Η κλιματική αλλαγή έχει και μία ακόμα συνέπεια, πέρα από την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας, άλλωστε όλα αυτά είναι αλληλένδετα: τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής μας, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως θα μας κάνει φτωχότερους, κατά μέσο όρο κατά 40%.

Και δυστυχώς αυτή η πορεία είναι ήδη μη ανατρέψιμη σε κάποιο βαθμό αφού ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, ακόμα δηλαδή και αν δηλαδή οι χώρες λάβουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, δεν αποφεύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μέσο εισόδημά μας, ανεξαρτήτως της περιοχής του πλανήτη όπου ζούμε, αναμένεται να μειωθεί κατά 16%.

Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, ακόμα δηλαδή και αν δηλαδή οι χώρες λάβουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, δεν αποφεύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters», συνδύασε ένα από τα πιο δημοφιλή οικονομικά μοντέλα με προβλέψεις κλιματικής αλλαγής προκειμένου να προσομοιώσει τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στο παρελθόν, όπως εξηγεί ο Dr Timothy Neal από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, τα οικονομικά μοντέλα συνυπολόγιζαν τις καιρικές συνθήκες μόνο σε τοπικό επίπεδο. «Σε ένα πιο ζεστό μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που θα πυροδοτούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο» σχολίασε.

Πιθανόν μάλιστα οι γυναίκες να είναι πιο ευάλωτες και στις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ήδη σύμφωνα με την έρευνα «Κλιματική αλλαγή και έμφυλη ισότητα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα» (μια πρωτοβουλία του Women On Top, πλέον WHEN, σε συνεργασία με τη SUSTAINABLEWE και την QED, με τη συνδρομή ερευνητών και ερευνητριών του ΕΚεΠεΚ του Παντείου Πανεπιστημίου, και την πολύτιμη υποστήριξη των ΔΕΗ, Henkel, Όμιλος Sani/Ikos, Quest, Lush Fund και MedWomen Fund) το 42% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνουν πως η εργασία τους έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, ενώ το 40% ότι δεν συμμετέχουν καθόλου στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμετοχής να εμφανίζονται στις γυναίκες άνω των 45 ετών, όπου αγγίζουν το 54%.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο κινητοποίησης, ενώ οι γυναίκες γνωρίζουν για δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εντούτοις δεν φτάνουν να συμμετάσχουν σε αυτές: το 51% ανέφερε ότι δεν συμμετέχουν σε καμία απολύτως δράση, με κύρια αιτία την έλλειψη χρόνου (62%). Παράλληλα, το 70% των γυναικών θεωρούν ότι οι επενδύσεις και αλλαγές που πραγματοποιούνται στην οικονομία στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης επηρεάζουν θετικά την κοινωνία.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below