Ο κόλπος είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη του γυναικείου σώματος, το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα μοναδικό πεδίο εξερεύνησης. Ο τρόπος που μυρίζει, που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, το πώς μοιάζει γενικά, αποτελούν ενδιαφέροντα σημεία έρευνας και ανάλυσης. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί μύθοι και παραπληροφόρηση γύρω από αυτό το όργανο. Με ποσοστό άνω του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού να διαθέτει κόλπο, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για αυτόν, για το αιδοίο ή την κλειτορίδα.
Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα facts, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τις γνώσεις σας και να αγαπήσετε το σώμα σας.
Ο κόλπος δεν είναι το αιδίο
Ο όρος «κόλπος» έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα εν γένει. Αλλά δεν ανταποκρίνεται σε όλα αυτά. Ο κόλπος είναι ο σωλήνας που ενώνει το αιδοίο (εφήβαιο, χείλη, κλειτορίδα) με τον τράχηλο.
Δεν έχει ένα μέγεθος
Το αιδοίο και ο κόλπος δεν είναι ίδιοι για όλους. Υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης ο κόλπος μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και 200 φορές πάνω από το φυσιολογικό του μέγεθος και να επανέλθει ξανά στο φυσιολογικό.
Το πολύ σεξ δεν αλλάζει το σχήμα του
Δεν υπάρχει περίπτωση το πολύ σεξ να αλλάξει το μέγεθος του σημείου και να το χαλαρώσει. Το μόνο πράγμα που οδηγεί στη χαλάρωση στον κόλπο είναι ο χρόνος, τον οποίο μπορείτε να «νικήσετε» κάνοντας ασκήσεις Kegel.
Η απίστευτη δύναμη του κόλπου
Δεν αναφερόμαστε μεταφορικά σε αυτό, αλλά κυριολεκτούμε. Οι πελβικοί μύες (οι μύες του κόλπου) δυναμώνουν όταν γυμναζόμαστε και είναι εκείνοι που συγκρατούν και τη ροή των ούρων.
Που οφείλεται η ευαισθησία στην περιοχή
Οι νευρικές απολήξεις στην κλειτορίδα είναι 8,000, πράγμα που σημαίνει πως οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε αυτό το σημείο από τους άντρες (το ανδρικό πέος έχει μόλις 4,000 απολήξεις).
Η τριχοφυΐα στην περιοχή προστατεύει
Οι τρίχες στη ηβική περιοχή προστατεύουν από βακτήρια και μικρόβια. Επιπλέον, λειτουργούν ως «εμπόδιο» ανάμεσα στο δέρμα, τα υφάσματα και την ανεπιθύμητη τριβή. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως η αποτρίχωση μάς κάνει πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις.
Ο κόλπος αυτοκαθαρίζεται
Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, έως και αηδιαστικό, μα στο σημείο υπάρχει σύστημα αυτοκαθαρισμού. Τα υγρά που παρουσιάζονται ανά διαστήματα, κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά. Για να μην διαταραχθεί το PH της περιοχής είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιών, ειδικά αν αυτά δεν προορίζονται για την περιοχή. Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.
Οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές
Και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο – σε χρώμα, μυρωδιά, υφή. Συνήθως έχουν ένα ελαφρώς γκρίζο χρώμα και είναι διάφανες. Αν, όμως, παρατηρήσετε αλλαγές στις εκκρίσεις του κόλπου, μαζί με έντονη μυρωδιά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Έχει τη δική του οσμή
Όπως κάθε τι πάνω μας έτσι και ο κόλπος μας είναι μοναδικός. Το ίδιο ισχύει και για τη μυρωδιά του, η οποία επηρεάζεται από τη διατροφή, τα εσώρουχα, την προσωπική υγιεινή, τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην περιοχή.
Όχι, δεν μπορεί να χαθεί κάτι μέσα του
Σίγουρα έχετε ακούσει και εσείς για το χαμένο ταμπόν μέσα στον κόλπο. Όμως, ο κόλπος είναι ένα ρηχό σωληνάκι, μέσα στο οποίο είναι δύσκολο να χαθεί κάτι. Επιπλέον, στο τέλος του βρίσκεται ο τράχηλος της μήτρας, ο οποίος διατηρεί ένα συγκεκριμένο μέγεθος για να περνούν οι σταγόνες με το αίμα της περιόδου και διογκώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι πολύ δύσκολο, λοιπόν, να περάσει κάτι από τον κόλπο και να καταλήξει στη μήτρα.