Αν έχετε δυσκολίες ύπνου μπορεί, παρακινημένες από διαδικτυακά άρθρα και βίντεο, να αποφασίσετε να δοκιμάσετε να πάρετε μαγνήσιο ως συμπλήρωμα διατροφής. Πόσο επιστημονικά βάσιμη όμως είναι η δράση του κατά του άγχους και της αϋπνίας; Το National Geographic επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε ένα άρθρο του.
Το μαγνήσιο πράγματι βοηθάει στις μυϊκές κράμπες, στις ημικρανίες, στη ρύθμιση της πίεσης, στην οστεοπόρωση (ενδέχεται μάλιστα να μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων), καθώς και στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά όταν μιλάμε για το άγχος και τις διαταραχές ύπνου, φαίνεται να έχει μέτρια οφέλη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία.
Περίπου το 45-50% των Αμερικανών παρουσιάζουν έλλειψη σε μαγνήσιο, το οποίο συναντάμε συνήθως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο, κακάο (ειδικά στη μαύρη σοκολάτα), σε σπόρους και ξηρούς καρπούς – ακόμα και στο ποπκόρν. Αν αποφασίσουμε όμως να το πάρουμε για να μας ανακουφίσει από το άγχος, ας είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξες.
Ο ψυχίατρος Gregory Scott Brown λέει στο National Geographic ότι «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ήπιου άγχους ακόμα και κατάθλιψης. Αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες». Σε περιπτώσεις ωστόσο σοβαρών συμπτωμάτων, όπως κρίσεων πανικού και γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, που καλό είναι να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας, το μαγνήσιο δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.
«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ήπιου άγχους ακόμα και κατάθλιψης. Αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες».
«Αν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις ή ή είστε δυσλειτουργικοί από ένα άγχος τόσο έντονο ώστε δυσκολεύεστε να βγείτε από το σπίτι, να πάτε στη δουλειά ή να συναντήσετε φίλους και συγγενείς, δεν θα ξεκινούσα με μαγνήσιο» λέει ο Brown. «Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα πρέπει να συνεργαστείτε με ψυχοθεραπευτή ή ψυχίατρο».
Ανεπιβεβαίωτα παραμένουν και τα οφέλη του μαγνησίου στον ύπνο. Αν οι διαταραχές του συνδέονται με ήπιο άγχος, μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη λήψη του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γενικά θεραπεύει την αϋπνία. «Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν» όπως εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής Muhammad A. Rishi, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. «Οι μελέτες που δείχνουν ότι βελτιώνει τον ύπνο βασίζονται στην παρατήρηση, γεγονός που μας λέει ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο αλλά δεν είναι απαραιτήτως σχέση αιτίου και αιτιατού».
Εξάλλου, οι διαταραχές ύπνου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων και παραγόντων. Μπορεί, για παράδειγμα, να δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, να ξυπνάμε μέσα στη νύχτα χωρίς προφανή λόγο ή πολύ νωρίς το πρωί. «Κάθε περίπτωση χρειάζεται διαφορετική θεραπεία» όπως καταλήγει ο Rishi.
Ακόμα, ωστόσο, και αν αποφασίσετε να πάρετε μαγνήσιο, ενημερώστε τον γιατρό σας, όχι μόνο γιατί μπορεί να ενέχει κινδύνους σε περίπτωση υπερδοσολογίας αλλά και επειδή ενδεχομένως να παρεμποδίζει τη δράση συγκεκριμένων φαρμάκων – όπως αντιβιοτικών και διουρητικών.