Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, φάνηκε πως το τσάι oolong και η καφεΐνη αύξαναν τη διάσπαση του λίπους κατά περίπου 20% στους υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν, ενώ το τσάι συνέχισε να έχει κάποια επίδραση ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες κοιμούνταν.
Τα διάφορα είδη τσαγιού που παράγονται από ένα συγκεκριμένο είδος φυτού, το Camellia sinensis, ξεχωρίζουν μεταξύ τους λόγω της διαφορετικής τεχνικής επεξεργασίας που υφίστανται: το μη οξειδωμένο τσάι όπως το πράσινο, το τσάι μισής οξείδωσης όπως το oolong tea και το πλήρως οξειδωμένο τσάι όπως το μαύρο.
Όση ώρα η οξείδωση καταλύεται από ενδογενή ένζυμα, οι κατεχίνες μετατρέπονται σε πολυμερισμένες πολυφαινόλες και η καφεΐνη αποσυντίθεται ελαφρώς. Όλες αυτές είναι τροποποιήσεις που μπορεί να επιφέρουν οφέλη ή/και κινδύνους σε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Επίσης, η κατανάλωση τσαγιού oolong ή καφεΐνης φαίνεται ότι οδηγεί σε αύξηση των θερμίδων που καίει ο οργανισμός και το τσάι oolong, συγκεκριμένα, ενεργοποιεί την οξείδωση του λίπους.
«Όπως όλα τα είδη τσαγιού, έτσι και το oolong περιέχει καφεΐνη, η οποία επιδρά στον μεταβολισμό της ενέργειας αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί επίσης να αυξάνει τη διάσπαση του λίπους, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις της καφεΐνης. Θελήσαμε, λοιπόν, να εξετάσουμε τις επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού oolong έναντι της καφεΐνης αποκλειστικά όσον αφορά στον μεταβολισμό της ενέργειας και του λίπους σε μια ομάδα υγιών εθελοντών», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tsukuba, καθηγητής Kumpei Tokuyama.
Η μελέτη περιελάμβανε 12 υγιείς άνδρες, ηλικίας από 20 έως 56 ετών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης 14 ημερών, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε τσάι oolong (100 mg καφεΐνης, 21.4 mg γαλλικού οξέος, 97 mg κατεχινών and 125 mg πολυμερισμένων πολυφαινολών), είτε καφεΐνη (100 mg), είτε ένα εικονικό φάρμακο μαζί με το πρωινό και μεσημεριανό γεύμα.
Σε κάθε μία από τις τρεις περιπτώσεις, την 14η ημέρα πραγματοποιήθηκε καταμέτρηση θερμίδων και καταγραφή του ύπνου των συμμετεχόντων.
Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, η καφεΐνη και το τσάι oolong αύξησαν την οξείδωση του λίπους κατά περίπου 20% χωρίς να επηρεάζουν τη δαπάνη ενέργειας κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Επίσης, η μείωση στο αναπνευστικό πηλίκο (ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε διά την ποσότητα οξυγόνου που εισπνέουμε) ήταν μεγαλύτερη με το τσάι oolong από ό,τι με την καφεΐνη κατά τη διάρκεια του ύπνου.
«Οι διεγερτικές επιδράσεις του τσαγιού oolong στη διάσπαση του λίπους κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσαν να έχουν πραγματική κλινική σημασία για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Όμως, πρέπει να προσδιορίσουμε αν οι επιδράσεις που παρατηρήσαμε στη μελέτη των δύο εβδομάδων μεταφράζονται σε πραγματική απώλεια σωματικού λίπους σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Τέλος, θέλουμε να δοκιμάσουμε το τσάι oolong χωρίς καφεΐνη προκειμένου να διακρίνουμε καλύτερα τις επιδράσεις της καφεΐνης από τα άλλα συστατικά του τσαγιού, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ακριβώς πως το τσάι αυτό βοηθά στη διάσπαση του λίπους», καταλήγει ο Δρ. Tokuyama.
Πηγή: ygeiamou.gr