Έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας εξέτασε πάνω από 9.000 γερμανούς που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή με σκοπό να διαπιστώσει με ποιο τρόπο αυτή η μορφή διατροφής επηρεάζει το σώμα και τον ψυχισμό ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και επιπέδου εκπαίδευσης.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Nutrients και σύμφωνα με αυτά όσο πιο αραιά καταναλώνει κάποιος ζωικά τρόφιμα τόσο χαμηλότερος ο ΔΜΣ (δείκτης βάρους).
Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Evelyn Medawar επισημαίνει ακόμη ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι πλουσιότερη σε φυτικές ίνες που προκαλούν αίσθημα κορεσμού, ενώ έχει και ευεργετική δράση στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου. Ενδεχομένως αυτοί οι δύο λόγοι να εξηγούν γιατί οι χορτοφάγοι είναι κατά μέσο όρο πιο αδύνατοι από τους κρεατοφάγους.
Παρατηρήθηκε ακόμη ότι η κατανάλωση κύριων ζωικών προϊόντων (κρέας, λουκάνικα, ψάρια) συνήθως συσχετίζονται με υψηλότερο ΔΜΣ συγκριτικά με την κατανάλωση δευτερογενών ζωικών τροφίμων όπως γαλακτοκομικά, αυγά και βούτυρο.
Δεν αποκλείεται βέβαια και ο τρόπος ζωής των χορτοφάγων να συντελεί σε καλύτερη ρύθμιση του βάρους τους κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί σε επόμενη έρευνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η διαπίστωση ότι η χορτοφαγία συσχετίστηκε με την προσωπικότητα και συγκεκριμένα με ένα από τα πέντε κυρίαρχα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, την εξωστρέφεια. Φάνηκε λοιπόν ότι οι άνθρωποι με κατά βάση χορτοφαγική διατροφή ήταν πιο εσωστρεφείς συγκριτικά με όσους κατανάλωναν ζωικά προϊόντα. Αν και δεν δίνεται εξήγηση γι΄ αυτή την παρατήρηση εικάζεται ότι παίζει ρόλο η πιο αυστηρή διατροφή που ακολουθούν ή μάλλον το γεγονός ότι η εσωστρέφεια αποτελεί γνώρισμα των ανθρώπων που τείνουν να επιλέξουν ένα τόσο αυστηρό διατροφικό μοτίβο.
Από την άλλη μεριά η συγκεκριμένη έρευνα δεν επιβεβαίωσε τον συσχετισμό ανάμεσα στη χορτοφαγία και την νευρωτική συμπεριφορά, κάτι που έχει φανεί σε προηγούμενες μελέτες.
Επιπρόσθετα δεν επιβεβαίωσε τον συσχετισμό ανάμεσα στην καταθλιπτική συμπεριφορά και την χορτοφαγική διατροφή που επίσης έχει φανεί σε προηγούμενες μελέτες.
Που καταλήγουμε λοιπόν; Στο ότι οι χορτοφάγοι μάλλον είναι και πιο εσωστρεφείς χαρακτήρες, όχι όμως περισσότερο καταθλιπτικοί ή νευρωτικοί από τους κρεατοφάγους. Αναμφίβολα όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των συμπερασμάτων.
Πηγή: ygeiamou.gr