Λίγες μέρες νωρίτερα μιλήσαμε για το πότε το κάθε ζώδιο απολαμβάνει περισσότερο μια πίτσα και παραδεχτήκαμε -εμείς γραπτώς κι εσύ από μέσα σου- ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην την θέλει στη διατροφή του. Λατρεύεις την πίτσα αλλά φοβάσαι τις θερμίδες που κρύβονται σε κάθε μπουκιά; Ίσως και να σου έχουμε καλά νέα, αφού η πίτσα μπορεί να γίνει και ένα υγιεινό γεύμα.
Το διατροφικό προφίλ της πίτσας
Τα υλικά που προστίθενται σε μία πίτσα ποικίλουν, ανάλογα με τη φαντασία του κάθε μάγειρα, για αυτό και οι θερμίδες που έχει κάθε κομμάτι πίτσα ή το κατά πόσο είναι ανθυγιεινή, εξαρτάται άμεσα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Ωστόσο, για να υπάρχει κάποια μορφή κατηγοριοποίησης, ας δούμε τι περιέχει συνήθως μία κατεψυγμένη πίτσα, μία πίτσα που φτιάχνεται επιτόπου σε κάποιο εστιατόριο και μία πίτσα από fast food.
Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, οι περισσότερες κατεψυγμένες πίτσες είναι πλούσιες σε θερμίδες, σάκχαρα και νάτριο. Επίσης, είναι επεξεργασμένα τρόφιμα, εμπλουτισμένα με τεχνητά συντηρητικά, πρόσθετη ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά. Για παράδειγμα, ¼ από κατεψυγμένη πίτσα με πεπερόνι (που είναι μια κλασική επιλογή) περιέχει, περίπου: 380 θερμίδες / 18γρ. λιπαρά / 39γρ. υδατάνθρακες / 8γρ. σάκχαρα / 810mg νάτριο. Τώρα αν εσύ προσθέσεις ακόμη περισσότερα υλικά, όπως αλλαντικά, επιπλέον τυρί ή επιλέξεις κάποια πίτσα με γέμιση στη ζύμη, τότε όλα τα παραπάνω εκτοξεύονται κατά πολύ.
Όπως και με τις κατεψυγμένες, έτσι και με τις πίτσες που φτιάχνονται επιτόπου σε κάποιο εστιατόριο, οι θερμίδες ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κάποιος το διατροφικό προφίλ της πίτσας, εκτός και αν το ίδιο το εστιατόριο το παρέχει στο μενού του. Από την άλλη, οι πίτσες των εστιατορίων συνήθως φτιάχνονται με πιο προσεγμένα και υγιεινά υλικά, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ελαιόλαδο ή αλεύρι ολικής άλεσης και χειροποίητες σάλτσες χωρίς συντηρητικά. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα toppings που θα επιλέξεις -συμβουλή μας να ζητήσεις περισσότερα λαχανικά (όπως μανιτάρια, καλαμπόκι, πιπεριές), και λιγότερα αλλαντικά. Όσο για το τυρί, μην ζητήσεις έξτρα ποσότητα.
Τέλος, όσον αφορά στην πίτσα που πωλείται σε φαστφουντάδικα, συνήθως είναι κάθε άλλα παρά υγιεινή. Έχει πολλές θερμίδες και είναι «φορτωμένη» με ανθυγιεινά λιπαρά, υδατάνθρακες και νάτριο. Για να καταλάβεις, περίπου 167γρ. από μία τέτοια πίτσα με αλλαντικά (ένα μεγάλο κομμάτι), περιέχει περίπου: 460 θερμίδες / 26γρ. λιπαρά / 37γρ. υδατάνθρακες / 1γρ. σάκχαρα / 900mg νάτριο, συν του ότι περιέχουν τεχνητές χρωστικές και συντηρητικά.
Τελικά η πίτσα μπορεί να είναι υγιεινή;
Αν και όπως είδαμε παραπάνω, οι πίτσες που αγοράζουμε έτοιμες είναι συνήθως ανθυγιεινές, κάποιες λιγότερε επεξεργασμένες εκδοχές τους μπορούν να είναι θρεπτικές, άρα να έχουν μια θέση στη διατροφή μας. Σε κάθε περίπτωση, για τις μόνες πίτσες που μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος είναι αυτές που φτιάχνεις με τα χέρια σου, με φρέσκο ζυμάρι που δεν περιέχει συντηρητικά, χρώματα και ανθυγιεινά λιπαρά και επιλεγμένα toppings. Μάλιστα, η συνταγή για ζύμη πίτσας είναι πολύ εύκολη.
Όσο για τα toppings, προτίμησε μια απλή σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξεις στο σπίτι και άσε τη φαντασία σου ελεύθερη για τα υπόλοιπα υλικά, φροντίζοντας μόνο να χρησιμοποιήσεις αρκετά φρέσκα λαχανικά, όπως πιπεριές, μανιτάρια, λιαστές ντομάτας, και ρόκα, έναντι πιο παχυντικών υλικών όπως το τυρί και τα αλλαντικά. Για έξτρα πρωτεΐνη, καλή επιλογή είναι και το ψητό κοτόπουλο. Για να πάρεις ιδέες για συνταγές δες: 18 φανταστικές -και πάνω απ’ όλα σπιτικές- πίτσες!
Προσοχή! Μην το παρακάνεις με τις μερίδες μόνο και μόνο επειδή η πίτσα είναι σπιτική. Σε όλα χρειάζεται μέτρο.
Τέλος, αν θέλεις να πρωτοτυπήσεις, βγάζοντας τελείως τους υδατάνθρακες από την πίτσα σου, μπορείς να δοκιμάσεις και εναλλακτική πίτσα με βάση από κουνουπίδι, που είναι καλή επιλογή και για όσους ακολουθούν δίαιτα Keto, αλλά και πίτσα με κοτοπουλένια βάση.
Πηγή: olivemagazine.gr