Μια διαφορετική «στήλη συμβουλών» διατηρεί η ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel στο The Cut του New York Magazine, όπου παραθέτει μια συνομιλία της με κάποιον που αναζητά την υποστήριξή της και μοιράζεται ένα πρόβλημα. Όπως αυτό που μοιράζεται μαζί της μια γυναίκα η οποία δεν άντεχε τη στενή επαφή που διατηρούσε ο σύντροφός της με την πρώτη του, σε σημείο που αποφάσισε να χωρίσει καθώς αισθανόταν ότι «δεν μπορούσα να βρω μια θέση στη ζωή του και ένιωθα ότι η σχέση μας δεν θα γινόταν ποτέ τόσο σημαντική και στενή όσο είχε υπάρξει η σχέση με την πρώην του».
«Αυτό που σκέφτομαι είναι πώς θα θέσουμε κάποιες ερωτήσεις. Φταίει το γεγονός ότι είχε στενή σχέση με κάποιον άλλο, εν προκειμένω μια γυναίκα;» σχολιάζει η ειδικός και προσθέτει: «Φταίει το γεγονός ότι ήταν πρώην του; Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν δεν ήταν πρώην του; Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν ήταν άντρας; […] Φταίει το γεγονός ότι είχε στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους; Ή ότι δεν σε έκανε να νιώθεις ότι ήσουν προτεραιότητά του; Το τελευταίο δεν έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι υπήρχε και άλλος άνθρωπος. Ακόμα και αν δεν υπήρχε, μπορεί να είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο».
Η ανώνυμη γυναίκα πρόσθεσε ότι την είχε ενοχλήσει και το γεγονός ότι ο τρίτος άνθρωπος ήταν πρώην του. Η σχέση του μαζί της είχε τελειώσει περίπου έναν χρόνο προτού ξεκινήσει η δική τους. «Είχε και μια κολλητή αλλά δεν είχε ερωτικό παρελθόν μαζί της, οπότε ένιωθα πιο άνετα με αυτή τη φιλία. Αλλά όταν συνέκρινα τον εαυτό μου με την πρώην του, αισθανόμουν ότι δεν ήμουν η προτεραιότητά του».
«Είχε και μια κολλητή αλλά δεν είχε ερωτικό παρελθόν μαζί της, οπότε ένιωθα πιο άνετα με αυτή τη φιλία. Αλλά όταν συνέκρινα τον εαυτό μου με την πρώην του, αισθανόμουν ότι δεν ήμουν η προτεραιότητά του».
Και παρόλο που κάθε φορά που μοιραζόταν μαζί του τις σκέψεις της εκείνος τις αποδεχόταν, «παρόλο που ίσως να μην είχε καταλάβει πώς ένιωθα ακριβώς, δεν νομίζω ότι ήταν πρόθυμος να αλλάξει τη σχέση με την πρώην του». Το γεγονός ότι οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν μόνο μία φορά στη διάρκεια της σχέσης της με εκείνον δεν βοήθησε μάλλον την κατάσταση. «Όσο προχωρούσε η σχέση μου μαζί του, ήταν παράξενο που δεν τη συναντούσα, γιατί έκαναν πολλή παρέα. Υποθέτω γιατί ήξερε ότι θα ένιωθα άβολα, οπότε δεν με προσκαλούσε στις συναντήσεις τους».
Ωστόσο αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, η απειλή της πρώην να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στο μυαλό της γυναίκας που ήταν τότε ακόμα η νυν του. Ειδικά από τη στιγμή που εκείνος δεν της έλεγε «πόσο συχνά έβλεπε την πρώην του και πότε. Αργότερα ανακάλυψα ότι συναντιόνταν συχνά και μιλούσαν κάθε μέρα». Δεν πιστεύει ότι είχαν ακόμα ερωτικές σχέσεις, αλλά ένιωθε ότι δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τη συναισθηματική οικειότητά τους.
Ήταν όμως και το ίδιο της το παρελθόν που δεν τη βοήθησε να αποδεχτεί αυτή τη συνθήκη, της στενής φιλίας του τότε συντρόφου με την πρώην του: Ένας προηγούμενος σύντροφός της, όπως είχε ανακαλύψει, την είχε απατήσει με την πρώην του. Μετά από αυτή την εμπειρία, έχει γίνει ακόμα πιο «διστακτική» όταν μπαίνει σε μια νέα σχέση και «χρειάζομαι πολύ χρόνο για να ανοιχτώ και να απελευθερωθώ από τους φόβους μου».
Ένας προηγούμενος σύντροφός της, όπως είχε ανακαλύψει, την είχε απατήσει με την πρώην του. Μετά από αυτή την εμπειρία, έχει γίνει ακόμα πιο «διστακτική» όταν μπαίνει σε μια νέα σχέση και «χρειάζομαι πολύ χρόνο για να ανοιχτώ και να απελευθερωθώ από τους φόβους μου».
Στη συνέχεια της συζήτησής τους, η γυναίκα αποκαλύπτει ότι οι γονείς της, με καταγωγή από την Ταϊβάν, τη μεγάλωσαν με πολύ αυστηρές αρχές και κανόνες. Πιστεύει λοιπόν ότι δεν θα συμφωνούσαν με μια σχέση όπου ο ένας από τους δύο διατηρεί στενή φιλία με την πρώην του. «Θα ήθελα να μπορώ να σκεφτώ διαφορετικά, αλλά οι φωνές και οι αξίες των γονιών μου καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι μέσα μου. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο κόσμος είναι διαφορετικός από εκείνον που μου παρουσίασαν οι γονείς μου».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συζήτησή τους.