Πολλές φορές έχουν γραφτεί σχόλια και άρθρα για ζευγάρια όπου ο άντρας είναι πολύ ομορφότερος από τη γυναίκα – τα οποία καταλήγουν συχνά, σύμφωνα με τα στερεότυπα, στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι εκείνος δεν είναι στην πραγματικότητα ερωτευμένος μαζί της αλλά την εκμεταλλεύεται για την περιουσία της ή για κάποιον άλλο, ιδιοτελή σκοπό.

Όμως τα στερεότυπα που υπαγορεύουν και τα δύο μέλη μιας σχέσης να βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα ομορφιάς επηρεάζουν όλα τα φύλα. Στην περίπτωση μάλιστα που η γυναίκα είναι πολύ πιο όμορφη, μια περίπτωση που έχει εμπνεύσει παραμύθια από την «Πεντάμορφη και το Τέρας» μεχρι το «Σρεκ», κάποιοι θα αναρωτηθούν, απλά, «τι του βρήκε». Θύμα τέτοιων στερεοτύπων υπήρξε η γυναίκα που αφηγήθηκε ανώνυμα την παρακάτω μαρτυρία στην Heather Gray και το YourTango.com.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που απολογήθηκα για την εμφάνισή μου.

»Ήμουν στο mall με μια φίλη, που αγόραζε δώρο γενεθλίων για τη μαμά της και ζήτησε βοήθεια από έναν υπάλληλο. Εμείς ήμασταν μαθήτριες. Εκείνος, πιθανότατα φοιτητής, απευθύνθηκε μόνο σε εμένα.

»Με ρώτησε αν κι εγώ ψωνίζω για τη μαμά μου και αν χρειάζομαι κάτι. Στο μεταξύ, η φίλη μου περίμενε βοήθεια για να της κατεβάσουν κάτι από ένα ράφι που βρισκόταν πολύ ψηλά για εμάς.

»Δεν ξέρω γιατί, αλλά τότε άρχισα να απολογούμαι για την εμφάνισή μου και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να το κάνω.

»Έχω βρεθεί σε αμέτρητες αμήχανες και άβολες καταστάσεις λόγω της εμφάνισής μου. Παρ’ όλα αυτά, εκπλήσσομαι ακόμα και τώρα που το γράφω.

»Για εμένα και το σύζυγό μου δεν σχολιάζουν τίποτα όταν είμαστε μαζί.

»Μόνο όταν μας πετυχαίνουν ξεχωριστά αρχίζει η ανάκριση.

»Με στριμώχνουν στις τουαλέτες του εστιατορίου. Του αρχίζουν τις ερωτήσεις ενώ περιμένει στο μπαρ να μας φέρει ποτά. Η ανάκριση αρχίζει όταν οι παρέες χωρίζονται σε κορίτσια και αγόρια.

»Και οι δύο έχουμε ακούσει πράγματα γεμάτα μίσος και κακία. Σε ένα πάρτι στη γειτονιά, μόλις φτάσαμε εκεί με το καινούριο μας αυτοκίνητο, κάποιος ρώτησε τον σύζυγό μου αν έβαλε εμένα να κάνω τις διαπραγματεύσεις και να αποσπάσω την προσοχή τον πωλητή. Ένας συνάδελφος κάποτε με είχε ρωτήσει αν επέλεξα τον σύζυγό μου “για να νιώθω ασφαλής”.

«Σε ένα πάρτι στη γειτονιά, μόλις φτάσαμε εκεί με το καινούριο μας αυτοκίνητο, κάποιος ρώτησε τον σύζυγό μου αν έβαλε εμένα να κάνω τις διαπραγματεύσεις και να αποσπάσω την προσοχή τον πωλητή».

»Με τον σύζυγό μου έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε παιδιά και πάνω από ένας έχουν “αστειευτεί” λέγοντας: “Φυσικά, αν είχα τη δική σου εμφάνιση κι εγώ δεν θα ήθελα να τη χάσω κάνοντας παιδιά”.

»Τουλάχιστον μία φορά το μήνα αντιμετωπίζουμε τέτοιες στιγμές.

»Με κάνουν να κλαίω. Με πονούν. Εκείνος με παρηγορεί, παρόλο που ο ίδιος είναι ο στόχος της προσβολής. Αλλά εμένα με πληγώνει το να προσβάλλουν τη σχέση μας.

»Απαντώ στα σχόλια λέγοντας ότι αγαπάω το σύζυγό μου και με ελκύει. Περιγράφω το πώς με κατάκτησε με την ευφυΐα, το χιούμορ και την καλοσύνη του, αλλά κανένας δεν θέλει να το ακούσει αυτό.

«Περιγράφω το πώς με κατάκτησε με την ευφυΐα, το χιούμορ και την καλοσύνη του, αλλά κανένας δεν θέλει να το ακούσει αυτό».

»Προτιμούν την ιστορία της “Πεντάμορφης και του Τέρατος”.

»Δεν με πιστεύουν. Προτού ακόμα μού μιλήσουν, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

»Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να μαθαίνει πως ό,τι λέει έχει συνέπειες και ότι προσβάλλει με τα σχόλιά του. Όμως, ανέκαθεν ένιωθα ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Τουλάχιστον το να αποφασίζεις πότε θα πεις κάτι και πότε όχι, πότε θα πας σε μια εκδήλωση και πότε θα την απορρίψεις σού δίνει πίσω ένα μέρος του ελέγχου.

»Να σας πω κάτι για τον σύζυγό μου.

»Γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο, σε μια ομαδική εργασία. Ο υπολογιστής μου κόλλησε και δεν μπορούσα να δουλέψω. Του τηλεφώνησα, σε κατάσταση πανικού. Προσπάθησε να με βοηθήσει να τον φτιάξω και όταν απέτυχαν τα πάντα, μου ζήτησε να του υπαγορεύσω στο τηλέφωνο ό,τι τού είχα γράψει, για να το πληκτρολογήσει στον υπολογιστή του. Θυμάστε τότε που είχαμε μόνο desktops;

»Αυτόν τον άνθρωπο ερωτεύτηκα. Αυτόν παντρεύτηκα. Δεν θέλω να απαντώ στο μίσος λέγοντας: “Αχ, δεν ξέρεις πόσο σπουδαίος είναι…”. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να τους επιβεβαιώνω ότι πρέπει να είναι σπουδαίος κάπου, για να αντισταθμίσει την ομορφιά που του λείπει.

«Αυτόν τον άνθρωπο ερωτεύτηκα. Αυτόν παντρεύτηκα. Δεν θέλω να απαντώ στο μίσος λέγοντας: “Αχ, δεν ξέρεις πόσο σπουδαίος είναι…”. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να τους επιβεβαιώνω ότι πρέπει να είναι σπουδαίος κάπου, για να αντισταθμίσει την ομορφιά που του λείπει».

»Ζούμε σε μια κοινωνία εμμονική με την ομορφιά και δεν είμαι σίγουρη ότι έχω να σας δώσω κάποιες απαντήσεις, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς και πότε συμμετέχουμε στο διάλογο και πότε απέχουμε».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below