Κάποιες φορές, όμως, μετά το εμβόλιο υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να είναι πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Ακόμη, μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους.
Βέβαια, αυτά τα συμπτώματα αποτελούν παράλληλα και καλά σημάδια, καθώς φαίνεται πως ο οργανισμός αντιδρά και χτίζει ανοσία. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες μπορεί να είναι οι πιο κατάλληλες διατροφικές επιλογές, που θα ενισχύσουν την υγεία μας και θα μας θωρακίσουν απέναντι σε τυχόν παρενέργειες.
Οι επιλογές στα τρόφιμα
Τσάι από τζίντζερ για τη ναυτία
Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων και επίσης η παρασκευή του είναι πολύ εύκολη.
Αποφυγή αυστηρής δίαιτας και αποτοξίνωσης
Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, επομένως θα ήταν πιο σωστό να μην κάνουμε την περίοδο πριν και μετά το εμβόλιο κάποια αυστηρή διατροφή.
Υγρά για την ενυδάτωση και βιταμίνη D
Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών μετά τον εμβολιασμό. Σημαντικό είναι να υπάρχει ικανοποιητική ενυδάτωση και επίσης σημαντική είναι η προστατευτική πρόσληψη ω3 και πηγών ή συμπληρώματος βιταμίνης D -που έχει συσχετιστεί με την άμυνα απέναντι στον ιό-.
Ελληνική διατροφή για αντιφλεγμονώδη δράση
Λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο μας ραντεβού για το εμβόλιο προσέχουμε παραπάνω τη διατροφή μας και ξεκινάμε να τρώμε όσο πιο σωστά γίνεται. Η ελληνική διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Η διατροφή μας δίνει έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο), ψάρια, πουλερικά, φασόλια και αυγά. Τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένα.
Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως μια έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σε σχέση με τους συνομηλίκους που έτρωγαν δύο μερίδες ή ακόμα και λιγότερες.
Σούπες και φυτικές ίνες
Αρχικά, είναι σημαντικό να σχολιάσουμε πως η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Για παράδειγμα, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, όπως σημαντικό ρόλο παίζει και το υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι καλό να την έχουμε ξεκινήσουμε δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να τη συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.
Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές φαίνεται να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.
Ακόμη, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – από γιαούρτι και κεφίρ έως λάχανο τουρσί – ενδέχεται να μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.
Παράλληλα, μία κοτόσουπα με πολλά καλομαγειρεμένα λαχανικά είναι εύπεπτη και θρεπτική. Η σούπα γενικά αποτελεί ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα μας για να την κάνουμε πιο δυναμωτική ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τριμμένο τζίντζερ, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο μαϊντανό, καρότο και ζωμό από κοτόπουλο η μανιταριών. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού στο τέλος.
Συνοδεύουμε τη σούπα μας με ευχάριστη μουσική που θα ανεβάσει τη διάθεσή μας. Τριάντα χρόνια έρευνας έδειξαν ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.
Συνεπώς τρέφουμε και ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας, ενώ ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση. Αυτά αρκούν για να δώσουμε στον οργανισμό μας τα κατάλληλα εφόδια για είναι υγιής.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον εμβολιασμό είναι καλό να αποφεύγουμε το αυγό, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα για 2-3 μέρες για να αποφευθχεί ο κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο-Προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.
πηγή: olivemagazine.gr
Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.