Ο χρόνος τρέχει και η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του έτους έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, πριν το 2025 φτάσει, έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά με φρέσκια προοπτική και στόχους. Αν η διατροφή σας είναι κάτι που θα θέλατε να βελτιώσετε έχετε ακόμα χρόνο για να κάνετε μερικά θετικά βήματα πριν καταφτάσει το νέο έτος. Είτε θέλετε να νιώσετε καλύτερα, να ακοτήσετε περισσότερη ενέργεια, είτε να ξεκινήσετε να προετοιμάζεστε για την επόμενη χρονιά, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσετε.
Η διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου προτείνει δέκα απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον σκοπό σας – όποιος κι αν είναι αυτός.
Επιδρομή στο ψυγείο
Δες τι χρειάζεται να απομακρύνεις αλλά περισσότερο τι θα σε βοηθήσει να ψωνίσεις για να έχεις διαθέσιμο. Φτιάξε μια λίστα και πήγαινε να προμηθευτείς τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά. Μην ξεχάσεις τα άπαχα γαλακτοκομικά, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη για την τσαχπινιά και ίσως μια μπύρα χωρίς αλκοόλ, ένα ζελέ χωρίς ζάχαρη ή κάτι να «κερνάς» τον εαυτό σου όταν το χρειάζεται
Extra tip: Αφιέρωσε 10 λεπτά σήμερα για να γράψεις τους στόχους που θέλεις να πετύχεις μέχρι το τέλος του μήνα. Κατέγραψε πώς θέλεις να νιώθεις και τι θέλεις να καταφέρεις (πάντα χωρίς να κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου).
Μαγειρικό πλάνο
Τώρα που λογικά έχεις προετοιμάσει την κουζίνα σου, κάνε ένα πλάνο για αυτά που έχεις σκοπό να μαγειρέψεις μέσα στην εβδομάδα και άφησε 1-2 γεύματα για αυθορμητισμό (για παράδειγμα ίσως μία ημέρα θελήσεις να παραγγείλεις ή να βγεις έξω με φίλους). Δε χρειάζεται να μαγειρεύεις κάθε μέρα, θα μπορούσες να φτιάξεις 2 φαγητά για να φας τις επόμενες 4 ημέρες και να θυμάσαι πως πάντα η κατάψυξη είναι η καλύτερη φίλη μας. Βράσε αυγά, πάρε έτοιμες σαλάτες και είσαι έτοιμη.
Extra tip: Κάνε μια άσκηση ευγνωμοσύνης πριν κοιμηθείς ή όταν ξυπνήσεις αύριο. Για ποια πράγματα που σχετίζονται με τη γενικότερη φυσική σου κατάσταση αισθάνεσαι ευγνώμων; Τι έχεις καταφέρει για το οποίο νιώθεις υπερήφανη;
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ρεαλιστικοί στόχοι
Κοιτάζοντας τη διατροφή σου συνολικά, τι αλλαγές μπορείς να κάνεις ρεαλιστικά;Τι είσαι διατεθειμένη να αλλάξεις χωρίς να σου χαλάσει η διάθεση; Μικρές θυσίες είναι λογικό να κάνεις, αλλά αυτό που θα επιλέξεις να αλλάξεις θα πρέπει να μπορείς να το τηρήσεις μακροπρόθεσμα χωρίς να είναι βασανιστικό και να περιμένεις συνεχώς τις διακοπές ή τις γιορτές για να το «διώξεις» ξανά.
Extra tip: Πάρε ένα κομμάτι χαρτί και ζωγράφισε ή γράψε μια εικόνα ή μια λέξη που συμβολίζει για σένα τη «νέα αρχή». Βάλε χρώματα και πάρε έμπνευση από εσένα την ίδια.
Κεφάλαιο σνακ
Όσο συγκεντρωμένη και να είσαι στο να φας υγιεινά και σωστά, αν υπάρχουν γύρω σου πειρασμοί είναι πολύ πιθανό και απολύτως ανθρώπινο κάποιες φορές να βγεις εκτός προγράμματος. Ο σκοπός δεν είναι να αποκλείσεις κάτι, αλλά μέχρι να βρεις το ρυθμό σου δεν έχεις κανένα λόγο να σε βάζεις διαρκώς σε διλήμματα και σκέψεις. Δε χρειάζεται να αποδείξεις ότι μπορείς να πεις όχι. Μπορείς σε πρώτη φάση να σε διευκολύνεις με το να μην έχεις σε ορατό σημείο, αυτό που δε θα ήθελες να καταναλώσεις.
Extra tip: Θέλω να σκεφτείς τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά σου που σε έχουν βοηθήσει να οργανωθείς και να οργανώσεις άλλους, σε διαφορετικούς τομείς της ζωή σου. Αυτός ο μηχανισμός υπάρχει σίγουρα κάπου και μπορείς να τον εφαρμόσεις και στην καθημερινή διατροφή σου. Το πιο πολύτιμο project σου είσαι εσύ!
Κεφάλαιο δραστηριότητα
Το σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται. Η γυμναστική και οποιαδήποτε άσκηση βοηθούν στην διάθεση, την εκτόνωση και βάζουν το μυαλό σε μια διαδικασία συνειδητής διατροφής. Δεν κινούμαστε για να καίμε θερμίδες, κινούμαστε για να είμαστε υγιείς και για να έχουμε ένα δυνατό σώμα (και γιατί όχι; καλλίγραμμο). Προσπάθησε να βρεις κάτι στο οποίο να πηγαίνεις με ενθουσιασμό. Μπορεί να σε εμπνεύσει ένας χώρος, ένας γυμναστής ή ακόμα και ένα τραγούδι που θα βάλεις για να αρχίσεις να περπατάς. Διάβασε εδώ πώς ο ρυθμός που περπατάμε βοηθά την υγεία μας.
Extra tip: Φτιάξε το playlist που θα σε συνοδεύει στην αρχή της ημέρας ή στη φυσική σου δραστηριότητα. Ψάξε τη μουσική που θα σου φτιάχνει τη διάθεση και θα σου δίνει ώθηση και αισιοδοξία.
Κεφάλαιο ζάχαρη
Αυτό μπορεί για κάποιους να είναι τεράστιο ζήτημα. Δεν πάμε όμως για το 100%, πάμε για να έχουμε μία βελτίωση και μία πρόοδο. Άρχισε να κοιτάς τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων που καταναλώνεις. Δες μέσα στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου, παρατήρησε τα απλά σάκχαρα και κάνε μια προσπάθεια να αποφύγεις αυτά τα προϊόντα ή να βρεις αλλά της ίδιας κατηγορίας με μικρότερη περιεκτικότητα. Προσπάθησε αν υπάρχουν γλυκά μέσα στο σπίτι να μην είναι σε διάφανα κουτιά και σε σημείο από το οποίο δεν περνάς διαρκώς μέσα στην ημέρα.
Extra tip: Θέλω να βρεις τρόπους να σε επιβραβεύεις μετά από μια δύσκολη μέρα που να μη σχετίζονται με την τροφή, το αλκοόλ ή τη ζάχαρη. Τι θα ήταν αυτό που θα σε ευχαριστούσε επιστρέφοντας στο σπίτι;
Κεφάλαιο ενυδάτωση
Βάλε στόχο να πίνεις περισσότερο νερό από σήμερα. Έχε πάντα ένα μπουκάλι μαζί σου και προσπάθησε να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα. Αγόρασε ένα νέο παγούρι ή βάλε ένα app στο κινητό σου ώστε να το θυμάσαι. Βάλε στο μπουκάλι σου φέτες από λεμόνι και φυλλαράκια δυόσμου για να σου είναι πιο ευχάριστη η γεύση. Μπορείς ακόμη να φτιάχνεις αφεψήματα με λίγη ποσότητα βοτάνου και περισσότερο νερό (ή με 1 φακελάκι να φτιάξεις διπλή δόση) και αρωμάτισε με κανέλα και γαρύφαλλο.
Extra tip: Γράψε μια παράγραφο που να περιγράφει πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε έξι μήνες από τώρα αν συνεχίσεις να ακολουθείς το πρόγραμμα διατροφής σου με συνέπεια. Πώς θα είναι η υγεία σου, η εμφάνισή σου και η διάθεσή σου;
Επιπλέον παρατήρηση
Αν έχει αρχίσει να αποκτά μια δομή το καθημερινό σου πρόγραμμα, μπορείς να περάσεις και σε ακόμα πιο σημαντικές αλλαγές. Είναι σημαντικό να παρατηρήσεις πόσα από τα γεύματα που κάνεις είναι επεξεργασμένα, πόσα σακουλάκια ανοίγεις και κλείνεις καθημερινά και τι από όλα αυτά θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάτι λιγότερο επεξεργασμένο και περισσότερο φυσικό.
Extra tip: Ήρθε η ώρα να κρατήσεις ένα ημερολόγιο με τα φαγητά που καταναλώνεις και τις σκέψεις που συνοδεύουν τα γεύματα. Προσπάθησε να κοιτάς κάθε μέρα αντικειμενικά αυτά που έχεις γράψει και όταν θα έχεις καλή διάθεση σκέψου τι θα μπορούσε να είχε πάει διαφορετικά και τι θα μπορούσες να είχες χειριστεί με άλλο τρόπο.
Meal prep και ταπεράκι
Μία με δύο φορές την εβδομάδα μπορείς να ετοιμάζεις κάποια τρόφιμα «πασπαρτού» τα οποία να ταιριάζουν σε όλα τα ταπεράκια σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Για παράδειγμα μπορείς να βράσεις αυγά, να ψήσεις κοτόπουλο, να βράσεις πατάτες, καλαμπόκι, κινόα ή λαχανικά. Αν έχεις έτοιμη την πρώτη ύλη, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ετοιμάσεις το τάπερ για τη δουλειά, το γραφείο ή τη σχολή.
Extra tip: Γράψε τρεις θετικές δηλώσεις για τον εαυτό σου και τις προσπάθειές σου. Για τι σε καμαρώνεις όλες αυτές τις ημέρες; Προσπάθησε να κάνεις αυτή την άσκηση με θετική διάθεση χωρίς να σε κρίνεις αυστηρά.
Κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και αναψυκτικών
Για το τέλος άφησα τις υγρές θερμίδες: αλκοόλ, αναψυκτικά με ζάχαρη και καφέδες με ζάχαρη ή γάλα κλπ. Γνωρίζεις πως όσο λιγότερο τόσο καλύτερα, αλλά εσύ ξέρεις τις θυσίες που μπορείς να κάνεις. Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τις μάχες μας και να κάνουμε όσες αλλαγές χρειάζεται για να μην επιβαρυνθούμε ψυχολογικά και σωματικά.
Extra tip: Στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι η ισορροπία. Το φαγητό είναι απόλαυση και είναι εντάξει να βάζεις μια άνω τελεία στους κανόνες όταν το χρειάζεσαι, πάντα με σεβασμό στον οργανισμό και τα όριά σου.