Ένα ακόμη καλό λόγο για να απολαμβάνουμε το κρασί μας, μάς δίνει νέα βρετανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η μέτρια κατανάλωση κρασιού επιβραδύνει ή αποτρέπει την εξέλιξη του καταρράκτη.
Ειδικότερα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Πανεπιστήμιο UCL και την Οφθαλμολογική Κλινική Moorfields του Λονδίνου και η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι σήμερα, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 490.000 άτομα από τη βρετανική Βιοτράπεζα και τη μελέτη EPIC-Norfolk. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες, παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία, τον τρόπο ζωής και τις συνθήκες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Στόχος των ερευνητών ήταν να βρουν τις συσχετίσεις μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων για καταρράκτη και της κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους λοιπόν, όσοι κατανάλωναν περί τα 6 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα (στα όρια των επίσημων βρετανικών οδηγιών), ήταν λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν ότι το κρασί υπερείχε έναντι της μπίρας ή άλλων αλκολούχων ποτών, με 5 ή περισσότερα ποτήρια κρασί την εβδομάδα να εξασφαλίζουν 14% λιγότερες πιθανότητες για χειρουργική επέμβαση σε σχέση με όσους δεν έπιναν για το δείγμα της βρετανικής Βιοτράπεζας και 23% λιγότερες πιθανότητες αντίστοιχα για το δείγμα της μελέτης EPIC-Norfolk.
Η Δρ Sharon Chua, κύρια συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ophthalmology της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, εξήγησε πως πίσω από αυτή τη σύνδεση πιθανότατα να εμπλέκονται τα αντιοξειδωτικά του κρασιού. «Η ανάπτυξη καταρράκτη μπορεί να οφείλεται σε σταδιακή βλάβη από το οξειδωτικό στρες κατά τη γήρανση. Το γεγονός ότι τα ευρήματά μας ήταν ιδιαίτερα εμφανή σε όσους έπιναν κρασί μπορεί να υποδηλώνει ένα προστατευτικό ρόλο που έχουν οι πολυφαινόλες, που αφθονούν στο κόκκινο κρασί», σημείωσε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανότητες χειρουργικής αντιμετώπισης μειώνονται όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ, στο πλαίσιο πάντα των ορίων που θέτουν οι επίσημες καταναλωτικές οδηγίες, προσθέτοντας βέβαια ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση της σχέσης του αλκοόλ με την ανάπτυξη καταρράκτη.
Πηγή: olivemagazine.gr