Η σάλτσα ψωμιού είναι μια γαλλική συνταγή που συνοδεύει ιδανικά τα γιορτινά ψητά. Μπορείτε να τη φτιάξετε και με λευκό ψωμί και με ολικής άλεσης – ακόμα και με μπαγιάτικο, που διαφορετικά μπορεί να κατέληγε στα σκουπίδια. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά συστατικά με vegan επιλογές χωρίς να χάσει σε γεύση και άρωμα.
Σάλτσα ψωμιού
Υλικά για 6-8 μερίδες:
570 ml πλήρες γάλα (ή φυτικό)
6 σκελίδες σκόρδου
1 μικρό φύλλο δάφνης, φρέσκο ή αποξηραμένο
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
¼ λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και τριμμένο
100 γρ. ψωμί ολικής άλεσης, θρυμματισμένο
30 γρ. βούτυρο ή 30 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή φυτική κρέμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ρίχνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τις σκελίδες, το δαφνόφυλλο και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε, ανακατεύοντας, το κρεμμύδι και το ψωμί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας περιστασιακά, για τρία λεπτά. Κατόπιν σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, από 30 λεπτά έως 4 ώρες.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, προσθέτετε το βούτυρο και ζεσταίνετε ελαφρά τη σάλτσα, ανακατεύοντας περιστασιακά. Την αφήνετε στη φωτιά για πέντε λεπτά και μετά γαρνίρετε, προαιρετικά, με την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και σερβίρετε.
Συνταγή από Guardian