Οι ξηροί καρποί εντάσσονται στην καθημερινή διατροφή των παιδιών σε πιο μεγάλη ηλικία, καθώς, εκτός από τον κίνδυνο πνιγμού, οι γιατροί φοβούνται και την εκδήλωση αλλεργιών. Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, παρουσιάζοντας συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία το φυστικοβούτυρο μπορεί να χορηγείται άφοβα σε παιδιά και κάτω των 5 ετών, έχοντας μάλιστα πολλά οφέλη για τα ίδια.
Μια ομάδα από το King’s College London πραγματοποίησε αυτή τη μελέτη με αφορμή τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παιδιών με αλλεργίες. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπως αναφέρει το BBC, ένα στα 50 παιδιά εμφανίζει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και ειδικά το φυστίκι έχει απαγορευτεί στα περισσότερα σχολεία. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και το αντικείμενο μελέτης της είναι η συμπεριφορά 640 παιδιών με υψηλό ρίσκο αλλεργίας στο φυστίκι. Τα μισά από αυτά απέφευγαν την κατανάλωσή του και τα υπόλοιπα άρχισαν να το καταναλώνουν από όταν ήταν ήδη 4 μηνών.
Όσα παιδιά είχαν αρχίσει να καταναλώνουν φυστικοβούτυρο από μικρή ηλικία, εμφάνισαν πολύ λιγότερες αλλεργίες μέχρι τα 5 τους χρόνια. Καθώς αυτά τα παιδιά μελετήθηκαν μέχρι και την εφηβεία τους, τα δεδομένα έδειξαν ότι μόλις 4 στα 100 από αυτά που κατανάλωναν τακτικά φυστίκια εμφάνισαν κάποια αλλεργία στον ξηρό καρπό σε ηλικία μετά τα 12. Συνολικά η εμφάνιση αλλεργιών μειώθηκε στα συγκεκριμένα παιδιά κατά 71%.
Φυσικά και μόνο το άκουσμα της λέξης φυστικοβούτυρο μπορεί να πανικοβάλει τους γονείς, που αποφεύγουν έτσι κι αλλιώς να δώσουν στα παιδιά τους ξηρούς καρπούς μέχρι κάποια ηλικία. Ωστόσο, ίσως πρέπει να ξανασκεφτούν το διαιτολόγιό τους, σύμφωνα και με όσα αναφέρει ο καθηγητής του King’s College London, Gideon Lack, που συνιστά την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλείμματος φυστικιού από μικρή ηλικία και για 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθούν περίπου 100 χιλιάδες περιπτώσεις αλλεργιών ανά τον κόσμο.