωση είναι πιο δύσκολη, ενώ το να κάνετε κάτι τουρσί είναι πιο απλό. Η διαδικασία, ωστόσο, είναι περίπου η ίδια: λαχανικά, όπως τα αγγούρια ή τα καρότα, τοποθετούνται σε γυάλινα βάζα, βυθίζονται σε ένα διάλυμα οξέος, όπως το ξύδι και διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες, ενώ η γεύση τους γίνεται πιο όξινη.
Όταν κάτι γίνεται τουρσί μπορεί να διατηρηθεί σχεδόν για έναν μήνα, ενώ αν γίνει κονσέρβα ή υποστεί ζύμωση τότε διατηρείται έως και 6 μήνες χωρίς να ανοιχτεί ή να έρθει σε επαφή με υψηλές θερμοκρασίες και το φως του ήλιου.
Πώς δεν θα περισσεύει φαγητό στο σπίτι
Για να μειώσετε τα περισσεύματα φαγητού, προγραμματίστε από την αρχή της εβδομάδας τι θα μαγειρέψετε κάθε μέρα. Υπολογίστε τις ποσότητες που θέλετε να φτιάξετε, αγοράστε τα κατάλληλα υλικά και αν προλαβαίνετε μαγειρέψτε από νωρίς για όλη την εβδομάδα. Έτσι και έτοιμο φαγητό θα έχετε και δεν θα παρασύρεστε στις αγορές σας στο σούπερ μάρκετ.