Μπορεί η πανδημία ν’ αφήνει έναν αρνητικό απόηχο στο πέρασμά της αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτή στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσουμε νέες συνήθειες, ακόμα και σε περιόδους πλήρους ανθρωπιστικής εξαθλίωσης.

Πριν από την έξαρση του κορωνοϊού, η γυμναστική ήταν μια συνήθεια προαιρετική, ενώ για πολλούς ήταν ακόμα και πολυτέλεια λόγω έλλειψης χρόνου. Εν αντιθέσει με τότε, τώρα είναι το καλύτερο φυσικό αγχολυτικό που θα μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος εν μέσω πανδημίας και δη μια γυναίκα που εκτός από επιβαρυμένο επαγγελματικό πρόγραμμα έχει και τη φροντίδα της οικογένειάς της. Για αυτόν το δύσκολο ρόλο προέβλεψε ο προπονητής του Oaka 37 και δημιουργός του προγράμματος “90-Days Baby Fat Loss Makeover” ή αλλιώς “how to lose the baby weight”, Νίκος Χρυσάφης.

Το Marie Claire επικοινώνησε μαζί του με σκοπό να σβήσει τυχόν αμφιβολίες που εμποδίζουν τις μητέρες να ξεκινήσουν γυμναστική και για να μας εξηγήσει λεπτομερώς τα οφέλη που έχει η φυσική άσκηση στη ζωή μας.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πρόγραμμα “90-Days Baby Fat Loss Makeover”;

Το 90-Days Baby Fat Loss Makeover αφορά γυναίκες 30 – 45 ετών, οι οποίες έγιναν πρόσφατα μητέρες και θέλουν να χάσουν 10-15 κιλά, δηλαδή τα κιλά που τυχόν έχουν παρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι να έχουν άδεια από το γιατρό τους και φυσικά να έχουν θέληση. Να είναι αποφασισμένες να αλλάξουν το σώμα τους, το οποίο επηρεάζει άμεσα και την ψυχολογία τους. Να βάλουν την υγεία ως προτεραιότητα, για να γίνει η γυμναστική μόνιμη συνήθεια στη ζωή τους. 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Η ιδέα ξεκίνησε από το ίδιο μου το σπίτι. Παρατήρησα τις ανάγκες που είχε η σύζυγός μου στις δύο εγκυμοσύνες της και τις αλλαγές όταν επανήλθε η φυσική της κατάσταση. Η γυμναστική κατάφερε ν’ αλλάξει την ψυχολογία της, παράλληλα με το σώμα της. Άλλωστε, ο ψυχολογικός τομέας είναι σημαντικός παράγοντας για μια γυναίκα που έχει γεννήσει πρόσφατα.

Υπάρχει ανταπόκριση; Αναζητούν οι γυναίκες τέτοιου είδους προγράμματα;

Φυσικά! Είναι ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Εγώ και η ομάδα μου έχουμε επικεντρώσει όλο μας το ενδιαφέρον στην έρευνα για να εντοπίσουμε στοιχεία που θα εξελίξουν αυτό το πρόγραμμα. Έχω μιλήσει με γιατρούς αλλά και με γυναίκες που έχουν βιώσει παρόμοια κατάσταση. Μετά από ένα τέτοιο ισχυρό σοκ που υφίσταται ο οργανισμός μιας γυναίκας – η κύηση και ο τοκετός –  οι μητέρες αναζητούν τέτοια προγράμματα και προσέχουν τον εαυτό τους.

Μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και άλλες γυναίκες; Για παράδειγμα γυναίκες που θέλουν απλώς να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Θεωρητικά ναι, όμως αυτό το πρόγραμμα έχει στηθεί για ένα συγκεκριμένο κοινό. Σε κάθε περίπτωση, αν μια γυναίκα θέλει να βελτιώσει τον τρόπο ζωής της παρόλο που δεν έχει προηγηθεί κάποια εγκυμοσύνη, μπορεί ν’ απευθυνθεί σε εμένα και εγώ με τη σειρά μου να την παραπέμψω σε κάποιο συνάδελφο που ασχολείται με το κοινό που απευθύνεται η συγκεκριμένη γυναίκα. Είναι καλό ν’ ακολουθούμε εξειδικευμένα προγράμματα, που έχουν δημιουργηθεί για συγκεκριμένους ανθρώπους με συγκεκριμένες ανάγκες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OAKA37 (@oaka37)

Μετά από πόσο καιρό είναι ασφαλές να ξεκινήσει μια γυναίκα, που έχει γεννήσει, γυμναστική;

Μετά από δύο εβδομάδες μπορεί μια γυναίκα να επιστρέψει στην καθημερινότητά της και να ξεκινήσει γυμναστική. Σε κάθε περίπτωση κάθε μητέρα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της και με τη σειρά μας εμείς επικοινωνούμε μαζί του – είτε βρίσκεται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό – για να σιγουρευτούμε πως μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί σε κάποια επέμβαση καισαρικής, χρειάζεται σίγουρα μεγαλύτερο διάστημα αποχής, διότι πρόκειται για ένα χειρουργείο που μετά χρειάζεται κάποιο χρόνο αποκατάστασης. Σε όλα όμως τα παραπάνω θα είμαστε σε επικοινωνία με το γιατρό της. Εννοείται πως ακόμα και στην περίπτωση της καισαρικής, η γυναίκα δεν πρέπει να μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, απλώς δεν μπορεί να μπει κατευθείαν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Όλα γίνονται σταδιακά και ενδεχομένως να ξεκινήσει με ένα πιο ομαλό ασκησιολόγιο μέχρι να σιγουρευτούμε ότι το σώμα της μπορεί να αντέξει το πρόγραμμα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως οι 90 ημέρες του προγράμματος δεν θα σου αλλάξουν το σώμα ριζικώς, οπότε δεν θα μπορείς στο πέρασμά τους να μπορείς να σταματήσεις τη γυμναστική. Αυτό το πρόγραμμα είναι ο προθάλαμος μιας γυναίκας για ν’ αλλάξει τη ζωή της. Ο βασικός μας στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε κάθε γυναίκα μετά από την εγκυμοσύνη να αποκτήσει μια διαφορετική ρουτίνα. Βέβαια, θα υπάρχουν εμφανή αποτελέσματα, αλλά το πρόγραμμα δημιουργεί το έδαφος για να χτιστεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής που αργότερα θα μιμηθεί και το παιδί.

Βοηθά το γεγονός, να μη σταματά μια γυναίκα τη γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, θα ήταν πολύ καλό μια εγκυμονούσα να ασκείται, εκτός αν την έχει αποτρέψει ο γυναικολόγος της. Όπως με έχει διαβεβαιώσει και ο γιατρός της γυναίκας μου, η εγκυμονούσα δεν είναι άρρωστη, πρέπει να συνεχίζει κανονικά τη ζωή της και να διατηρεί τη φυσιολογικότητά της, πηγαίνοντας βόλτες, για περπάτημα κλπ. Σίγουρα και το έμβρυο θα ήθελε κάτι τέτοιο!

Επιπλέον, το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί σε περίπτωση που μια εγκυμονούσα θελήσει να γυμναστεί, πάντα σε συνεννόηση με το γυναικολόγο της.

Το πρόγραμμα είναι ομαδικό ή personal;

Το πρόγραμμα είναι ατομικό, αλλά παρόλ’ αυτά υπάρχει μια κοινότητα, ένα private group, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο λύνουμε απορίες και απαντάμε σε προβληματισμούς, ενώ παράλληλα δένονται οι γυναίκες μεταξύ τους γιατί έχουν κοινό στόχο. Υπάρχουν πολλές φορές που κάποια γυναίκα έχει λύσει την απορία μιας άλλης, χωρίς να χρειαστεί να παρέμβω.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται μια γυναίκα για να ανταπεξέλθει σωστά στο πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα χρειάζεται το λιγότερο δυνατό εξοπλισμό, όπως βαράκια, ακόμα και μικρά μπουκαλάκια με νερό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη OAKA37 (@oaka37)

Μετά από πόσο καιρό από την έναρξη του προγράμματος θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα;

Η γυμναστική δεν έχει τέλος! Είναι το μακρύ ταξίδι της ζωής, δηλαδή πρέπει να ασκούμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας. Σίγουρα όμως θα υπάρξει μεγάλη διαφορά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της μητέρας. Όμως το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχίσουν τα μέλη του προγράμματος και μετά τις 90 ημέρες.

Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις να με προσεγγίζουν άνθρωποι, οι οποίοι παλεύουν να χάσουν 6-7 κιλά εδώ και χρόνια. Η απάντησή μου είναι η ακόλουθη: “Αν σου έλεγα ότι μαζί μου θα χάνεις ένα κιλό το χρόνο θα έρχοσουν στο πρόγραμμα;” Εκείνοι φυσικά μου απαντάνε όχι και εγώ με τη σειρά μου τους ανταπαντώ: “Αν είχες χάσει όμως ένα κιλό το χρόνο, δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε τώρα για τα 6-7 κιλά που θέλεις να χάσεις”. Το παν είναι να χτίζουμε συνήθειες για να συντηρήσουμε ένα σωστό σωματικό βάρος και μια ισορροπημένη καθημερινότητα.

Το πρόγραμμα είναι απαιτητικό χρονικά; Δηλαδή ενδείκνυται για μια μητέρα που είναι παράλληλα και εργαζόμενη;

Το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για μητέρες με λίγο ελεύθερο χρόνο και δύσκολη καθημερινότητα. Ο συνδυασμός δουλειάς και φροντίδας ενός μωρού “σκοτώνει” και εμείς αυτό το έχουμε λάβει υπόψιν. Το πρόγραμμα ενδείκνυται για αυτές τις γυναίκες.

Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται μια μητέρα για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα;

Χρειάζονται 30-40 λεπτά ημερησίως και σε περίπτωση που υπάρχει κάποια δυσκολία στο χρόνο, χρειάζονται το λιγότερο 20 λεπτά.

Τι συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν το κίνητρο για γυμναστική στην καθημερινότητά τους;

Νομίζω δεν υπάρχει βασικότερο κίνητρο από τα να είναι υγιής μια μητέρα και να δημιουργήσει υγιείς συνήθειες στο παιδί της. Όταν ακόμη βρίσκεται σε μικρή ηλικία, το παιδί αντιγράφει περισσότερο αυτά που βλέπει παρά αυτά που διδάσκεται, οπότε τι καλύτερο από το να εμφυσήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής και στο παιδί σου; Η μητέρα θα γίνει πρότυπο, θα τρέχει, θα παίζει με το παιδί της και δεν θα κάθεται σε ένα παγκάκι με το κινητό της ή ακόμα χειρότερο με ένα τσιγάρο όταν επισκέπτεται την παιδική χαρά. Μην ξεχνάμε πως ο καλύτερος φίλος του παιδιού μας, μέχρι κάποια ηλικία, είναι ο γονιός, οπότε γιατί να χάνουμε τέτοιες στιγμές επειδή δεν αντέχουμε “σωματικά”;

Καταλαβαίνω ότι μια μητέρα είναι πολύ κουρασμένη. Δεν κοιμάται καλά, μπορεί να θηλάζει, ασχολείται με το σπίτι της, ενώ παράλληλα είναι εργαζόμενη. Γι’ αυτό το λόγο αν βελτιώσει τη φυσική της κατάσταση θα δει πως οι περισσότερες δουλειές θα γίνονται με μεγαλύτερη άνεση.

Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο;

Το δικό μου κίνητρο είναι να παίζω με τα παιδιά μου, να είμαι ένα υγιές πρότυπο γι’ αυτά. Όταν δε, βλέπω πως στην παιδική χαρά μάς ακολουθούν και άλλα παιδιά χαίρομαι ακόμη περισσότερο. Επίσης, θα ήθελα να είμαι ανεξάρτητος. Μέχρι τα βαθιά γεράματα να είμαι αυτοεξυπηρετούμενος, να μπορώ να απολαμβάνω την καθημερινότητα στο βαθμό που τότε θα μου επιτρέπεται. Τέλος, νομίζω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για έναν άντρα να βλέπει δίπλα του μια δυνατή γυναίκα, με ανεβασμένη ψυχολογία και υγιές σώμα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below