Το θέμα «πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο» δεν έχει σταματήσει να απασχολεί την κοινή γνώμη, ιδίως τα τελευταία χρόνια, που προσπαθεί να επικρατήσει παντού η «καθαρή» προσέγγιση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από το πλύσιμο μέχρι και το περιεχόμενο της διατροφής μας.
Ο διάσημος Βρετανός παρουσιαστής και κωμικός Jonathan Ross έθιξε ξανά στο podcast Parenting Hell το θέμα της προσωπικής καθαριότητας, λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, σεναριογράφος Jane Goldman, περνούν αρκετές μέρες χωρίς να μπουν στη μπανιέρα.
«Μου πέφτει βαρύ το ότι πρέπει να κάνω μπάνιο. Πολλές φορές περνάει τουλάχιστον μία εβδομάδα για να πλυθώ. Και το ίδιο κάνει συχνά και η Jane. Είμαστε σαν ένα ζευγάρι χάμστερ στο αχυρένιο κρεβάτι τους», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα μπει να πλυθεί στο ενδιάμεσο μόνο αν κάνει κάτι και ιδρώσει.
«Γιατί να ασχοληθώ με αυτό δυο συνεχόμενες ημέρες, τι πρόβλημα υπάρχει, αν δεν έκανα γυμναστική;», αναρωτιέται ο παρουσιαστής με γνήσια απορία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρεκόρ του ήταν δύο εβδομάδες χωρίς μπάνιο, όταν έκανε κάποια στιγμή διακοπές στη Φλόριντα. Θεωρούσε πως το γεγονός ότι έκανε συνέχεια βουτιές στην πισίνα ήταν αρκετό και πλύθηκε μόνο όταν κατάλαβε πως οι μασχάλες του μύριζαν τόσο άσχημα, που χρειάστηκε να τις ξυρίσει για να φύγει η μυρωδιά.
Η περίπτωση του Ross είναι ακραία, ωστόσο δεν είναι ο μόνος διάσημος που έχει εκφράσει τέτοια άποψη σχετικά με το καθημερινό μπάνιο.
Ο Ashton Kutcher και η Mila Kunis έχουν πει στο παρελθόν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν καθημερινά μπάνιο με σαπούνι και νερό. Ο Kutcher διευκρίνισε ότι πλένει κάθε μέρα τον καβάλο του και τις μασχάλες του και πως καμιά φορά, αν κάνει γυμναστική, ρίχνει νερό στο πρόσωπό του. Η Kunis, που έχει μάθει να περνάει αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς μπάνιο, γιατί δεν είχε ζεστό τρεχούμενο νερό όταν ήταν παιδί, είχε εξομολογηθεί ότι πλένει το πρόσωπό της δύο φορές την ημέρα. Ο κανόνας για τα παιδιά τους είναι «αν δεις βρωμιά στα χέρια σου, καθάρισέ τα, αλλιώς δεν έχει νόημα».
Το ζευγάρι μάλλον δεν έχει ενημερωθεί για τους αόρατους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν κάθε είδους πρόβλημα και μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο και το ίδιο μάλλον συμβαίνει με τον Jake Gyllenhaal, ο οποίος επίσης υποστηρίζει ότι το να μην πλένεσαι βοηθάει στην υγεία του δέρματος και πως καθαρίζεται μόνο του.
Ξέρουν κάτι παραπάνω όλοι αυτοί οι διάσημοι και αποφεύγουν την επαφή με το νερό, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο; Είναι πιθανό η συμπεριφορά τους να αποτελεί μία μορφή αντίδρασης απέναντι στην κουλτούρα της ευεξίας και την «καθαρή ζωή», που θέλει διαρκώς τον άνθρωπο να επιδιώκει να ξεφορτώνεται οτιδήποτε μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή δερματολογίας και ερευνητή στο νοσοκομείο Mount Sinai, Dr. Joshua Zeichner, «Ζούμε σε μία κοινωνία ανθρώπων που υπερ-καθαρίζονται. Το να κάνουμε μπάνιο κάθε μέρα δεν είναι απαραίτητο και πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάνει κακό στο δέρμα».
«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το μπάνιο, και γενικά λέω στους ασθενείς μου ότι πρέπει να αφαιρείται από το δέρμα η ορατή βρωμιά. Περιοχές όπως το πρόσωπο, το δέρμα κάτω από τις μασχάλες και η βουβωνική χώρα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά, γιατί τείνουν να συγκεντρώνουν μεγαλύτερη ποσότητα ελαίων και ιδρώτα από ό,τι άλλες περιοχές του δέρματος, που μπορούν να προκαλέσουν υπερπληθυσμό μικροοργανισμών», τονίζει ο γιατρός, συμπληρώνοντας ότι συνιστά να κάνουμε μπάνιο «αν ιδρώσουμε, αν κάνουμε γυμναστική ή αν μυρίζει άσχημα κάποιο μέρος του σώματός μας».
Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Stephen Shumack, πρόεδρος του Αυστραλοασιατικού Κολεγίου Δερματολόγων.
«Μόνο τα τελευταία 50 με 60 χρόνια, από την εγκατάσραση των μπάνιων μέσα στο σπίτι, έχει γίνει κοινός τόπος το ότι πρέπει να κάνουμε μπάνιο καθημερινά. Η πίεση να συμβεί αυτό είναι στην πραγματικότητα κοινωνική. Το μπάνιο έγινε δημοφιλές χάρη στην κοινωνική ανάγκη να μυρίζουμε όμορφα. Αλλά οι δυσοσμίες αναπτύσσονται στους αδένες στις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, όχι σε όλο το σώμα», τονίζει ο Shumack.
O ίδιος προειδοποιεί ότι το καυτό μπάνιο καθημερινά μπορεί να βλάψει το δέρμα, καθώς απομακρύνει τα φυσικά έλαια που το προστατεύουν και το αφήνει έκθετο στην εισβολή βακτηρίων ή ιών, προκαλώντας κνησμό, ξεφλούδισμα, ως και έκζεμα.
Κάποιοι γιατροί λοιπόν υποστηρίζουν ότι πράγματι δεν είναι απαραίτητο από άποψης υγιεινής να κάνουμε μπάνιο κάθε μέρα, ωστόσο στο ζήτημα των μαλλιών η άποψη είναι διαφορετική.
Σύμφωνα με την Anabel Kingsley, που ασχολείται τις ιδιότητες της τρίχας και διεξάγει έρευνες στην κλινική Philip Kingsley. «Αν δεν πλένουμε τα μαλλιά μας, είναι πιθανό να γεμίσουν με βρωμιά, να μυρίσουν άσχημα, να αποκτήσουν λιπαρότητα και να αρχίσουν να φθείρονται. Ακόμα, θα υπάρξει συγκέντρωση βακτηρίων που μπορούν να ζήσουν μόνο σε τέτοια περιβάλλοντα».
Το συμπέρασμα είναι, λοιπόν, πως οι κανόνες της προσωπικής υγιεινής είναι σχετικοί, τουλάχιστον σύμφωνα με τους παραπάνω ειδικούς, κι έτσι δεν θα συμβεί κάτι κακό αν μία μέρα δεν μπούμε στην μπανιέρα. Το πολύ να μείνουμε χωρίς φίλους, αλλά πάντα θα βρεθεί κάποιος να ασπάζεται τη δική μας άποψη.